15 Ιουλίου 2014

Βυζαντινή αυλή για τον Αλέξη Τσίπρα!

Οι άνθρωποι-κλειδιά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα δύο στρατηγεία του και οι αρμοδιότητές τους

Παίζουν τον ρόλο της «σκιάς», του κυματοθραύστη ή του alter ego του Αλέξη Τσίπρα και είναι τα πρόσωπα που συνθέτουν το παζλ των στενών του συνεργατών. Από τα χέρια τους περνούν οι ομιλίες του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ραντεβού του, σημαντικά και ενίοτε απόρρητα έγγραφα, ενώ υπάρχει και ένα ξεχωριστό team, που ασχολείται αποκλειστικά με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, όπως και με το dress code του.
Οι προσωπικότητές τους είναι ετερόκλητες, πλην όμως «αφοσιωμένες» στο πρόσωπο το οποίο έχουν κληθεί να υπηρετήσουν. Τις περισσότερες φορές κινούνται πίσω από την αυλαία, βάζουν το δικό τους… λιθαράκι στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας του αρχηγού τους που βγαίνει προς τα έξω, ενώ οι σχέσεις εμπιστοσύνης και οι ζυμώσεις που έχουν με τον Αλέξη Τσίπρα τούς βοηθούν να καταλαβαίνουν και να μιλούν τη «γλώσσα» του. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια παραμυθένια εικόνα, αφού στις αρχηγικές αυλές δεν επικρατεί πάντα η ηρεμία, αλλά συχνά υπάρχει μια… βυζαντινή ατμόσφαιρα, με ίντριγκες και αλληλομαχαιρώματα.

ROTATION

Η Οργανωτική Γραμματεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει «άρωμα γυναίκας». Οι κυρίες Κωνσταντίνα Κιντώνη, Αντιγόνη Χατζηιωάννου, Ελένη Σταυρακάκη και Ελένη Σιάννα αποτελούν το εκλεκτό καρέ της ντάμας στη γραμματειακή υποστήριξη και διαχειρίζονται καθημερινά το απαιτητικό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα, κατορθώνοντας να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Οι δύο πρώτες βρίσκονται εναλλάξ, με τη μέθοδο του «rotation», πότε στην Κουμουνδούρου και πότε στη Βουλή, ενώ η οργάνωση του προγράμματος των εξωτερικών και εσωτερικών ραντεβού, όπως και η συμμετοχή του κ. Τσίπρα σε διάφορες εκδηλώσεις είναι μερικές μόνο από τις αρμοδιότητές τους. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις εν λόγω κυρίες και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λείψει σε καμία στιγμή, καθώς από τη θέση αυτή χειρίζονται θέματα κομβικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό, η συνεργασία τους μετρά αρκετά χρόνια.

Υπεύθυνη για τις σχέσεις του κόμματος με τον ξένο Τύπο και τις συνεντεύξεις που παραχωρεί σε ξένα ΜΜΕ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η νεαρή Δανάη Μπαδογιάννη. Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, μιλά άπταιστα γερμανικά και είδε εσχάτως τον όγκο της δουλειάς της να πολλαπλασιάζεται με αφορμή την ανάληψη εκ μέρους της, της προεκλογικής καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Το τηλέφωνό της χτυπούσε κάθε δύο λεπτά, με την ίδια να «βομβαρδίζεται» από αιτήματα για συνεντεύξεις ή ομιλίες.

Στέλεχος της Νεολαίας του Συνασπισμού στο παρελθόν και μέλος της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πριν από τη διάλυσή του, η κ. Μπαδογιάννη βρέθηκε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα από τα πρώτα του βήματα στην προεδρία του ΣΥΝ το 2008 και είναι κόρη του Ακη Μπαδογιάννη, ο οποίος σημειωτέον είναι μέλος της Κ.Ε. και άτομο της εμπιστοσύνης του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Κώστας Αθανασίου, ο οποίος προέρχεται από την προσφάτως διαλυθείσα συνιστώσα ΡΟΖΑ και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συνεργάζεται με τον Αλέξη Τσίπρα για ζητήματα του Κοινοβουλίου. Ακόμα, έχει την τεκμηρίωση και την οργάνωση των φακέλων για τις επισκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε εργασιακούς χώρους και διάφορες περιοχές, ενώ παράλληλα έχει ρόλο και σε θέματα νομοθετικής και εν γένει κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Πίσω από μία άλλη, εξίσου απαραίτητη τεκμηρίωση, αυτή που προηγείται της συγγραφής των ομιλιών, βρίσκεται ο επίσης στενός του συνεργάτης, Τάκης Παυλόπουλος. Προερχόμενος από το ΚΚΕ Εσωτερικού και παλιός συνεργάτης του Νίκου Κωνσταντόπουλου στην ηγεσία τότε του Συνασπισμού, με οικονομικές σπουδές στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, έχει ρόλο συμβούλου του κ. Τσίπρα σε ευρωπαϊκά και οικονομικά θέματα και φέρει την ευθύνη των ομιλιών του σχετικά με αυτά.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα συγκαταλέγονται ακόμη οι κ.κ. Σωτήρης Στάμος και Κώστας Βυθόπουλος, ενώ η Βάσω Τσακανίκα (από τα χέρια της οποίας περνούσε όλη η κοινοβουλευτική δράση του κόμματος) έχει συνταξιοδοτηθεί και με την εκλογή της Ρένας Δούρου έχει μετακομίσει στο γραφείο της στην Περιφέρεια.

Η γυναίκα-σκιά, που τον ντύνει

Κάθε φορά που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περνά το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ή δίνει το «παρών» σε κάποια εκδήλωση, στο πλευρό του βρίσκεται η Ζωή Χαλιδιά. Απόμακρη, απλησίαστη, πλην όμως ντυμένη πάντα με την τελευταία λέξη της μόδας, είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει για σχεδόν όλα όσα αφορούν τον πρόεδρο, φροντίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο το προφίλ του. Οπως αποκαλύπτουν στα «Π» άνθρωποι που τη γνωρίζουν, «αν χρειαστεί, θα τρέξει ακόμα και να αγοράσει ρούχα για να τα φορέσει ο Αλέξης, στο χρώμα ενός κοστουμιού που αυτός επέλεξε», εκτελώντας κατά κάποιο τρόπο ακόμα και χρέη ενδυματολόγου. Η ίδια έχει βρεθεί πολλές φορές σε control δελτίων ειδήσεων χρονομετρώντας τα λεπτά του τηλεοπτικού αέρα. Δεν έχει διστάσει, μάλιστα, κατά το παρελθόν, βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα κουρασμένο, να βάλει τις φωνές, απαιτώντας από τους αρχισυντάκτες πολιτικής εκπομπής να τον αποδεσμεύσουν αμέσως! Στην πολύχρωμη παλέτα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα προστίθενται τέλος οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της παραγωγής και της σκηνοθεσίας των συγκεντρώσεων και ομιλιών του. Ο σκηνοθέτης Μανώλης Παπανικήτας φροντίζει από το βαν ώστε να πάνε... όλα ρολόι σε κάθε δημόσια εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνολική ευθύνη της παραγωγής έχει ο Δημήτρης Αναστασόπουλος. Οσο για τον σκηνογράφο, τα ωραία, κατακόκκινα σκηνικά του «παρθενικού αριστερού συνεδρίου» πριν από έναν χρόνο στο ΣΕΦ, είχαν την υπογραφή του Μιχάλη Αθανασιάδη.

Της Στέλλας Γκαντώνα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ