11 Αυγούστου 2014

Νέα καινοτομία Βρούτση! Έκθεση ΚΕΑΟ: Το 84% των χρεών στα Ταμεία δημιουργήθηκε πριν το 2009! Το 0,4% των οφειλετών χρωστά 2,4 δισ.!

Μόλις 1,8 δισ. ευρώ χρέη δημιουργήθηκαν από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία εντός της κρίσης. Παλιά χρέη σχεδόν το 83% από τα συνολικά 10,4 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ. Μάλιστα, σχεδόν το 1/3 οφείλονται από μόλις 833 επιχειρήσεις - ασφαλισμένους.
Ταμεία: Το 0,4% των οφειλετών χρωστά 2,4 δισ.! - Προ κρίσης δημιουργήθηκε το 83% των χρεών

Δύο ομάδες οφειλετών, αυτούς των οποίων οι οφειλές δημιουργήθηκαν πριν το 2009 και αυτούς που χτυπήθηκαν κυρίως από την κρίση και δημιούργησαν οφειλές μετά το 2009, φανερώνουν τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών, το 82,96%, ήτοι 9 δισ. ευρώ, έχουν δημιουργηθεί πριν από την κρίση. Στο ΚΕΑΟ έχουν οδηγηθεί οφειλές 213.234 οφειλετών συνολικού ύψους 10.472.769.238,72 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 17,04% (ποσό 1.862.529.501 ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, ενώ το 82,96% (ποσό 9.066.397.452 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες από το 2009 και παλαιότερα.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η όποια προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την τρόικα για ευνοϊκότερο καθεστώς ρυθμίσεων, με περισσότερες δόσεις για όσους αποδεδειγμένα επλήγησαν από την κρίση, θα αφορά ένα μικρό ποσοστό του χρέους, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ.

Το 65,90% των οφειλετών χρωστά μέχρι 20.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν 833 (μόλις το 0,4% των οφειλετών) με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, με το σύνολο των χρεών τους να αντιστοιχεί στο 26,46% των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, δηλαδή 2,8 δισ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων, 139.359 οφειλέτες χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ 21.688 εργοδότες - ασφαλισμένοι χρωστούν 20.000-40.000. Ακολουθούν όσοι χρωστούν 60.000-80.000 ευρώ που φτάνουν τους 14.952 κι έπονται όσοι ανήκουν στις κατηγορίες με χρέη 40.000-60.000 και 100.000-200.000 ευρώ.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται οι περισσότεροι οφειλέτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 101.902 από τους 211.451 οφειλέτες και τα 6,72 δισ. από τα 10,92 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχονται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Βάσει των στοιχείων, οι εισπράξεις από το ΚΕΑΟ μέχρι και τον Ιούλιο του 2014 είναι περιορισμένες, ανέρχονται στο ποσό των 177.160.162 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 72,11% των συνολικών εισπράξεων προέρχεται από οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το 98,67% εισπράχθηκε από οφειλέτες του ΙΚΑ.

Το συνολικό ποσό οφειλής που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση το πρώτο αυτό διάστημα, αντιστοιχεί σε 586.613.274,65 ευρώ και αφορά 16.084 αποφάσεις.

Με αφορμή την παρουσίαση της πρώτης έκθεσης του ΚΕΑΟ ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, μόλις πριν λίγους μήνες, αποτελεί μια ακόμη μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης.

Ακόμη μια συγκροτημένη παρέμβαση νοικοκυρέματος σε ένα κατακερματισμένο σύστημα γεμάτο ανισότητες, διάτρητο, που “έμπαζε” από παντού.

Συνιστά την πρώτη ουσιαστική - οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει με ενιαίο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο, το ζήτημα της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών από όλα τα Ταμεία.

Στόχος, η ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης καθώς μέχρι τώρα σχετικά με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών- επικρατούσε διάχυτα η αντίληψη της μη συμμόρφωσης και της ασυνέπειας, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Επιπλέον οδήγησε διαχρονικά σε ατελέσφορες πρακτικές, όπως οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών, κάτι που υπονόμευε τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και ταυτόχρονα σε μια ατέρμονη διαδικασία, που δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο, αφού κάθε νέα ρύθμιση ακυρωνόταν, καθώς γεννιόταν αμέσως η προσδοκία για την επόμενη.

Για αυτό το λόγο, ο πρωταρχικός στόχος που μας οδήγησε στη συγκρότηση του ΚΕΑΟ ήταν και παραμένει η δημιουργία και η εμπέδωση ασφαλιστικής συνείδησης καθώς και μιας νέας κοινωνικής αντίληψης, μιας νέας αρχής για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η αντίληψη αυτή θα στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η συνεπής πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών δεν αποτελεί μια εθελοντική, δυνητική και κατά περίσταση συνεισφορά επιχειρήσεων και πολιτών, αλλά εκπλήρωση της αυτονόητης υποχρέωσής τους στη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας μας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της διαγενεακής αλληλεγγύης μέσω ενός δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό η ίδρυση και η πλήρης λειτουργία του ΚΕΑΟ εντάσσεται στο πλέγμα των σημαντικών αλλαγών και της ασύλληπτης μέχρι πρότινος οργανωτικής ανασυγκρότησης, που πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μέσα από επίπονες αλλά και επίμονες προσπάθειες, που θωράκισαν το ασφαλιστικό σύστημα απέναντι στις νοσηρές πρακτικές της εισφοροδιαφυγής και παραβατικότητας, ενώ ταυτόχρονα φώτισαν άγνωστες και σκοτεινές μέχρι τώρα περιοχές του.

Θυμίζουμε ότι στο πλέγμα αυτό εντάσσονται οι ακόλουθες μηνιαίες εκδόσεις του Υπουργείου μας, που άλλαξαν ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα:

1. Το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», από 1 Ιουνίου 2013, με τη βοήθεια του οποίου είμαστε  πλέον σε θέση να γνωρίζουμε κάθε σύνταξη, κάθε δικαιούχο σύνταξης και το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης με απόλυτη ακρίβεια (στοιχεία που μέχρι τότε δεν γνώριζε κανείς). Μαζί με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» θωρακίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα και εξαλείψαμε οριστικά κάθε μορφή παραβατικότητας (όπως σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια «μαϊμού» σύνταξη)

2. Το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από 1 Μαρτίου 2013, στο οποίο όλες οι επιχειρήσεις δηλώνουν τη μεταβολή του προσωπικού τους με ένα κλικ στον υπολογιστή τους χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας και καταγράφονται αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία Ροών της Μισθωτής Απασχόλησης.

3. Το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ», από 15 Σεπτεμβρίου 2013, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2014 , στο πλαίσιο της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, έχουν ελεγχθεί συνολικά 17.281 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 24.883.607 ευρώ.

Και τώρα προχωράμε σε μια ακόμη πολύ σημαντική έκδοση, χάρη στην οποία όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν πρόσβαση και συνεχή έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, που μέχρι σήμερα αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης και αμφισβητήσεων, καθώς ποτέ δεν αποτυπώθηκαν συγκροτημένα και με ακρίβεια τα στοιχεία που σήμερα παρουσιάζουμε.

Ειδικότερα καθιερώνουμε από τον Αύγουστο του 2014 και εφεξής την έκδοση περιοδικής – ανά τρίμηνο – έκθεσης του ΚΕΑΟ. Μιας έκθεσης που θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Πλέον όλοι οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν:
  • τον ακριβή αριθμό των οφειλετών που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ
  • το ύψος των συνολικών οφειλών που μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ
  • τον επιμερισμό των οφειλετών και οφειλών ανά Περιφερειακή Υπηρεσία ΚΕΑΟ
  • την διαστρωμάτωση των οφειλών και την κατανομή των οφειλετών ανά 
  • εύρος οφειλής
  • την κατανομή των οφειλών βάσει του έτους εκκίνησης τους
  • το ύψος των συνολικών εισπράξεων – μέσω του εισπρακτικού μηχανισμού του ΚΕΑΟ -ανά ασφαλιστικό φορέα και ανά μήνα
Σε αυτή την πρώτη, λοιπόν, έκθεση του ΚΕΑΟ ξεχωρίζουν τα εξής στοιχεία:

Μέχρι τις 31.7.2014 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10.472.769.238,72 ευρώ από συνολικά 213.234 οφειλέτες.

Από το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών από την ημερομηνία ένταξης τους μέχρι και τις 4.8.2014, το 17% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, ενώ το 83% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα.

Τα ποσοστά αυτά αποκαλύπτουν ανάγλυφα, ότι σήμερα διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις της ασυνέπειας και το τίμημα της ανευθυνότητας, που αναπτύχθηκε κυρίως στην περίοδο της «ευημερίας».

Το συνολικό ποσό οφειλής, που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση το πρώτο αυτό διάστημα, αντιστοιχεί σε 586.613.274,65 ευρώ και αφορά 16.084 αποφάσεις.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό και τη διοίκηση του ΚΕΑΟ για την υπεύθυνη και συστηματική εργασία τους, καθώς και τη Συντονίστρια του Κέντρου κα Βέρα Χατζηευσταθιάδου για την υποδειγματική καθοδήγηση και συντονισμό του κρίσιμου αυτού εγχειρήματος. Ευχαριστίες οφείλονται, επίσης, και στις διοικήσεις όλων ανεξαιρέτως των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΙΚΑ για τη συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΑΟ.»