22 Μαΐου 2014

Πατριώτες του κ@λου περαστικά! Γερμανία, η Γη της Επαγγελίας

Μεταναστευτικά «κύματα» από Ιταλία (+52%), Ισπανία (+19%) δημιούργησαν ποσοστά-ρεκόρ για το 2013 - Μειωμένη κατά 9% η μετανάστευση από την Ελλάδα - 72.000 Πολωνοί και 50.000 Ρουμάνοι στη χώρα την περασμένη χρονιά - Στα 80,8 εκατ. ο πληθυσμός της χώρας

Μόλις χθες, η έρευνα του ΟΟΣΑ για τη μόνιμη μετανάστευση καταδείκνυε ότι η Γερμανία, ξεπερνώντας την Αυστραλία και τον Καναδά, είναι πλέον η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους μετανάστες.

Σήμερα, τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, Destatis, έρχονται όχι απλά να επιβεβαιώσουν, αλλά και να ενισχύσουν του λόγου το αληθές, καθώς καταδεικνύουν ότι η καθαρή μετανάστευση από το εξωτερικό στη Γερμανία αυξήθηκε, φθάνοντας σε υψηλό εικοσαετίας το 2013, κυρίως εξαιτίας της έλευσης στη χώρα μεταναστών από κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία επλήγησαν από την κρίση χρέους, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και της συνεχιζόμενης μετακίνησης Πολωνών στη Γερμανία.

Καθώς καταγράφεται συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού στη Γερμανία, παράγοντες της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων καλούν ενεργά να προωθηθεί η μετανάστευση, για να καλυφθούν τα κενά σε εργατικό δυναμικό.

Αλλά το θέμα αυτό, όπως και οι καταχρήσεις του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που έχουν καταγγελθεί, αποτέλεσαν ένα από τα πιο «καυτά» και λεπτά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ε νόψει των ευρωεκλογών.

Η καθαρή μετανάστευση -το ισοζύγιο των μετακινούμενων από και προς το εξωτερικό- αυξήθηκε σε 437.000 πρόσωπα, ένα επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών.

Η μετανάστευση από την Ιταλία αυξήθηκε κατά 52% (+32.000) μέσα σε ένα χρόνο και από την Ισπανία κατά 19% (+22.000 πρόσωπα). Ωστόσο, η μετανάστευση στη Γερμανία από την Ελλάδα μειώθηκε κατά 9%.

Οι περισσότεροι μετανάστες πάντως στη Γερμανία το 2013 ήταν Πολωνοί (72.000) και Ρουμάνοι (50.000).

Η Γερμανία κατά μείζονα λόγο επωφελείται από τη μετανάστευση. Έως το 2050, το ένα τρίτο του πληθυσμού υπολογίζεται πως θα είναι πάνω από 65 ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα, ενώ ο πληθυσμός αναμένεται να συρρικνωθεί κατά σχεδόν το ένα τέταρτο.

Όμως, οι καταχρήσεις και οι απάτες σε βάρος του συστήματος πρόνοιας αποτελούν ένα μόνιμο θέμα, που προκαλεί εντάσεις.

«Η ΕΕ δεν είναι μια ένωση πρόνοιας» δήλωσε σήμερα, σχετικά, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ενώ ήδη άρχισε η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές στην Ολλανδία και στη Βρετανία.

Οι Γερμανοί ψηφίζουν την Κυριακή, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία τα μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν επανειλημμένα το θέμα του «επιδοματικού τουρισμού».

Η Γερμανία θέλει «να μην πληρώνει» επιδόματα ανεργίας «σε υπηκόους (κρατών-μελών) της ΕΕ, οι οποίοι βρίσκονται στη Γερμανία, απλά και μόνο για να ζητήσουν εργασία» δήλωσε η Μέρκελ, όπως ανέφερε, στη διαδικτυακή έκδοσή του, το περιοδικό Der Spiegel.

Ένα σχέδιο νόμου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters αυτή την εβδομάδα, προβλέπει ότι θα απαγορεύεται σε υπηκόους κρατών-μελών της ΕΕ, που έχουν καταχραστεί το σύστημα πρόνοιας, να εισέρχονται ξανά στη χώρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε -χάρη στη μετανάστευση- στα 80,8 εκατ. κατοίκους.

Εάν εξαιρεθούν οι μετανάστες, ωστόσο, ο πληθυσμός μειώθηκε, καθώς η χώρα κατέγραψε 200.000 γεννήσεις λιγότερες από θανάτους.