03 Αυγούστου 2014

ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Ήταν οι 5 δόσεις για καταβολή του ΕΝΦΙΑ... αν γίνουν 7 φεύγουμε για διακοπές

[Δηλ. είναι δυνατόν να είναι τόσο σαλτιμπάγκοι στο ΥΠΟΙΚ ή στην κυβέρνηση, που να νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι οι 5, οι 7 ή οι 157 δόσεις, αν ο άλλος δεν έχει; Ωραία θα γίνουν 100 δόσεις τα χρωστούμενα.... με αυτά που θα δημιουργηθούν από δώ και πέρα τι θα γίνει; Πάλι 100 δόσεις του χρόνου; Και πάλι 100 δόσεις του παραχρόνου; Ή νομίζουν ότι έστω κι αν γίνουν 100 δόσεις τα παλιά ο κόσμος θα πληρώσει κανονικά τα τωρινά και δεν θα δημιουργηθούν νέα χρέη; Για τί μαλακίες συζητάμε και τι περιμένουν να κάνει ο κόσμος όταν ζορίζεται και βλέπει να ευνοούνται οι γνωστοί μεγαλοαπατεώνες εκδότες, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες των οποίων τα φέσια στις τράπεζες πληρώνουμε εμείς...]

Σχέδιο για αύξηση σε 7 από 5 των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαβλέπει αδυναμία των φορολογουμένων να «σηκώσουν τον βαρύ λογαριασμό» και φοβάται ότι ένα σημαντικό ποσό του φόρου θα μείνει απλήρωτο με αποτέλεσμα να προκληθεί «τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να επιμηκύνει τον χρόνο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων από πέντε σε επτά, προκειμένου να δώσει μια «ανάσα» στους φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να εντάξει στο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με την τρόικα και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον διαπιστωθεί από την εκκαθάριση ότι τα ποσά του φόρου που θα βεβαιωθούν θα είναι υψηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων προβλέπουν σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:

Περισσότερες δόσεις

Ο ΕΝΦΙΑ εξετάζεται να καταβληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015 από περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ κρίνεται τώρα αναγκαία, καθώς υπάρχει φόβος ότι οι φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν να πληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη για τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, αφού έχει υπολογίσει ότι θα εισπραχθεί το 82% του φόρου ακινήτων που θα βεβαιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι, για να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, πρέπει να επιβληθούν – βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή δηλαδή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους, τη στιγμή που τρέχει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος.