12 Ιουνίου 2014

Από τα...παράδοξα που συνεχίζονται...

Συνεργάτης, με βεβαιότητα φιλελεύθερος, του απερχόμενου υπουργού Παιδείας κ. Άρβανιτοπουλου σχολιάζοντας τις εξελίξεις της διαμάχης Λοβερδου-Μητσοτάκη για τους διοικητικούς των Πανεπιστημίων μας έλεγε...
 
«Οι ποσοτικοί στόχοι απολύσεων και διαθεσιμότητας που έθεσε το Υπουργείο Μεταρρύθμισης υπό την ηγεσία του Μανιτάκη το 2012 μετά από μια κακή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αδικούν τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης αλλά και απαίτησης των ανέργων από τον ιδιωτικό τομέα,  give a bad name”, στον περιορισμό του δημοσίου τομέα και στην απόλυση της μειοψηφίας των όποιων «αχρήστων» δημοσίων υπαλλήλων που μπήκαν από το παράθυρο.  
Γιατί ο περιορισμός του δημοσίου απαιτεί αλλαγή δομών, αξιολόγηση προσωπικού και όχι οριζόντια μέτρα και καταργήσεις κλάδων για την κάλυψη όπως- όπως ποσοτικών στόχων.
Γιατί φιλελεύθερη πολιτική είναι το γεγονός ότι ο Αρβανιτόπουλος οδήγησε με την απειλή των απολύσεων και της διαθεσιμότητας τα Πανεπιστήμια στη σύνταξη Οργανισμών, μετά από 30 χρόνια, και προτείνει να απολυθούν 253 από τους 1136 γιατί περισσεύουν και οι υπόλοιποι 883 να επανατοποθετηθούν γιατί λείπουν.
Και γιατί είναι φιλελεύθερη πολιτική να επανατοποθετηθούν οι 500 ή οι 600 και όχι οι 883.
Γιατί φιλελεύθερη πολιτική δεν είναι η απόλυση μερικών δεκάδων καθαριστριών  την ώρα που 12.500 καθαρίστριες ετησίως προσλαμβάνονται από τους δήμους με εννεάμηνες συμβάσεις για να καθαρίζουν τα σχολεία.
Άλλωστε το ελληνικό δημόσιο με το λόγο 1:5 ή 1:10 προσλήψεων/συνταξιοδοτήσεων, που η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε το 2012, θα είναι το μικρότερο στην Ευρώπη το 2016.
Και επίσης εάν η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων βρει την μειοψηφία των αχρήστων ας τους απολύσει και τότε να προσλάβει τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Γι αυτό είναι καλό το νομοσχέδιο του Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, γι αυτό είναι σημαντική η δέσμευση για κάθε απόλυση μία πρόσληψη.
Όμως μην φτάνουμε στο άλλο άκρο. Και μην αφήσουμε γενίτσαρους τους εκσυγχρονισμού να στρεβλώνουν ή να ακυρώνουν ιδέες και πολιτικές.
Γιατί η πολιτική πρέπει να πείθει και πείθει όταν είναι δίκαιη.
Εάν θέλουν γρήγορες απολύσεις ας βάλουν όσους διορίστηκαν  μετά την θέσπιση του ΑΣΕΠ να δώσουν εκ νέου διαγωνισμό μαζί με τους ανέργους.