11 Ιουλίου 2014

Πρόταση για μείωση του χρέους στο 105-110% του ΑΕΠ

Η πρόταση για μείωση του χρέους στο 105-110% του ΑΕΠ που επικαλέστηκε ο Φ. Σαχινίδης

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για μείωση του χρέους ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια συζήτησης που έγινε για το θέμα την Τρίτη.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουν διατυπώσει οι οικονομόλογοι Paris και Wyplosz και ονομάζεται PADRE 2.0 (Politically Acceptable Debt Restructuring in the Eurozone). Όπως εξήγησε, προβλέπει τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού στο οποίο οι χώρες θα εκχωρήσουν τα μελλοντικά έσοδα από την έκδοση χρήματος από την ΕΚΤ.

Με τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτεί το δανεισμό του από τις αγορές και με τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνει θα αγοράζει χρέος των χωρών μελών.

Συγκεκριμένα θα αγοράζει το χρέος που έχουν εκδώσει οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης και θα το ανταλλάσουν με ομολογίες μηδενικού επιτοκίου που θα εκδίδουν οι χώρες αυτές. Η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να μην οδηγεί σε αμοιβαιοποίηση του χρέους και έχει δικλείδες για την αποφυγή του ηθικού κινδύνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, είπε ο κ. Σαχινίδης, το χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί μετά από την εφαρμογή αυτής της πρότασης μεταξύ 105%-110% του ΑΕΠ.

newmoney.gr