16 Ιουλίου 2014

Δείτε τα “χρυσά” ενοίκια που πληρώνουν γνωστές φίρμες στους δρόμους – φιλέτα της Αθήνας

Στην Ερμού οι ανώτερες τιμές διαμορφώνονται στα 160 ευρώ ανά τ.μ. - Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους επανακάμπτουν και μάλιστα με αξιοσημείωτη άνοδο της ζήτησης αγορές όπως η Ερμού, το Κολωνάκι και με μεγαλύτερη…φόρα η Γλυφάδα

H Folli Follie νοίκιασε κατάστημα της Ερμού στο Σύνταγμα με...
36.000 ευρώ, η αρτοποιεία- καφέ Chryssinas στην Κηφισιά έχει νοικιάσει με 18.000 ευρώ, η αλυσίδα παιχνιδιών Imaginarium επίσης στην Κηφισιά μίσθωσε με 12.000 ευρώ και οι Αττικοί Φούρνοι στη Γλυφάδα με 12.000. Αυτές ήταν μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην αγορά των καταστημάτων στις βασικές εμπορικές πιάτσες της Αθήνας, ενώ στον τομέα των γραφείων, οι πιο σημαντικές συμφωνίες των τελευταίων μηνών αφορούν τη μίσθωση 2.500 τ.μ. γραφειακών χώρων στην Κηφισίας προς 10 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα από την Corallia, τη μίσθωση 1.250 τ.μ. από την φαρμακευτική TAKEDA επίσης στην Κηφισίας προς 11 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, τη μίσθωση επίσης στην Κηφισίας στο Μαρούσι 3.000 τ.μ. από την Cardiff Marine προς 10,5 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Στον τομέα των γραφείων γενικότερα για τις εταιρείες που θέλουν τώρα να νοικιάσουν γραφεία στην Αθήνα, η αγορά φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με την  τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων ΔΑΝΟΣ, η οποία συνεργάζεται με την BNP Paribas Real Estate, τα ενοίκια στις πιο δημοφιλείς περιοχές (π.χ. λ. Κηφισίας) έχουν διατηρηθεί σταθερά, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπως π.χ. η λεωφόρος Συγγρού όπου υπήρξε ελαφριά πτώση των ενοικίων και στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Στην λ. Βασιλίσσης Σοφίας οι ανώτατες τιμές κυμαίνονται στα πέριξ των 18 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ενώ στην Κηφισίας το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται κοντά στα 14 ευρώ ανά τ.μ., ενώ οι πιο χαμηλές τιμές ανάμεσα στις πιο γνωστές ‘’πιάτσες’’ των γραφείων της Αθήνας (Β. Σοφίας, Κηφισίας, Μεσογείων, Συγγρού, Αττική Οδός, Εθνική Οδός, Σύνταγμα) παρατηρούνται στην Αττική Οδό με μία διακύμανση από τα 6 ευρώ έως τα 11 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα. Αυτό που επισημαίνει η Δανός είναι ότι από τη μία, αυτή την στιγμή απελευθερώνονται γραφεία λόγω συγχωνεύσεων, συρρίκνωσης κ.τ.λ. σε διαφόρους κλάδους της οικονομίας, από την άλλη όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες από την πτώση των ενοικίων.

Στην αγορά των καταστημάτων, που ήταν αυτή που ‘’χτυπήθηκε’’ περισσότερο από την κρίση στο εγχώριο real estate σε σύγκριση με τα σπίτια, τα γραφεία, τις αποθήκες και τους βιομηχανικούς χώρους, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, όπως επισημαίνει η Δανός παρατηρείται μία σχετική κινητικότητα. Γεγονός το οποίο εξηγείται και σε αυτή την περίπτωση από την πρόθεση των μεγάλων αλυσίδων να εκμεταλλευθούν τα ιστορικά χαμηλά ενοίκια, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ερμού όπου οι ανώτερες τιμές διαμορφώνονται αυτή την στιγμή στα πέριξ των 160 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα ή ακόμη στην περίπτωση της Τσακάλωφ  στο Κολωνάκι, όπου οι ανώτερες τιμές των μισθωμάτων είναι λίγο χαμηλότερα των 80 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα. Η τάση πάντως που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με αυξημένη κινητικότητα σε περιφερειακές εμπορικές πιάτσες όπως αυτές της Νέας Σμύρνης ή του Χαλανδρίου συνεχίζει και το πρώτο εξάμηνο του 2014. Θετικότερο ωστόσο για την αγορά αποτελεί το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους επανακάμπτουν και μάλιστα με αξιοσημείωτη άνοδο της ζήτησης αγορές όπως η Ερμού, το Κολωνάκι και με μεγαλύτερη …φόρα η Γλυφάδα.

Η αγορά των κατοικιών

Η Δανός κάνει αναφορά και στην αγορά των κατοικιών της Αθήνας η οποία πάντως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές της, είναι ακόμη ‘’εν υπνώσει’’.  Βασική αιτία είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες. «Όταν όμως αποφασίσει το τραπεζικό σύστημα να ξεκινήσει εκ νέου τη χορήγηση δανείων η ζήτηση θα ανακάμψει αμέσως λόγω των χαμηλών τιμών στην αγορά», αναφέρουν οι αναλυτές της Δανός.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, Κινέζοι και Ρώσοι έχουν εκφράσει μεν ενδιαφέρον για την αγορά σπιτιών λόγω και των διευκολύνσεων που ισχύουν για τη βίζα, κυρίως σε Αθήνα, Ρόδο, Κέρκυρα και Κρήτη, ωστόσο «αγοραπωλησίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη», όπως επισημαίνει η έκθεση. «Γενικά, εκτιμάται ότι η αγορά των κατοικιών έχει πιάσει πάτο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 και μπορεί να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης από το 2015 και μετά».

newmoney.gr