11 Ιουνίου 2014

Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ προτείνει για πρωθυπουργό την Μαρίν Λε Πεν

«Ήλπιζα το Εθνικό Μέτωπο να φτάσει στην κορυφή», δήλωσε ο σπουδαίος σκηνοθέτης και σχολίασε ότι ο πρόεδρος Ολάντ θα έπρεπε να αναθέσει τη γαλλική πρωθυπουργία στην Μαρίν Λε Πεν

Σοκάρει ο ποιητής του γαλλικού κινηματογράφου και δημιουργός των ταινιών «Η περιφρόνηση», «Με κομμένη την ανάσα», «Ο τρελός Πιερό», Ζαν Λυκ Γκοντάρ, με τις δηλώσεις του υπέρ της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Le Monde, ο σπουδαίος σκηνοθέτης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής μάχης, από την οποία πραγματική νικήτρια αναδείχθηκε η κόρη του Ζαν - Μαρί Λε Πεν, Μαρίν.

«Ήλπιζα το Εθνικό Μέτωπο να φτάσει στην κορυφή», δήλωσε ο Γκοντάρ προσθέτοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, θα έπρεπε να αναθέσει τη γαλλική πρωθυπουργία στην Μαρίν Λε Πεν.

Ερωτηθείς σχετικά με την στήριξή του στην ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος, ο Γκοντάρ δήλωσε πως θα μπορούσε να αναλάβει η 45χρονη για λίγο,  «τουλάχιστον μέχρι να κινηθούν τα πράγματα. Μέχρι να γίνει κάτι, έστω και στα ψέματα, ώστε να κινηθεί λίγο η κατάσταση».

Όλα αυτά τη στιγμή που ο «εμφύλιος» πόλεμος ανάμεσα στην Μαρίν Λε Πεν και τον πατέρα της συνεχίζεται, με την πρώτη να επιτίθεται στον δεύτερο για τα αντισημιτικά σχόλιά του.

Μάλιστα, η οικογενειακή κρίση φαίνεται να βαθαίνει ακόμα περισσότερο, καθώς έπειτα από εντολή της θυγατέρας του ιστορικού ηγέτη του Εθνικού Μετώπου, διακόπηκε το εβδομαδιαίο blog του πατέρα της που φιλοξενείτο στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος η απόφαση πάρθηκε για νομικούς λόγους καθώς η Μαρίν προσπαθεί αφενός να προστατευτεί από μηνύσεις για τις ρατσιστικές ύβρεις του πατέρα της, αλλά και αφετέρου να εξωραΐσει την εικόνα της ακροδεξιάς καθώς αναζητά συμμάχους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία κυκλοφορεί ένα φυλλάδιο, στο οποίο αναφέρονται όσοι εκπρόσωποι του γαλλικού πολιτισμού μίλησαν για την Λε Πεν με τον χειρότερο τρόπο, σε τέτοιο βαθμό που οι υπεύθυνοι για το έντυπο υποστηρίζουν ότι την βοήθησαν τελικά στην εκλογική μάχη. Το φυλλάδιο με τίτλο «Η Μαρίν Λε Πεν σας ευχαριστεί», αποτελεί ιδέα του δημοσιογράφου Ζαν Φρανσουά Καν, ο οποίος συχνά προκαλεί με τις δηλώσεις του.

Δανάη Δασοπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ