11 Αυγούστου 2014

Στη ΔΕΘ με «πακέτο» φορολογικών ελαφρύνσεων

Το καθοριστικό ραντεβού της 3ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καθορίσει την ατζέντα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Επί της ουσίας το ελληνικό κλιμάκιο, που θα αποτελείται από υπουργούς και τεχνοκράτες, θα επιδιώξει μια καλή συμφωνία για το χρέος που θα συνδυάζεται και με συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων σταδιακά από το 2015.
Βέβαια, όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από τη διαδικασία του stress test της ΕΚΤ στις τράπεζες. Στην περίπτωση που δεν απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες, ουσιαστικά τελειώνουν και οι πιέσεις για τη λήψη τρίτου δανείου. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο.

Εφόσον λοιπόν οι διαπραγματεύσεις στην Πόλη του Φωτός έχουν θετική κατάληξη, ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη ΔΕΘ με πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα εφαρμοσθούν σταδιακά. Στο πακέτο πιθανόν να ενταχθεί και το νέο σχέδιο για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αναλυτικό σχέδιο

Ηδη ο κ. Σαμαράς έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις όλων των υπουργών για τις μεταρρυθμίσεις - ελαφρύνσεις, που θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης παρουσίασε στον πρωθυπουργό αναλυτικό σχέδιο για μείωση της φορολογίας σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα, και εφόσον ο προϋπολογισμός συνεχίσει να είναι πλεονασματικός και έχουν κλείσει οι «τρύπες» του επόμενου έτους, θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα, η ατζέντα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει:

• Αναφορές για το «κούρεμα» ή τη διαγραφή μέρους του χρέους των περίπου 322 δισ. ευρώ. Στα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται είναι η χρονική επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από την Ευρωζώνη στα 50 χρόνια και παρεμβάσεις στα επιτόκια των δανείων.

• Το σχέδιο για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

• Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Ενα από τα σχέδια προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

• Για τις επιχειρήσεις, ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% - 33%, που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

• Μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Η επιτροπή θα παρουσιάσει σχέδιο που θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών στα επίπεδα που ήταν πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο θα υποβληθεί αίτημα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15-20%. Εφόσον οι πιστωτές της χώρας συναινέσουν στο σχέδιο της κυβέρνησης, η τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης το φθινόπωρο θα μειωθεί στο 1,18 ευρώ το λίτρο από 1,40 που ήταν τον Οκτώβριο του 2013.

• Σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σε πρώτη φάση την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά είτε τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς κατά 50%.

• Σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει, με αποτέλεσμα τα χρέη των φορολογουμένων να αυξάνονται διαρκώς. Οι συζητήσεις με την τρόικα είναι σε καλό δρόμο, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός από τους εκπροσώπους της για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ

Στις αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στη φορολογία αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ, θα οδηγήσουν σε μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις κατά 430.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, θα αναφερθεί στην απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις έχουν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ ενδεχομένως να ανακοινώσει ότι το 2016 το ποσό αυτό θα αυξηθεί, πιθανόν να διπλασιαστεί σε 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με τη ρύθμιση αυτή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής φόρου περίπου 415.000 επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση που το όριο των ακαθάριστων εσόδων αυξηθεί στις 20.000 ευρώ, συνολικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα μπορούν να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ θα φθάσουν περίπου τις 600.000.

Εκτός από την απαλλαγή, πρόσφατα ψηφίστηκαν τέσσερις ρυθμίσεις (κατάργηση ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, διαγραφή των ανενεργών υποκείμενων σε ΦΠΑ προσώπων από το μητρώο ΦΠΑ, απλοποίηση της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και κατάργηση της απαίτησης υποβολής χωριστής αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ) που οδηγούν σε δραστική μείωση των διοικητικών βαρών.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
kathimerini.gr