03 Αυγούστου 2014

Στον… αέρα το εφάπαξ και η συνοχή των Σωμάτων Ασφαλείας

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται τα χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, χαρακτηρίζοντας απαξιωτική και προσβλητική την αντιμετώπισή τους από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αιτία πολέμου, τα όσα προβλέπει γι’ αυτούς το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις 8 Αυγούστου.

Ο κίνδυνος για το αξιόμαχο τόσο του στρατεύματος, όσο και αυτό Αστυνομίας- Πυροσβεστικής- Λιμενικού είναι μεγάλος, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστο Φωτόπουλο, να προειδοποιεί ότι «θα βγουν άμεσα σε σύνταξη, υπό τον φόβο των περικοπών (στο εφάπαξ), έως και 4.000 αξιωματικοί, διαλύοντας τη ραχοκοκαλιά του Σώματος». Σε δηλώσεις του στο «Π», ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ τονίζει, εμφανώς προβληματισμένος, ότι «δεν μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. και τα άλλα Σώματα Ασφαλείας να αντιμετωπίζονται ως μία οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Έχουν ιεραρχία και συγκεκριμένη δομή που κινδυνεύουν να διαλυθούν από τις μαζικές αποχωρήσεις, εάν δεν αλλάξει ρότα η κυβέρνηση». Σε ερώτηση για το εάν έχουν κάποια ενημέρωση για το ύψος του «μαχαιριού» στο εφάπαξ ή το τι σημαίνει και πώς θα υπολογίζεται η «ρήτρα αξιόμαχου», ο κ. Φωτόπουλος απαντά ότι «δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Ίσως θα πρέπει να απευθυνθούμε στο Μαντείο των Δελφών για να πάρουμε χρησμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Σταμούλης, ο οποίος δηλώνει στο «Π» ότι «εάν δεν μας αφήσουν στην ησυχία, στην αυτονομία και στη φτώχεια μας, θα αναγκαστούμε να βγούμε κι εμείς στον δρόμο σε κοινό μέτωπο με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί πληρώσαμε –λόγω των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων– τόσα χρήματα για αναλογιστικές μελέτες με στόχο να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας και τελικά να έρθουν νέες αλλαγές».

Το πολυνομοσχέδιο

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τους τομείς Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ. Με τις ρυθμίσεις αυτές ο κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης εντάσσεται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, χωρίς να δίνεται στους αστυνομικούς η δυνατότητα επιλογής μετατροπής του σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπως έγινε με τους τομείς επικουρικής ασφάλισης άλλων εργαζομένων, σύμφωνα με τον νόμο 4052/2012.

Την ίδια ώρα, αναφορικά με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται για τον τομέα Πρόνοιας (εφάπαξ), κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει ή να δώσει πειστικές διευκρινήσεις για το τι «εννοεί ο “ποιητής” σχετικά με τον “χρησμό” περί της ρήτρας διασφάλισης του αξιόμαχου του Σώματος, με επιπλέον την πρωτοφανή ρύθμιση στα χρονικά του συντεταγμένου ελληνικού κράτους με την οποία η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και όχι από την ψήφιση-δημοσίευσή του», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε, η κυβέρνηση προχώρησε σε προσθήκες οι οποίες προβλέπουν τα εξής:

α) Τα Ταμεία διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

β) Στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας θα υπάρξει «ρήτρα αξιόμαχου», δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
γ) Διασφαλίζεται πλέον οριστικά η βιωσιμότητα των Ταμείων, έτσι ώστε οι νέες γενιές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να λαμβάνουν απρόσκοπτα αυτές τις παροχές.
Προσθήκες οι οποίες, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, έγιναν «απλά και μόνο για να μας χρυσώσουν το χάπι».

Του Κώστα Παπαδόπουλου
http://www.paraskhnio.gr/ston-aera-to-efapaks-kai-i-synoxi-ton-s/