Σε ειδικές εξετάσεις υποβάλλονται δυο άνθρωποι που έφτασαν τις δυο τελευταίες μέρες στην Ελλάδα και εμφανίζουν συμπτώματα του ιού Έμπολα. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παγκοσμίως κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Καθησυχάζει η Κομισιόν για ενδεχόμενο εξάπλωσης στην Ευρώπη.
Δύο άνθρωποι που έφτασαν το τελευταίο 48ωρο στην Ελλάδα από χώρες της Αφρικής, εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από τον ιό Έμπολα.
Σύμφωνα με το Iatronet.gr, νοσηλεύονται και οι δύο σε ειδικούς χώρους νοσοκομείων της Αττικής και υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι φέρουν τον ιό.
Επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι ο ένας ήρθε στη χώρα μας από τη Λιβύη, αλλά είχε προηγουμένως μεταβεί σε χώρα της δυτικής Αφρικής όπου ενδημεί ο ιός.
Οι ειδικοί έχουν αυξημένα αντανακλαστικά, λόγω της επιδημίας και υποβάλλουν σε εξετάσεις κάθε περιστατικό που δείχνει συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού.
ΠΟΥ: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παγκοσμίως λόγω Έμπολα
Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής του στην Ελβετία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δηλώνουν στη σχετική ανακοίνωση: "Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως". Φέτος, 930 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Αφρική από τον ιό, που χτύπησε και το Λάγος της Νιγηρίας, τη μεγαλύτερη πόλη της υποσαχάριας Αφρικής με 21 εκατομμύρια κατοίκους. Μία νοσοκόμα πέθανε στο Λάγος και ακόμα 5 άτομα επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από τη θανατηφόρο ασθένεια.
"Οι πιθανές επιπτώσεις από την περαιτέρω μετάδοση είναι ιδιαίτερα σοβαρές με δεδομένη τη μολυσματική δύναμη του ιού και των αδύναμων συστημάτων υγείας στις χώρες που ήδη επηρεάζονται περισσότερο και σε εκείνες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ. Περισσότερα από 1.700 περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε.
Ο ΠΟΥ, πάντως, δεν προχώρησε τόσο ώστε να επιβάλει απαγόρευση του εμπορίου ή ταξιδιωτική οδηγία για τις εν λόγω χώρες. Δήλωσε, ωστόσο, ότι τα κράτη θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αντιμετωπίζουν περιστατικά μόλυνσης από τον ιό Έμπολα.
«Το ξέσπασμα της επιδημίας κινείται πιο γρήγορα από ότι μπορούμε να ελέγξουμε» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Margaret Chan και συμπλήρωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση θα κινητοποιήσει την προσοχή των ηγετών όλων των χωρών σε ανώτατο επίπεδο. Δεν μπορεί να γίνει μόνο από τα υπουργεία Υγείας»
«Οι πιθανότητες είναι πως η κατάσταση θα γίνει χειρότερη προτού βελτιωθεί» δήλωσε ο Keiji Fukuda, επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας υγείας του ΠΟΥ και συμπλήρωσε: «Το ξέσπασμα θα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο για αρκετούς μήνες». «Δεν είναι μία μυστηριώδης ασθένεια. Είναι μία μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να περιοριστεί. Δεν είναι ένας ιός που μεταδίδεται με τον αέρα» κατέληξε ο Fukuda.
"Εξαιρετικά μικρός ο κίνδυνος" να φτάσει ο Έμπολα στην Ευρώπη
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ δήλωσε ότι ο κίνδυνος η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα να επεκταθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι «εξαιρετικά μικρός».
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι ο κίνδυνος η επιδημία του Έμπολα να φθάσει στο ευρωπαϊκό έδαφος είναι εξαιρετικά μικρός. Τόσο διότι μικρός αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ευρώπη είναι πιθανόν να έχει μολυνθεί, όσο και εξαιτίας του τρόπου μετάδοσης του ιού, μόνο μέσω απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά ασθενούς» αναφέρει ο Ευρωπαίος επίτροπος σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της επιδημίας στη δυτική Αφρική.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί εδώ και μήνες την κατάσταση στη Δυτική Αφρική και στην πολύ μικρής πιθανότητας περίπτωση που ο ιός Έμπολα θα φθάσει στην Ευρώπη, είμαστε προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.