05 Ιουλίου 2014

Κόντρες υπουργών με υφυπουργούς απειλούν την κυβέρνηση!

Η μάχη των αρμοδιοτήτων

Βραδυφλεγή βόμβα, που είναι έτοιμη να σκάσει τις επόμενες ημέρες, αποτελεί η κατανομή των αρμοδιοτήτων των νέων υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σε κρίσιμα υπουργεία να ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Η μεγαλύτερη βόμβα βρίσκεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα ακόμα και στην κυβερνητική συνοχή, με το ΠΑΣΟΚ να απειλεί ότι αν δεν πάρει τις αρμοδιότητες του ΕΣΠΑ, θα επανεξετάσει τη στάση του. Και αν για αρκετούς βουλευτές επιτεύχθηκε ο στόχος της υπουργοποίησης, το ζητούμενο πλέον είναι οι αρμοδιότητες που δεν έχουν δοθεί στην πλειονότητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου τρεις εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό. Κάτι που δείχνει και την προβληματική κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι όσον αφορά την ουσιαστική παρέμβαση στην πολιτική διαχείριση, στα προγράμματα, στις δράσεις κοινωνικής αιχμής, αλλά και γενικότερα στη νομή της εξουσίας. Δηλαδή το ποιος θα διαχειριστεί το ΕΣΠΑ, το φάρμακο και τους κοινοτικούς πόρους στο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης μείζον θέμα αποτελεί το αν οι αναπληρωτές υπουργοί θα έχουν ή όχι το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που δίνει τις αρμοδιότητες στους υπουργούς και στους αναπληρωτές τους, αλλά επειδή υπάρχει συγκυβέρνηση δεν γίνεται να μην έχει «διαπραγματευθεί» το ζήτημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Οι κρίσιμες αρμοδιότητες στους δύο νέους υφυπουργούς δεν έχουν ακόμη δοθεί από τον Νίκο Δένδια, παρά το γεγονός ότι 20 ημέρες τώρα πηγαινοέρχονται στα γραφεία τους χωρίς να κάνουν τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», για το θέμα επικοινώνησε στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό. «Αντώνη, θα πρέπει να προχωρήσουμε το θέμα των αρμοδιοτήτων όπως αποφασίσαμε», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον κ. Σαμαρά, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για τις διαρροές του κ. Δένδια στον Τύπο, ότι δεν του έχουν δοθεί σχετικές εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισημαίνει στα «Π» ότι «το θέμα αυτό έχει συζητηθεί μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου και δεν υπάρχει καμία κόντρα σε προσωπικό επίπεδο με τον υπουργό Ανάπτυξης. Θα γίνει ό,τι έχει συμφωνηθεί, αλλιώς θα πάρουμε και εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, τα μέτρα μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ως μεσολαβητής, δέχθηκε να πάρει το κόμμα του το μέρος του παλιού ΕΣΠΑ που απομένει κι έτσι ο κ. Δένδιας ουσιαστικά θα κρατήσει όλο το «φιλέτο» του νέου, αφού οτιδήποτε θέλει να προχωρήσει ο κ. Κωνσταντινόπουλος θα πρέπει να φέρει και την υπογραφή του υπουργού του.

Θέμα όμως στο ίδιο υπουργείο υπάρχει και με τις αρμοδιότητες του άλλου υφυπουργού, του κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου. Ο προκάτοχός του, Θανάσης Σκορδάς, είχε στο χαρτοφυλάκιό του τη βιομηχανία, το εμπόριο και τη Γραμματεία Καταναλωτή. «Θα δοθεί η βιομηχανία στον κύριο Γιακουμάτο;», αναρωτιέται υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταλήγει: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα…», πράγμα που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Για το θέμα αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η βιομηχανία θα αφαιρεθεί από τον κ. Γιακουμάτο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, όταν δέχθηκε στο γραφείο του τον Μάκη Βορίδη, για να του παραδώσει το υπουργείο Υγείας, του είπε ξεκάθαρα: «Μη δεχθείς να δώσεις το φάρμακο. Θα μείνεις με τα νοσοκομεία και το δύσκολο κομμάτι του συστήματος υγείας». Από εκείνη τη στιγμή ο κ. Βορίδης δίνει μάχη για να μην ακρωτηριαστεί το πιο σημαντικό κομμάτι των καθηκόντων του. Το φάρμακο όμως θέλει διακαώς και ο αναπληρωτής υπουργός και γιατρός στο επάγγελμα, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Το θέμα έφτασε ξανά σε επίπεδο Σαμαρά-Βενιζέλου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βορίδης θα κρατήσει τελικά αυτό το κομμάτι, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε για ευνόητους λόγους να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική έχοντας στα χέρια του τον τομέα των φαρμάκων. Πάντως, ο κ. Γρηγοράκος επισημαίνει με νόημα σε όλους τους συνομιλητές του ότι περιμένει να μάθει τις αρμοδιότητές του από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γιώργος Καρασμάνης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος δίνουν μάχη για να πάρουν μερικούς από τους κρίσιμους τομείς του υπουργείου, όπως η Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων (ΕΣΠΑ) και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην προηγούμενη ηγεσία, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί κάποιους από αυτούς να τους χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, εντούτοις η συμφωνία δεν τηρήθηκε, αφού ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης τελικά κράτησε όλο το προνομιακό πακέτο.

Τώρα ο κ. Κουκουλόπουλος, στέλεχος με βαρύ όνομα στο ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διακοσμητικό ρόλο. Ο νέος υπουργός επεσήμανε στα «Π» ότι «οι αρμοδιότητες θα παραμείνουν όπως είχαν μοιραστεί και στην προηγούμενη θητεία». Πάντως, ο κ. Κουκουλόπουλος έστειλε το μήνυμά του με το «μπαϊράκι» που σήκωσε πρόσφατα για την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

«Καυτές πατάτες», Ταμεία και Πρόνοια

Στο υπουργείο Εργασίας, όπου προστέθηκαν δύο ακόμη υφυπουργοί, αυξήθηκαν και τα προβλήματα με το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων. Ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης έδωσε μάχη και τελικά φαίνεται πως θα καταφέρει στο ΦΕΚ που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας να πάρει το ΕΣΠΑ για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επίσης, θα έχει στον τομέα ευθύνης του και τον ΟΑΕΔ, ενώ λύθηκε και το χωροταξικό, αφού δεν υπήρχε γραφείο για τον νέο υφυπουργό στη Σταδίου. Ο κ. Πλακιωτάκης θα εδρεύει τελικά στην οδό Κοραή, όπου έχει ήδη μετακομίσει. Ο Αντώνης Μπέζας θα «τρέξει» τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Π», το ΙΚΑ και το Ταμείο των δημοσιογράφων, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που θα το χειριστεί προσωπικά ο κ. Γιάννης Βρούτσης. Οσο για τον κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, θα αναλάβει τα θέματα Πρόνοιας, κάτι που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόφιλος Λεονταρίδης, θα αναλάβει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή τις πρώην νομαρχίες, ενώ ο κ. Γιώργος Ντόλιος το μεταναστευτικό. Ο προερχόμενος όμως από το ΠΑΣΟΚ υφυπουργός, που έχει ξαναπεράσει από το συγκεκριμένο υπουργείο με τον Γιάννη Ραγκούση επί Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο έχει εικόνα του χαρτοφυλακίου, αλλά ζητά και μεγαλύτερο κομμάτι αρμοδιοτήτων από τον Αργύρη Ντινόπουλο.

Των Γιάννη Χρηστάκου, Γιώργου Σιαδήμα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ