02 Αυγούστου 2014

Άνοιγμα Καρατζαφέρη σε Σαμαρά: Να μην γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποκαλύπτει ότι αποσύρεται πλέον από το κανάλι, όχι όμως από την πολιτική - Θα ανταποκριθεί εάν υπάρξει μια σοβαρή πρωτοβουλία για επανένωση της Κεντροδεξιάς - «Ρίχνει το μπαλάκι» σε Καμμένο - Τι λέει για Άδωνι, Πλεύρη και Βελόπουλο
Ευδιάθετος, παρά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του (ισχαιμικό επεισόδιο και αγγειοπλαστική επέμβαση με στεντ), ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» για τις δύσκολες ώρες που πέρασε στην Εντατική και τις επισκέψεις των «απολωλότων» Γεωργιάδη, Πλεύρη και Βελόπουλου.

Αποκάλυψε ότι αποσύρεται πλέον από το κανάλι, όχι όμως από την πολιτική, κάνοντας γνωστό ότι, εάν υπάρξει μια σοβαρή πρωτοβουλία για επανένωση της Κεντροδεξιάς, το κόμμα του θα ανταποκριθεί.

Παράλληλα εμμένει στη θέση ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να γίνει πρωθυπουργός, ρίχνοντας το μπαλάκι στον κ. Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ.


- Το άγχος των πρόσφατων ευρωεκλογών φταίει για την περιπέτεια με την υγεία σας;
Είναι το συσσωρευμένο άγχος όλων αυτών των ετών. Οσο καιρό ήμουν κλινήρης στην Εντατική, έκανα ένα «ταξίδι στο χρόνο» και προσπάθησα να θυμηθώ μια μέρα που να μη δούλευα 14 με 15 ώρες. Ε, λοιπόν δεν υπήρξε τέτοια μέρα. Γεννήθηκα έτσι, μεγάλωσα έτσι, ζω έτσι, πάντα στην κόκκινη γραμμή. Το έμφραγμα ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση του σώματος. Ενα καμπανάκι ότι δεν πρέπει να συνεχίσω να ζω με αυτόν το ρυθμό. Γι’ αυτό λοιπόν το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν χρειάζεται να ζούμε συνεχώς με αυτούς τους ρυθμούς και να είμαστε και λίγο στο ρελαντί.

- Αναθεωρήσατε κάποια πράγματα μέσα στην Εντατική;
Αρκετά. Πλέον θα αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην οικογένεια και τα εγγόνια μου. Θα περιορίσω την ενασχόλησή μου με το κανάλι, το οποίο ήδη περνάει στα χέρια του γιού μου, Γιάννη, αλλά θα συνεχίσω τον αγώνα μου υπέρ ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου. Δυστυχώς, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην πολιτική σκηνή δεν μου επιτρέπει την πολυτέλεια να απέχω και να βγω στη σύνταξη.


- Υπήρξε στιγμή που φοβηθήκατε για το μοιραίο;
Σαφώς. Εζησα όλη εκείνη την ιστορία της γκρίζας ζώνης, της «μετάβασης» που λένε… Είναι ανθρώπινο αυτό. Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. 14:10 με έπιασε o πόνος, 14:40 ήμουν στο νοσοκομείο, 15:02 έπαθα ανακοπή καρδιάς και επανήλθα και στις 15:10 έβαλα στεντ.

- Δηλώσατε ότι σας συγκίνησε που ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης ενδιαφέρθηκαν για την υγεία σας. Δεν περιμένατε μια τέτοια κίνηση από την πλευρά τους;
Ηταν εξαιρετικά διαχυτική και ιδιαίτερα συγκινητική η συμπαράστασή τους, όπως βέβαια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Φώτη Κουβέλη και άλλων, τους οποίους ευχαριστώ και τους αδικώ που δεν τους αναφέρω.

Οσον αφορά στον Γεωργιάδη, τον Πλεύρη και τον Βελόπουλο, θα έλεγα να πω ότι ήταν μια επίσκεψη «παιδιών» που επισκέφθηκαν τον ασθενή πατέρα τους, αν και πολιτικά οι δρόμοι μας έχουν χωρίσει.


- Πολιτικές συζητήσεις υπήρξαν μέσα στην Εντατική;
Μοιραίως, όταν συναντιούνται πολιτικοί φίλοι δεκαετιών, θα μιλήσουν και πολιτικά, ακόμη και μέσα στην Εντατική.

- Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, «φτάσατε στην πηγή αλλά δεν ήπιατε νερό», όπως λέει ο λαός.
Εγώ θα έλεγα ότι ήπια νερό και μάλιστα γάργαρο. Απαντες αναγνώρισαν ότι ουσιαστικός νικητής ήταν ο Καρατζαφέρης. Το 2,8% είναι ένα σπουδαίο νούμερο, που θα μου δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσω την έδρα στα δικαστήρια. Σε όλη την Ευρώπη έχει καταπέσει το πλαφόν. Μόνο εμείς έχουμε το πλαφόν του 3%.

Το ΛΑΟΣ διεκδικεί την έδρα του κ. Επιτήδειου της Χρυσής Αυγής και η ένστασή μας έχει μια βάση και μάλιστα μαθηματικά. Εμείς έχουμε 2,8% και δεν έχουμε έδρα, ενώ ο κ. Επιτήδειος την πήρε με 0,40% και μία σειρά άλλων επιχειρημάτων.

Αισιοδοξώ ότι τελικά θα πάμε στην Ευρωβουλή.

- Θα ανταποκρινόσασταν σε ένα πιθανό κάλεσμα του πρωθυπουργού για συστράτευση της Κεντροδεξιάς;
Σε επιλογές σκοπιμότητας και επιπολαιότητας δεν συμμετέχω, γι’ αυτό και δεν πήρα μέρος στις κινήσεις που έκαναν οι κύριοι Πολύδωρας, Ζώης, Νικολόπουλος. Καταρχάς, είναι δεδομένο πως χρειάζεται να διαφοροποιήσουμε τη σημερινή πολιτική του «ναι σε όλα» σε τρόικα και Μέρκελ που δεν οδηγεί πουθενά.

Εγώ, είμαι έτοιμος να μπω σε ένα διάλογο που θα αποβεί χρήσιμος για τον τόπο, με βάση τη ζυγαριά σοβαρότητας. Θα ανταποκριθώ λοιπόν σε πιθανό κάλεσμα, με βάση πόσο σοβαρό θα είναι αυτό το πράγμα και τι θέλουμε να κάνουμε.

Οταν υπάρχει κάτι σαφές, σοβαρό και υπεύθυνο, το να γυρίσεις την πλάτη είναι βερμπαλισμός. Επίσης, το ενδεχόμενο να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, με προβληματίζει τα μάλα. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα χρησιμοποιηθεί σαν μαξιλαράκι, για να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.


- Εμμένετε δηλαδή, σε αυτό που είχατε δηλώσει παλαιότερα, πως «δεν πρέπει να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας»;
Πολλαπλασιάζεται συνεχώς αυτή η θέση. Ο κ. Τσίπρας για το μόνο που με έχει πείσει είναι η εμμονή του να έρθει στην εξουσία. Τα πειράματα του ΣΥΡΙΖΑ με τις ακραίες συνιστώσες του είναι μια επικίνδυνη συνταγή που με φοβίζει.

Βλέπω τελευταία ότι αυτό αρχίζει να το αντιλαμβάνεται και ο κ. Καμμένος, ο οποίος υπήρξε παλαιότερα ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας συγκυβερνήσεως των ΑΝ.ΕΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα σήμερα να κάνει πίσω.

Αρα καλό θα ήταν να δούμε την ωμή πραγματικότητα και να συμπτύξουμε ένα μέτωπο μιας «ευρείας άλλης σκέψης», πέρα από αυτή που σήμερα κυβερνάει ή αύριο ενδεχομένως να κυβερνήσει.

- Γιατί η ακραία Χρυσή Αυγή συνεχίζει να διατηρεί τα υψηλά ποσοστά της;
Η Χρυσή Αυγή ήρθε να καλύψει την αγωνία και την καχεξία του Ελληνα πολίτη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι λύση. Λύση δεν είναι οι καρπαζιές, αλλά οι προτάσεις για λύσεις στην οικονομία ή στα εθνικά θέματα που σιγοβράζουν.

Δεν υπάρχει ένας ψηφοφόρος της ΧΑ που να πιστεύει ότι ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός είναι ο Μιχαλολιάκος. Εκ του ασφαλούς ψηφίζουν Μιχαλολιάκο. Για να καρπαζώσουν ένα σύστημα που, εκ των πραγμάτων, χρειάζεται την καρπαζιά του.




Συνέντευξη στον Παναγιώτη Σαββίδη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ