10 Ιουνίου 2014

Πόπη Παπανδρέου, Ελένη Ράικου- Υμνοι από το γερμανικό Der Spiegel για τις ελληνίδες εισαγγελείς διαφθοράς

Υμνους για τις δυο Ελληνίδες εισαγγελείς Διαφθοράς, την Πόπη Παπανδρέου και την Ελένη Ράικου, πλέκει το γερμανικό Der Speigel. To περιοδικό κάνει λόγο για μια νέα γενιά τολμηρών εκπροσώπων της Δικαιοσύνης που δίνουν μάχη κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Το αφιέρωμα αρχίζει με την Πόπη Παπανδρέου, «"το αστέρι στον ουρανό της δικαιοσύνης", όπως αποκαλούν σχολιαστές στα ελληνικά ΜΜΕ την 37χρονη εισαγγελέα». Ο γερμανός δημοσιογράφος Manfred Ertel κάνει ιδιαίτερη μνεία για την εξωτερική εμφάνιση της εισαγγελέως την οποία χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα όμορφη και με ψηλά τακούνια». «Τα ψηλά τακούνια δεν είναι όπλα», τον αποστομώνει εκείνη, τονίζοντας «μόνο όταν έχω στα χέρια μου όλα μου τα όπλα μπορώ να κάνω σωστά τη δουλειά μου και να φέρω τα χρήματα πίσω στην πατρίδα μου».

Η Πόπη Παπανδρέου, γράφει το άρθρο, είναι το δεξί χέρι της προϊσταμένης της, της 52χρονης επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου. «Το "θηλυκό δίδυμο"», γράφει, «είναι από πέρυσι τον Ιούνιο στην κορυφή μιας νεοσύστατης ομάδας που κυνηγά τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή». Αυτό το δίδυμο, σχολιάζει το άρθρο, δεν διστάζει να τα βάλει με υψηλά ιστάμενα άτομα όπως τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελο Φιλιππίδη ή τον μεγιστάνα των ΜΜΕ Δημήτρη Κοντομηνά. «Για πρώτη φορά η ελληνική δικαιοσύνη στοχεύει τόσο ψηλά», δηλώνει στο περιοδικό ο καθηγητής Φιλοσοφίας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.

Διαφθορά γένους αρσενικού, Δικαιοσύνη γένους θηλυκού

«Την Ελένη Ράικου», γράφει το Speigel, «οι σύναδελφοί της την περιγράφουν ως συμπαθή και προσιτή, αλλά σκληρή στο δουλειά και άριστη σε νομικά θέματα». Στη συνέχεια σχολιάζει ότι και οι δυο εισαγγελείς είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές με τα ΜΜΕ και αποφεύγουν τις συνεντεύξεις και τον φακό του φωτογράφου.

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η Πόπη Παπανδρέου ήταν εκείνη που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης για τον Ακη Τσοχατζόπουλο στον οποίο φέρεται να είπε «πόσο απλά θα πρέπει να σας πω ότι είμαι αποφασισμένη να σας συλλάβω;». «Οι δυο γυναίκες», σύμφωνα με τον καθηγητή Χατζή, «θέτουν ψηλά τον πήχη» και έχουν γίνει περίπου σαν «ηρωίδες της δικαιοσύνης».

Κατόπιν, για να τονίσει τη δυναμική γυναικεία πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης, το ρεπορτάζ αναφέρεται στη δικηγόρο του Αρείου Πάγου Ελένη Γκουτζαμάνη, την πρώτη γυναίκα που έγινε εισαγγελέας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει, στην οποία σήμερα καταλήγουν όλες οι υποθέσεις διαφθοράς. Παράλληλα, τονίζει την συνεισφορά της στη σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Το Spiegel σημειώνει ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι «γένους αρσενικού», καθώς όσοι κατηγορούνται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή φοροδιαφυγή είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους άντρες. Διερωτάται μάλιστα αν αυτές οι γυναίκες λειτουργοί της δικαιοσύνης αποτελούν την ελπίδα για μια πιο δίκαιη χώρα.