Του Γιώργου Καισάριου
Στο άρθρο της Παρασκευής, λοιπόν, πολλοί αναγνώστες στα σχόλια ανέφεραν ότι είναι ανήθικο κάποιος να αγοράζει ένα ομόλογο με έκπτωση 90% από την ονομαστική του αξία και στη συνέχεια να έχει απαίτηση να πληρωθεί στην τιμή έκδοσης.
Το ερώτημα είναι, πού είναι γραμμένο ότι κάτι τέτοιο είναι ανήθικο και γιατί αυτοί που θα ήθελαν να πληρωθούν (να καρπωθούν αυτή την υπεράξια) είναι ‘κοράκια’;;
Να υπενθυμίσω αγαπητέ αναγνώστη ότι ο κάθε ένας από εμάς θα ήθελε να αγοράσει μια μετοχή στο 1 ευρώ και να την πουλήσει στα 10 ευρώ. Ποιό είναι το επιτρεπτό χρηματιστηριακό κέρδος έτσι ώστε να μην χαρακτηριστεί κανείς ‘κοράκι’;;
Το πού αγοράζει κανείς και πού πουλάει οποιοδήποτε χρεόγραφο στη δευτερογενή αγορά, τονίζω οποιοδήποτε, δεν απασχολεί τον εκδότη του χρεογράφου. Το μόνο που θα πρέπει να απασχολεί τον όποιο εκδότη είναι να συμμορφωθεί με τους όρους έκδοσης Αν είναι ομόλογο π.χ., να μπορεί να κάνει την πληρωμή.
Από την άλλη όμως, είναι επίσης δικαίωμα της Αργεντινής να μην πληρώσει cent τσακιστό, είτε διότι δεν έχει είτε διότι δεν θέλει σαν στρατηγική. Αυτό είναι το ρίσκο που αναλαμβάνει κανείς αγοράζοντας με τεράστια έκπτωση. Αυτοί είναι οι όροι της αγοράς, αγαπητέ αναγνώστη, και δεν τίθεται θέμα μπαταχτσή κτλ.
Ως γνωστό, την Παρασκευή η ISDA έβγαλε απόφαση ότι η άρνηση της Αργεντινής να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση υπέρ των hedge funds, συνιστά πιστωτικό γεγονός για λόγους πληρωμής των CDS που υπάρχουν σε σχέση με την συγκεκριμένη σειρά ομολόγων κτλ.
Το ότι κάποιοι στρατηγικά επέμεναν να γίνει η δίκη με σκοπό να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός -κατά την ISDΑ- είναι άραγε ανήθικο;; Όχι, δεν είναι. Διότι αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό, είναι ότι για κάθε κοράκι που ενδεχομένως κέρδισε από αυτή τη διαδικασία, κάποιο άλλο κοράκι έχασε. Ναι, όλοι αυτοί που αγοράζουν ή πωλούν αυτά τα προϊόντα είναι εξορισμού κοράκια.
Το τί κάνει η αγορά μεταξύ της και ποιος χάνει και ποιος κερδίζει, δεν απασχολεί κανέναν, αγαπητέ αναγνώστη, εκτός από αυτούς που κερδίζουν ή χάνουν. Η Αργεντινή ούτε κερδίζει ούτε χάνει. Και το γεγονός ότι η ISDA αποφάσισε ότι πυροδοτήθηκε πιστωτικό γεγονός δεν σημαίνει τίποτα για κανέναν. Να υπενθυμίσω ότι η ISDA δεν είναι τίποτα άλλο από ένας κλαδικός σύλλογος χρηματοπιστωτικών εταιρειών, με 845 μέλη στο σύνολο, που αποφασίζει για λογαριασμό των μελών του ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την Αργεντινή.
Και επειδή κάποτε σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να σταματήσει η υποκρισία περί κερδοσκόπων και ‘κορακιών’ κτλ., εσείς που ψάχνετε να αγοράσετε ένα ακίνητο σε σκοτωμένη τιμή αυτή την εποχή είστε όλοι ‘ανήθικα κοράκια’.
Το σωστό θα ήταν να πληρώσετε την αρχική τιμή στην οποία αγόρασε ο καημένος ο ιδιοκτήτης το 2007. Αντί αυτού, όλοι σας κοιτάτε να κερδοσκοπήσετε από τον πόνο του άλλου, προσπαθώντας να αγοράσετε αυτό το ωραίο διαμέρισμα που κάποτε είχε 300.000 ευρώ για 100.000. Ντροπή σας!
george.kesarios@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr