Στην ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει:
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από τις 14/08/2014 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου και τα Εργαστήρια του δικτύου των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ-ΠΕΔΥ) διερεύνησε έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα:
- Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου 2014 και αφορούσε σε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (έμετοι και διάρροιες διάρκειας 1-2 ημερών), τόσο σε ενοίκους όσο και σε εργαζομένους της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας.
- Κρούσματα αναφέρθηκαν κυρίως μέχρι τις 18/08/14, ενώ το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ενοίκους και εργαζομένους δεν ήταν ανησυχητικό.
- Κανένα περιστατικό δε χρειάστηκε νοσηλεία.
- Δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο group ή σε κάποιο συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου και μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων.
- Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
- Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δεν έχει ενημερωθεί για παρόμοιο συμβάν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αυτή την περίοδο, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην κοινότητα πέρα από τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.
- Το Γραφείο Τροφιμογενών Νοσημάτων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει συστήσει μέτρα για την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε ενοίκους ή προσωπικό του ξενοδοχείου σύμφωνα με σχετικές οδηγίες, που είχαν κοινοποιηθεί τον Ιούνιο 2014 στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
Η μέχρι τώρα συνεργασία της διεύθυνσης του ξενοδοχείου κρίνεται ικανοποιητική.
Με τα έως τώρα δεδομένα πιθανολογείται επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο. Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του Δυτικού κόσμου.
Το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση. Η έμφαση αυτή τη στιγμή δίνεται στη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω κρουσμάτων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας σχετικά με το θέμα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο.