15 Αυγούστου 2014

ΠΗΔΑΝΕ ΑΠ'ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ: Παραιτήθηκε και ο στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών στο Ντονέτσκ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο στρατιωτικός διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών στην πόλη του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, Ιγκόρ Γκίρκιν, ευρύτερα γνωστός ως Στρέλκοφ.

Η παραίτηση Στρέλκοφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», που έχουν κηρύξει οι αυτονομιστές, έγινε δεκτή από την ηγεσία των ρωσόφιλων, στο πλαίσιο της «μετάθεσής του σε μία άλλη δουλειά», όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες.

Ο Στρέλκοφ, πολίτης της Ρωσίας, είναι το τρίτο υψηλόβαθμο πρόσωπο στην ηγεσία των αυτονομιστών που παραιτείται μόλις την τελευταία εβδομάδα, μετά τις παραιτήσεις του πρώην πρωθυπουργού των αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, Αλαξάντερ Μποροντάι, και του αυτοανακηρυγμένου «κυβερνήτη» της γειτονικής επαρχίας του, Βαλέρι Μπολότοφ.

Οι παραιτήσεις συμπίπτουν με μία σειρά στρατιωτικών επιτυχιών που έχουν σημειώσει κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, εκτοπίζοντας τους φιλορώσους αντάρτες από σειρά πόλεων και χωριών που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσαν πως σημειώθηκαν βαριοί βομβαρδισμοί στο κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημος απολογισμός.

Κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν φήμες πως ο Στρέλκοφ έχει τραυματιστεί, ωστόσο ο επίσης παραιτηθείς πρώην διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες.