18 Ιουνίου 2014

Σφαλιάρες από παντού για τον Αλέξη! Κι ο Μηλιός τον κατηγορεί ότι δεν είναι αρκετά κομμουνιστής...

Διαστάσεις εμφυλίου λαμβάνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η νέα κόντρα μεταξύ συνιστωσών που εκφράζεται μέσω κειμένων, παρεμβάσεων αλλά και διαρροών στον τύπο.

Η εικόνα είναι (επιεικώς) ιλαροτραγική, ειδικά για ένα κόμμα που (υποτίθεται) πως διεκδικεί την διακυβέρνησης της χώρας.

Με ένα κοινό τους άρθρο οι Γιάννης Μηλιός και Σπύρος Λαπατσιώρας προ ημερών κατάφεραν όχι μόνο να στείλουν μήνυμα στο δίδυμο των Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργου Σταθάκη, που χαράσσει τη γραμμή, αλλά και να προκαλέσουν τη δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι κύριοι Μηλιός και Λαπατσιώρας κατηγορούν την ηγεσία ότι μετά τις εκλογές του 2012 «η διεύρυνση του κόμματος προς το εκλογικό σώμα που τον ψήφισε έγινε με πολλή καθυστέρηση, άτολμα και συντηρητικά», ότι στο συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πέτυχε να οργανωθεί ως ενιαίο κόμμα» και ότι στη συνέχεια επιχείρησε «να διευρύνει την επιρροή του στην κοινωνία σχεδόν αποκλειστικά με τον προσεταιρισμό προσωπικοτήτων και παραγόντων, δηλαδή ανακυκλώνοντας πολιτικό προσωπικό σηματοδοτημένο στην κοινωνία, τοπική ή εθνική, ως ‘‘σύστημα’’». Ότι ως κόμμα δεν έχει σημαντική ιδεολογική ζωή και ίσως ούτε σημαντική πολιτική ζωή!

Και συνεχίζουν, αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα: «Μετά τις εκλογές του 2012, υιοθετήθηκε μία στρατηγική που για χάρη ευκολίας θα την αποκαλούμε στροφή προς τον διεμβολισμό «πολιτικά κεντρώων στρωμάτων»…

…Το χαρακτηριστικό της αντισυστημικής δύναμης μειώθηκε σιγά-σιγά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ευρωεκλογές τμήματα του εκλογικού σώματος ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ «παρόλο που είναι μία από τα ίδια» επειδή του δίνουν μία ευκαιρία, εφόσον δεν έχει δοκιμαστεί, ενώ άλλα τμήματα του εκλογικού σώματος δεν τον ψηφίζουν «αφού είναι μία από τα ίδια, και οι άλλοι το ξέρουν το παιχνίδι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κατέχει». Κύρια μετατόπιση σε επίπεδο λόγου πέραν της μετατόπισης στο δίπολο αντισυστημικότητα/συστημικότητα έγινε με τη σχετική υποχώρηση του αιτήματος για «αναδιανομή»/«να πληρώσουν οι πλούσιοι», ως οργανωτικού στοιχείου του λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του αιτήματος για «παραγωγική ανασυγκρότηση» ως κύριου οργανωτικού στοιχείου. Η μετατόπιση αυτή αντανακλά επίσης την προσπάθεια διεύρυνσης των κοινωνικών συμμαχιών προς τμήματα του επιχειρηματικού κόσμου που έχουν πληγεί από την κρίση και τη διαχείρισή της. Η γενικότερη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εικόνα ενός πολιτικού σχηματισμού ο οποίος αποδέχεται τους «κανόνες του παιχνιδιού» και περιμένει να πάρει τις εκλογές. Σ’ αυτό προφανώς επέδρασε καθοριστικά η υποχώρηση των κοινωνικών κινημάτων».

Και ακόμη: «Με δεδομένους τους μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να αδυνατεί να συλλάβει την αυξανόμενη κοινωνική πόλωση: το ότι βρισκόμαστε σε νέα φάση οικονομικής και κοινωνικής αναδιάρθρωσης, με σταδιακή μακροοικονομική σταθεροποίηση, αλλά συγχρόνως συνέχεια των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, αποδόμηση του δημοσίου, της υγείας, της παιδείας, του ασφαλιστικού, των χρεών που έχουν να εξυπηρετήσουν τα νοικοκυριά, με διατήρηση της πολύ ψηλής ανεργίας, με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας να τρέφουν εχθρικά αισθήματα απέναντι στο θεσμικό πλαίσιο. Συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αδύναμος στο να διεμβολίζει εκείνα τα στρώματα τα οποία θα σταθεροποιούνται, καθώς η οικονομία θα εξέρχεται από τη βαριά ύφεση. Αλλά ούτε αποτελεί την προφανή «λύση» για τα στρώματα που περιθωριοποιούνται. Επομένως, βασικό συμπέρασμα: Πρέπει να αλλάξει η πολιτική στρατηγική οργάνωσης της σχέσης εκπροσώπησης με την κοινωνία, αλλιώς κινδυνεύει να στοχεύσει στον κοινωνικό κενό χώρο».

lykavitos.gr/archives/114359