22 Αυγούστου 2014

Ο Χάρης Θεοχάρης γίνεται τραπεζίτης και παραμένει αμετανόητος ΠΑΣΟΚος

Η επόμενη επαγγελματική ημέρα του εκλεκτού της τρόικας και το deal της αποχώρησης

Υπήρξε ένα από τα πρόσωπα του καλοκαιριού. Η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του γραμματέα Εσόδων υπήρξε το ίδιο επεισοδιακή με την τοποθέτησή του. Πολλοί δηλαδή πίστευαν πως η έναρξη επιτροπείας του οικονομικού συστήματος της χώρας με τις πλάτες των ξένων δανειστών ήταν επιζήμια για τη χώρα, πολύ δε περισσότερο όταν Ελληνες παρουσιάζονταν ως συνεργάτες τους.
Με την αποχώρησή του όμως έγινε κατανοητό ταυτόχρονα πως δύσκολα μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία σε θεσμούς στη χώρα μας, ακόμα κι αν οι ξένοι προσπαθούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους.

Απογοητευμένος από τις εξελίξεις και από την πρόωρη αποχώρησή του (τριάμισι χρόνια πριν από τη λήξη της κανονικής, πενταετούς θητείας του), ο Χάρης Θεοχάρης στην αρχή έδειξε διάθεση να ιδιωτεύσει. Με ανοικτά προσωπικά οικονομικά προβλήματα, όπως ο ίδιος διατείνεται ότι έχει (αναφερόταν σε στεγαστικό δάνειο που τον πνίγει), και με οικογένεια (σ.σ. έχει έναν γιο) ο τέως ισχυρός άνθρωπος των ελεγκτικών μηχανισμών διατράνωνε την ανάγκη του να βρει δουλειά. Η πρόταση από τη Eurobank δεν άργησε να έλθει, καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, μέρος του deal της αποχώρησής του ήταν να βρει ένα αξιοπρεπές καταφύγιο στον εν πολλοίς ελεγχόμενο από τις πολιτικές δυνάμεις τραπεζικό τομέα.

Μείζονα ρόλο σε αυτή την τοποθέτηση έπαιξε ο ίδιος άνθρωπος που έδωσε μεγάλες μάχες με τον τέως γενικό και ο οποίος ζήτησε και πέτυχε την απομάκρυνσή του. Ο λόγος για τον τέως υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος μερίμνησε προσωπικά για τη «μεταγραφή» Θεοχάρη, ενώ παράλληλα τέτοια ήταν η μέριμνά του υπέρ του πρώην «εχθρού» του, όπως αυτός παρουσιαζόταν στα ΜΜΕ, ώστε προσέλαβε και δύο πρώην στενές συνεργάτιδες του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βλέπετε, και ο Χάρης Θεοχάρης είχε προφθάσει να δημιουργήσει τον δικό του μηχανισμό, με ανθρώπους εμπιστοσύνης του.

«ΑΛΙΕΥΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ»

Αυτή τη στιγμή, ο τέως γενικός δεν έχει ακόμα ξεκινήσει πλήρως στα νέα του καθήκοντα, αν και όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ήδη καταστρώνει το σχέδιο κρούσης και δράσης του. Στα πλάνα του είναι να δημιουργήσει μέσω της γνώσης του στα πληροφοριακά συστήματα έναν μηχανισμό πληρωμών διατραπεζικού χαρακτήρα, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό θα «αλιεύει» πελάτες και από τις ανταγωνίστριες τράπεζες. Πρόκειται για μια θέση με προσωπική αναφορά στον διευθύνοντα τη Eurobank Χρήστο Μεγάλου, η οποία θα παρουσιάσει τα πρώτα της δείγματα εντός του φθινοπώρου.

Την ίδια στιγμή, ένας στενός πυρήνας συνομιλητών του Χάρη Θεοχάρη σε συχνές βραδινές εξορμήσεις σε στέκια των βορείων προαστίων λίγο-πολύ τον προωθεί για μελλοντική πολιτική καριέρα. Αυτό που έχει διαρρεύσει είναι η συνάντησή του με τον πρόεδρο του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό αφορά στον άνθρωπο που έστησε αυτή τη γέφυρα επικοινωνίας και δεν είναι άλλος από τον Ηλία Μόσιαλο, τον πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου και υπουργό της κυβέρνησής του. Ο κ. Θεοχάρης διατηρεί προσωπική φιλία με τον Ηλία Μόσιαλο και μάλιστα είναι μέλος της ομάδας που ο τελευταίος έχει δημιουργήσει, με την ονομασία «Δυναμική Ελλάδα». Η επαφή λοιπόν με τον κ. Θεοδωράκη έχει να κάνει με την επικείμενη ανακοίνωση συμπόρευσης της «Δυναμικής Ελλάδας» με το «Ποτάμι».

Προτροπή για νέο κόμμα

Οι προτάσεις προς τον τέως γενικό γραμματέα Εσόδων δεν έρχονται μόνο από τις νέες δυνάμεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, προσπάθεια να προσεταιριστεί τον «χρήσιμο» από κάθε άποψη τέως ελεγκτή των «πάντων» έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε επαφή μέσω τρίτου προσώπου με τον κ. Θεοχάρη σε ένα άγνωστο ραντεβού ως προς τη σκοπιμότητά του. Κύκλοι αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά και -κυρίως- Βενιζέλου. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι  ο κ. Θεοχάρης δεν είναι θερμός σε τέτοιου είδους προσκλήσεις, ιδιαίτερα όταν διαβλέπει ιδιοτελή συμφέροντα και όχι πολιτικό ενδιαφέρον. Εξάλλου, όπως διεμήνυσε πρόσφατα σε κλειστό κύκλο, «δεν του αρέσει η εικόνα του περιφερόμενου… εκβιαστή», αναφερόμενος προφανώς στις φήμες που τον φέρουν να έχει βάλει στο χέρι έγγραφα και στοιχεία για υποθέσεις φοροδιαφυγής που καίνε. Παράλληλα -αν και πνέει προσωπικά μένεα κατά συγκεκριμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι με πλάτες ακόμα και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασαν μέχρι του σημείου να τον απειλήσουν προσωπικά, άλλοτε σε άμεσο και άλλοτε σε έμμεσο επίπεδο- δεν δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε πόλεμο. Ακόμα καλά-καλά και η δύσκολη σχέση του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τον οποίο οδήγησε σε πρόστιμο, δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει ως προς τη διαιώνιση κάποιας βεντέτας, καθώς φρονεί πως «ό,τι έγινε έγινε». Από τα πιο αστεία περιστατικά πάντως ήταν αυτό που διηγήθηκε στην εφημερίδα μας «ωτακουστής» συνάθροισης φίλων του τέως γενικού. Κάποιοι εξ αυτών λοιπόν τον προέτρεπαν να δημιουργήσει δικό του κεντρώο κόμμα, με σημαία τη διαφάνεια. Ποιον συμβούλευαν; Τον εκλεκτό της τρόικας και των μηχανισμών της.

Του Κλέωνα Γρηγοριάδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ