05 Ιουνίου 2014

ΑΣΤ'ΤΙΣ ΜΑΓΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ SPREAD! Θεοχάρη: Εφυγα μόνος μου, κανένας δεν έχει το ανάστημα να με παραιτήσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Και μπορεί όντως να εφάρμοζε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή πχ. για τον αριθμό των δόσεων, για τις κατασχέσεις από λογαριασμούς κ.λπ τεχνοκρατικά που δημιούργησαν προβλήματα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έβγαλε εγκύκλιο που ανέβασε το spread κατά 50 μονάδες μέσα σε μια μέρα και αναγκάστηκε να την πάρει πίσω

Μόλις λίγες ώρες μετά τους επίσημους τίτλους τέλους στη θητεία του Χάρη Θεοχάρη ως Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων το υπουργείο Οικονομικών έβαλε αγγελία αναζητώντας άμεσα τον αντικαταστάτη του.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει και προθεσμία μίας εβδομάδας σε όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για την θέση του Γενικού Γραμματέα.

«Το Υπουργείο Οικονομικών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από 06/06/2014 έως 15/06/2014 για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Υπέρ Θεοχάρη οι Βρυξέλλες

Ανακοίνωση έβγαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραίτηση του γγ. δημοσίων εσόδων της Ελλάδος Χάρη Θεοχάρη. Προσβλέπει σε μια διαφανή εκλογή και συνέχεια των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδος, Χάρη Θεοχάρη. Από τον ορισμό του γ.γ. δημοσίων εσόδων τον Φεβρουάριο 2013, ως επικεφαλής μιας ημιαυτόνομης διοίκησης, εντός του υπουργείου οικονομικών, ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας. Η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας.

Είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων. Όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος Ρεν, επανειλημμένα κατά το παρελθόν, αυτό δεν είναι μόνο στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων, όπως επίσης και για τις δεσμεύσεις με στόχο να θεσπιστούν αυστηρές διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για τον ορισμό ανώτατων διοικητών στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Προσβλέπουμε σε μια αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας."

Οργή Θεοχάρη: Εφυγα μόνος μου, κανένας δεν έχει το ανάστημα να με παραιτήσει

Μετά την απόφαση να υποβάλλει την παραίτησή του και να αποτελέσει παρελθόν από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων ο Χάρης Θεοχάρης, εμφανώς ενοχλημένος, για την εξέλιξη αυτή εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης τονίζοντας πως «Η απόφασή είναι δική μου, κανένας δεν έχει το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ».

Και φυσικά δεν σταμάτησε εκεί υποστηρίζοντας «δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα, γιατί δεν έχω κάνει κάτι τομέα μου, για να το νιώσω... Αν κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα». Και τα καρφιά δεν σταμάτησαν εκεί αφού ο πρώην ΓΓ Εσόδων είπε «Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, εγώ τα υλοποιώ. Πήρα δομές κατεστραμμένες και, βήμα-βήμα, παρά τα λάθη, πιστεύω ότι η εκτίμηση του έργου θα είναι ανεκτίμητη».

Στη συνέχεια φίλησε και ευχαρίστησε τον κ. Στουρνάρα «Είχαμε πολύ καλή συνεργασία... Έχω κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια... Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν πετύχει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια.

Το χρονικό της παραίτησης του Χάρη Θεοχάρη

Η υπόθεση της «παραίτησης» του Χάρη Θεοχάρη δεν έπεσε ακριβώς σας «κεραυνός εν αιθρία», καθώς, ήδη από την Τετάρτη ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων και ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν και συζήτησαν το ενδεχόμενο παραίτησης του πρώτου από την θέση του. Μάλιστα φέρεται πως ο κ.Στουρνάρας επέρριψε ευθύνες για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο. Επειτα όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε με την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη.

Στην κυβέρνηση πάντως ήταν αποφασισμένοι να να απομακρύνουν τον κ. Θεοχάρη αποδίδοντάς στον ίδιο πολλά λάθη τα οποία κόστισαν στη ΝΔ στις Ευρωεκλογές και θεώρησαν ότι διάφορες εγκύκλιοι που εκδόθηκαν ιδίως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μόνο καλό δεν έκαναν.

Στουρνάρας: Ο Θεοχάρης στήριξε καθοριστικά τους στόχους της κυβέρνησης

«Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Οιοκονομικών, Γ. Στουρνάρας και πρόσθεσε «κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού».

Εντονη δυσαρέσκεια από τις Βρυξέλλες για την «παραίτηση» Θεοχάρη

Πριν καν ανακοινωθεί η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του ΓΓ Εσόδων το μήνυμα που ήρθε από τις Βρυξέλλες με αποδέκτη την κυβέρνηση μόνο ευχάριστο δεν ήταν, με στέλεχος της Κομισιόν να λέει χαρακτηριστικά «πως είναι δυνατόν να ζητείται η παραίτηση ενός ανθρώπου που είναι ανεξάρτητος;».