25 Ιουλίου 2014

Εννοείται ότι η ΑΔΕΔΥ δεν δέχεται ούτε τη νέα μορφή αξιολόγησης

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

"Συνεχίζουμε την απεργία – αποχή διαρκείας ενάντια στην αξιολόγηση...". Έτσι απάντησε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ στο Capital.gr στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση των δημοσίων υπαλλήλων μετά τη ρύθμιση που πρότεινε η υφυπουργός κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Η κα. Χριστοφιλοπούλου πρότεινε να προστεθεί στο νόμο 4250/14 για τη συγκριτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ρύθμιση η οποία να αναφέρει πως "κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή".

Όχι μόνο αυτό, αλλά η κα. Χριστοφιλοπούλου πρότεινε συγκεκριμένες κινήσεις για το πως οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα βρεθούν στην κατώτατη βαθμολογική κλίμακα μετά την αξιολόγηση (15% ή περίπου 55.000) θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοσή τους (πχ επιμόρφωση, μετακίνηση, μετάταξη).

Οι ίδιες πηγές του Capital.gr από την ΑΔΕΔΥ αναφέρουν πως το πρώτο ζήτημα που εξακολουθεί να "καίει" τους περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους που προβλέπεται να αξιολογηθούν είναι πως δεν απαλείφεται ο επιμερισμός των ποσοστών ανά βαθμολογική κλίμακα, σύμφωνα με τον οποίο το 25% των υπαλλήλων θα πάρει βαθμό 9-10, το 60% θα λάβει 7-8 και το 15% θα λάβει 1-6.

Το δεύτερο ζήτημα που επίσης "καίει" τους δημοσίους υπαλλήλους είναι ποια μορφή θα πάρουν αυτές οι ρυθμίσεις τις οποίες προτείνει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

"Θα ψηφιστούν στη Βουλή ως συμπληρωματικές διατάξεις του νόμου ή θα αποτελέσουν το περιεχόμενο μίας εγκυκλίου ή ακόμα χειρότερα ενός εσωτερικού εγγράφου;", αναρωτιούνται στην ΑΔΕΔΥ.

Η σχετική αγωνία στην ΑΔΕΔΥ οφείλεται στο γεγονός ότι ο ισχύον Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας ο οποίος αποτελεί νόμο του κράτους (ν.3528/2007) περιέχει άρθρο σύμφωνα με το οποίο όποιος υπάλληλος "εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων (σ.σ. μετά από αξιολόγηση) στον ίδιο βαθμό παραπέμπεται (...) στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο (...) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει". (άρθρο 95)

Ο νόμος υπερέχει οποιασδήποτε εγκυκλίου ή εσωτερικού εγγράφου, λένε από την ΑΔΕΔΥ, συνεπώς τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει την κυβέρνηση να απολύσει ένα δημόσιο υπάλληλο ή να μειώσει το μισθό του, εάν δεν “προαχθεί” για δεύτερη μετά από μία αξιολόγηση.

Εξάλλου, στην ΑΔΕΔΥ αναμένουν την εκδίκαση της έφεσης την οποία έχουν κάνει από το Πρωτοδικείο Αθηνών την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουλίου. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε παναττική στάση εργασίας την ημέρα εκείνη 11 πμ με 2.30 μμ και συγκέντρωση έξω από Εφετείο (Λουκάρεως 7).

Υπενθυμίζεται πως το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 14 Ιουλίου έχει αναγνωρίσει την απεργία - αποχή διαρκείας των δημοσίων υπαλλήλων ως "παράνομη" αλλά όχι "καταχρηστική". Ωστόσο η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αρνήθηκε στις 22 Ιουλίου να αποφασίσει την αναστολή της αξιολόγησης.

Να σημειωθεί, πάντως, πως η τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαίωσε προηγούμενη απόφασή της, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ανασταλεί η αξιολόγηση για περίπου 75.000 δημοτικούς υπαλλήλους, όπως προβλέπεται από το νόμο 4250/14.

Εξάλλου κανείς δήμαρχος έως τώρα δεν έχει εκδώσει απόφαση επιμερισμού των ποσοστών ανά βαθμολογική κλίμακα.



Πηγή:www.capital.gr