10 Ιουνίου 2014

Ο Ερντογάν σχεδιάζει να φτιάξει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο

Θα στοιχίσει 10 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει πάνω από 150 εκατ. επιβάτες, θα έχει 8 πύργους ελέγχου και θα μπορούν να σταθμεύουν 500 αεροσκάφη

Θα στοιχίσει περίπου 10 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει πάνω από 150 εκατ. επιβάτες ετησίως, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 500 αεροσκάφη, θα διαθέτει οκτώ πύργους ελέγχου, έξι πίστες και συνολικό κλειστό χώρο που θα εκτίνεται σε 1,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα…
Το φαραωνικό σχέδιο του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης όταν ολοκληρωθεί θα είναι το στολίδι της Τουρκίας και μία επιτυχία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άλλωστε έκανε λόγο για «μνημείο νίκης» στην ομιλία του για την έναρξη των εργασιών.

«Είναι μία ιστορική ημέρα για την Κωνσταντινούπολη. Μία ιστορική ημέρα για την Τουρκία. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο θα αναγερθεί εδώ», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την έναρξη των έργων για την πραγματοποίηση του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.




Το αεροδρόμιο που υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί στις 29 Οκτωβρίου του 2017, κατά την 94η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, και θα μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό το 2018, αναμένεται να προσφέρει θέσεις εργασίας για 100.000 ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, θα είναι το πιο μοντέρνο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Λουτφού Ελβάν, ο οποίος επισήμανε πως θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της χώρας.

Βέβαια, μπορεί το φιλόδοξο σχέδιο να έχει ενθουσιάσει τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, εκ των οποίων τους περιβαλλοντολόγους που καταγγέλλουν οικολογική καταστροφή.




Άλλωστε, πέραν της δασικής έκτασης περίπου 70 χιλιάδων στρεμμάτων που αναμένεται να καταστραφεί, δεκάδες λίμνες στην περιοχή θα πρέπει να μπαζωθούν ώστε να ξεκινήσει το έργο.

Σε μία προσπάθειά του, λοιπόν, να αντιμετωπίσει τους αντίθετους στην κατασκευή του αεροδρομίου του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ερντογάν επιτέθηκε σε όσους τάσσονται κατά του έργου.

Χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές του Γκεζί «ανεγκέφαλους», οι οποίοι όπως είπε δεν κατάφεραν να «τα βάλουν με ένα αεροδρόμιο», τόνισε πως κανείς δε θα σταματήσει το έργο, το οποίο θα αποτελέσει ένα «μνημείο νίκης».