29 Ιουνίου 2014

Πέστε απ΄τα σύννεφα! Ποιοι εργαζόμενοι έχουν «αδυναμία» στα νοσοκομεία του εξωτερικού

Μεγάλα ερωτήματα προκάλεσε στους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το εύρημα πως σχεδόν οι μισοί (47%) από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου που έκαναν χρήση νοσηλείας στο εξωτερικό προέρχονταν από το υπουργείο Παιδείας! Επιπλέον, υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας αποτελούν το...
18% όσων μετέβησαν με χρήματα της κοινωνικής ασφάλισης για νοσηλεία στο εξωτερικό. Βεβαίως, δεν μπορεί να υπάρχουν ισοπεδωτικές προσεγγίσεις. Μπορεί να υπήρχαν οι ιατρικοί λόγοι για τις μετακινήσεις αυτές, μπορεί να μπορούσε να γίνει η θεραπεία και στην Ελλάδα.

Το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή τον Ιούλιο του 2013 αναφέρει πως συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (πανεπιστημιακοί, ιατροί, πολιτικοί) πραγματοποιούν κατά δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό χρήση του δικαιώματος νοσηλείας στο εξωτερικό. «Παρατηρείται, επίσης, το φαινόμενο ασφαλισμένοι από εύρωστα –κατά τεκμήριο– κοινωνικά στρώματα, να πραγματοποιούν νοσηλεία στο εξωτερικό, έχοντας προς τούτο την οικονομική δυνατότητα, και εκ των υστέρων να ζητούν και να επιτυγχάνουν την έγκριση και πληρωμή των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Η συνολική αποτίμηση της υπάρχουσας διαδικασίας κατατείνει στο συμπέρασμα ότι δεν υπηρετούνται οι αρχές της ισότητας και της ισότιμης πρόσβασης».

Συγκεκριμένα, από τους 1.583 ασφαλισμένους στον ΟΠΑΔ που εγκρίθηκε η νοσηλεία τους στο εξωτερικό, το διάστημα από το 2008 έως και τον Μάρτιο του 2013, οι 749 ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, οι 280 του υπουργείου Υγείας και 9 της ελληνικής Βουλής!

Ολα ξεκίνησαν όταν τον Μάρτιο του 2013 η τότε υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη κατήγγειλε στον κ. Ρακιντζή πως κύκλωμα ζητεί 12.000 ευρώ από τους συγγενείς ασθενούς που νοσηλευόταν με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για να μεσολαβήσει για μεταφορά σε κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία. Τις επόμενες μέρες «παγιδεύτηκε» και συνελήφθη άτομο της σπείρας. Το περιστατικό, όμως, προκάλεσε απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια ελέγχου. Η ολοκλήρωση της έρευνας οδήγησε σε Εκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς τον ΕΟΠΥΥ, που αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα στην όλη διαδικασία των εγκρίσεων των νοσηλίων εξωτερικού, που μπορεί λόγω και του υψηλού κόστους τους να κρύβουν περιπτώσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Τα ποσά είναι μεγάλα: το 2012 εγκρίθηκε για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ το ποσό των 2.926.500 ευρώ για νοσήλια στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, για το πρώτο πεντάμηνο του 2013 για τους ασφαλισμένους ΟΠΑΔ - ΤΥΔΚΥ έχει εγκριθεί ποσό 2.724.094 ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (25% του συνόλου) των περιπτώσεων νοσηλειών εξωτερικού κατευθύνεται στη Γερμανία. Ακολουθούν η Αγγλία (21%), η Γαλλία (13%), οι ΗΠΑ (12%) και η Ελβετία (8%). Να σημειωθεί ότι η νοσηλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποκλειστικά ιδιωτική και κοστίζει αρκετά περισσότερο από αυτήν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Οι νοσηλείες εξωτερικού», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Ρακιντζής, «αποτελούν ακόμα μια περίπτωση όπου εκδηλώνονται οι παθογένειες του χώρου της Υγείας. Υπάρχει απουσία πρωτοκόλλων και συνεκτικών διαδικασιών, που αφήνει ελεύθερο πεδίο σε αυθαιρεσίες, πλημμέλειες, ακόμη και έκνομες συμπεριφορές».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ