02 Ιουλίου 2014

Πνιγμένος βρέθηκε σε παραλία της Κερατέας ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων γνωστός για φαγοπότι και ροζ σκάνδαλα

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Τετάρτη 2 Ιουλίου, ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκρός ανασύρθηκε το πρωί από την παραλία Βγέθι της Κερατέας ο πρώην μητροπολίτης Αττικής, Παντελεήμων

Όπως αναφέρεται σχετικά, ο πρώην μητροπολίτης βρισκόταν στην περιοχή για μπάνιο και η σορός του έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων και τις συνθήκες του συμβάντος διερευνά το Κεντρικό Λιμεναρχείο του Λαυρίου.

Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2008 σε εξαετή κάθειρξη χωρίς αναστολή για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 66,5 εκατ. δραχμών την περίοδο 1995-1998 από την Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Παρέμεινε φυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού για ένα χρόνο. Αποφυλακίστηκε υπό όρους λόγω ηλικίας. Στη συνέχεια το 2009 καθαιρέθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Μητροπολίτης... (των φυλακών) Κορυδαλλού 23.6.2008

Οι φυλακές Κορυδαλλού απέκτησαν από την Παρασκευή το απόγευμα και μητροπολίτη, αφού μια από τις πιο άγριες ιστορίες βυζαντινισμού και συνωμοσιολογίας, που σημάδεψε τα εκκλησιαστικά χρονικά της χώρας, έκλεισε με την απόφαση εγκλεισμού του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη πίσω από τα σίδερα.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που τον καταδίκασε σε έξι χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση 66.500.000 δραχμών, του «χάρισε» δύο χρόνια από την πρωτόδικη απόφαση, είπε όμως «όχι» στην αναστολή της ποινής. Ο αμφιλεγόμενος ιεράρχης είναι έτσι ο πρώτος «θείος πατέρας», μετά την ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της Ελλαδικής Εκκλησίας, που θα φτιάχνει το πρωινό του στο κελί των αντρικών φυλακών Κορυδαλλού, και όχι στην πολυτελή κατοικία στην οποία διέμενε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Η καταδίκη ήταν ομόφωνη και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο έκπτωτος μητροπολίτης από το 1995 μέχρι τον Αύγουστο του 1998 ιδιοποιήθηκε παράνομα μεγάλο χρηματικό ποσό, λειτουργώντας ως «προστάτης» της Μονής του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Κατά τις κατηγορίες που εκρίθησαν από το δικαστήριο βάσιμες, ο Μπεζενίτης κάθε δεκαπέντε μέρες μέσα στο χρονικό διάστημα των τριών ετών, επιβάλλοντας καθεστώς εκβιασμού και απειλών στην τότε ηγουμένη (σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο), πήγαινε στο μοναστήρι και «άρμεγε» το ταμείο σηκώνοντας 500.000 κάθε φορά. Η ταρίφα τριπλασιαζόταν στις μεγάλες γιορτές και ανερχόταν στο ποσό του 1.500.000 δραχμών.

«Θα σε σύρω στα εκκλησιαστικά δικαστήρια, εάν δεν μου δώσεις τα λεφτά» φέρεται, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, να έλεγε στη μακαρίτισσα την ηγουμένη και, μάλιστα, της έταζε ότι θα μεσολαβούσε για την «αγιοκατάταξη» του αμφισβητούμενου κατά την Εκκλησία «Αγίου» Εφραίμ. Ήταν τόση η μανία του για τη συνέχιση του καθεστώτος του ιδιότυπου κεφαλικού φόρου στο μοναστήρι, ώστε όταν απεβίωσε η ηγουμένη Μακαρία και επεβλήθη στη μονή νέα διοίκηση, ο πρώην Αττικής αντέδρασε στην τοποθέτηση και έστειλε στη Νέα Μάκρη δικούς του ιερείς, οι οποίοι με σκαρπέλα και λοστούς έσπασαν τα παγκάρια και πήραν όλα τα λεφτά που υπήρχαν. Το κατηγορητήριο θα μείνει στην ιστορία γιατί αφηγείται απίστευτες εικόνες εκκλησιαστικού χουλιγκανισμού, που χαρακτηρίστηκαν ως δείγματα καθεστώτος «παραδιαχείρισης και επιδρομής επί των χρημάτων της μονής», η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και υπάγεται στις διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου. Εξ ου και η αυστηρότητα της ποινής.

Τώρα ο Παντελεήμων Μπεζενίτης, ο οποίος εξακολουθεί να διακηρύττει την αθωότητά του, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για να γλιτώσει την ατίμωση της φυλακής εκτός από τον Θεό, και στον Άρειο Πάγο, αναμένοντας ευνοϊκή αντιμετώπιση, αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχε καταφύγει στο παρελθόν για να γλιτώσει το θρόνο της μητρόπολης Αττικής, που του αφαιρέθηκε μετά τη «ροζ καταιγίδα» του 2002.


Οι ροζ κασέτες και οι υπεράκτιες εταιρείες!

Οι ασκοί του Αιόλου για τον πρώην Αττικής άνοιξαν το καλοκαίρι του 2002, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα απίστευτης σκανδαλολογίας για τα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας. Λίγο καιρό πριν, 30χρονος αρχιμανδρίτης ο οποίος ανήκε στην ιερατική αυλή του μακαριστού Χριστόδουλου στην οδό Αγίας Άννης, στον Ταύρο, στα σκοτεινά μονοπάτια της πιάτσας του αγοραίου έρωτα, «εξομολογείται» μπροστά σε τηλεοπτική κάμερα φορώντας το ράσο του «ότι τις νύχτες ψάχνει για ερωτικούς συντρόφους και τη μέρα κοινωνεί και βαφτίζει παιδιά στην ενορία του».

Μετά «σκάει» το σκάνδαλο Παντελεήμονα και ο χορός των αποκαλύψεων κρατάει τρία ολόκληρα χρόνια, με τις αλήστου μνήμης εκπομπές του Σπύρου Καρατζαφέρη. Ο ορκισμένος εχθρός του Παντελεήμονα, Νικόδημος Γκατζιρούλης, ο οποίος είχε απομακρυνθεί το 1974 από τη μητρόπολη Αττικής από τον μακαριστό Σεραφείμ, εξακολουθεί να ζητάει επιμόνως εκδίκηση για την τότε αποπομπή του και αποφασίζει να κάνει την Εκκλησία για μία ακόμα φορά άνω-κάτω. Στέλνει στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος επιστολή με την οποία καταγγέλλει ότι έχει στα χέρια του κασέτες ανήθικου περιεχομένου, στις οποίες φέρεται να ακούγεται η παθιασμένη φωνή του κ. Παντελεήμονος να εξομολογείται μυστικά της κρεβατοκάμαρας σε νεαρό φίλο του. Ο κ. Παντελεήμων αποφεύγει να δώσει δημόσιες διευκρινίσεις, όταν όμως οι κασέτες παίζουν στον τηλεοπτικό «αέρα» και δημοσιεύονται από εφημερίδες, αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή του προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

Το ίδιο διάστημα πολλά ψιθυρίζονται για εμπλοκή του σε υπεράκτιες εταιρείες και ιλιγγιώδη ποσά που υπάρχουν σε προσωπικούς λογαριασμούς, καθώς και για έκλυτο βίο του πρώην Αττικής που προσβάλει το αρχιερατικό του αξίωμα. Ο βίος και η πολιτεία του Παντελεήμονος Μπεζενίτη τελειώνει με την αποπομπή του από την πλούσια μητρόπολη Αττικής και την απομάκρυνσή του από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος λίγο καιρό μετά το σκάνδαλο, με τις κασέτες και τις φοβερές αποκαλύψεις. Ο Χιώτης ιεράρχης, παρά τις καταιγιστικές εναντίον του εξελίξεις -ακόμα και σήμερα- και μετά την τελεσίδικη (από το Εφετείο), αλλά όχι ακόμα αμετάκλητη (από τον Άρειο Πάγο) καταδικαστική απόφαση, επιμένει δημόσια στην αθωότητά του και διακηρύττει ότι έχει πέσει θύμα ορκισμένων εχθρών του, που του έσκαψαν το λάκκο εποφθαλμιώντας την πλούσια μητρόπολη της Κηφισιάς και της Εκάλης.