09 Αυγούστου 2014

Σε θέση μάχης οι βουλευτές της ΝΔ

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Θέση για τον «καυτό Σεπτέμβριο» που έρχεται παίρνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι, όπως έδειξαν και οι γενικευμένες σφοδρές αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ, αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική τους επιβίωση τίθεται εν κινδύνω, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες εκτόνωσης της διογκούμενης κοινωνικής αντίδρασης.
Τα σημάδια για την έλλειψη ανοχής εκ μέρους των πολιτών είναι ήδη ορατά. Βουλευτές από την περιφέρεια έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την οργή των ψηφοφόρων τους για τους παραλογισμούς του ΕΝΦΙΑ και γενικότερα για τα φορολογικά βάρη, με επαγγελματικές ομάδες όπως οι μικρομεσαίοι, οι ένστολοι κ.ά., που παραδοσιακά στήριζαν τη ΝΔ, να παίρνουν τώρα διαρκείς αποστάσεις, αλλά και με την προοπτική της κάλπης, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες προκαλεί δέος στο «γαλάζιο» προσωπικό.

Η πρόσφατη, οργανωμένη αντίδραση του ενός τρίτου των βουλευτών της ΝΔ (27) προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά και του προκατόχου του Γιάννη Στουρνάρα για το πώς κατέληξε ο ΕΝΦΙΑ να γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και οι μεμονωμένες βολές επώνυμων στελεχών (Μ. Βαρβιτσιώτης, Πρ. Παυλόπουλος, Δαν. Τζαμζής) είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην Κ.Ο., αλλά και των υπόγειων ρευμάτων που εσχάτως σχηματίζονται.

Και μπορεί η κυβέρνηση να προχώρησε ήδη σε πρώτες κινήσεις εκτόνωσης της έντασης, όμως για τους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι αντιδράσεις δεν είναι επιφανειακές ή προς εντυπωσιασμό, αλλά καταδεικνύουν ότι τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης βρίσκονται κοντά στην υπέρβαση των προσωπικών ορίων αντοχών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις συζητήσεις μεταξύ «γαλάζιων» βουλευτών είναι κοινή η αντίληψη ότι αν τον Σεπτέμβριο δεν γίνουν μια σειρά από κινήσεις που θα ανακουφίσουν άμεσα την πλειονότητα των πολιτών (φορολογικές ελαφρύνσεις, αύξηση των δόσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ κ.ά.), τότε το ενδεχόμενο κοινωνικής αλλά και πολιτικής έκρηξης είναι πιο ορατό από ποτέ.

Άλλωστε, πέραν των αντιδράσεων για τον ΕΝΦΙΑ, ανοικτό παραμένει και το μέτωπο με τους ένστολους, οι οποίοι δηλώνουν ότι, παρά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δεν πρόκειται να… καταθέσουν τα όπλα. Δεν είναι τυχαίο ότι προανήγγειλαν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όλων των βουλευτών που ψήφισαν τον νόμο, ο οποίος, όπως λένε, «βάζει ταφόπλακα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας». Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι οι ρυθμίσεις του νόμου δεν θα επιφέρουν κανένα πρόβλημα στα Ταμεία και ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έρθει προς ψήφιση και η συνολική ρύθμιση για τα αναδρομικά τους. Ωστόσο, και αυτός ο χειρισμός θέλει προσοχή, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χρεωθεί, πέρα των άλλων, και με επιλεκτική αντιμετώπιση συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών σε βάρος άλλων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο καταγράφουν με προσοχή τις περιστασιακές, επί του παρόντος, ομαδοποιήσεις βουλευτών, οι οποίες πάντως το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Στους λεγόμενους «νεολοχαγούς», που προέρχονται κυρίως από το νέο αίμα της παράταξης και έχουν κοινές αγωνίες, ανήκουν οι βουλευτές Ηρακλείου Μ. Σενετάκης, Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννης, Βοιωτίας Γ. Καράμπελας, Πελλας Δ. Σταμενίτης, Σερρών Φ. Αραμπατζή και Β΄ Αθηνών Α. Καραμανλή, οι οποίοι συχνά πυκνά κάνουν κοινές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Δυναμική είναι και η πληθωρική ομάδα των βουλευτών που προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές της περιφέρειας, τους οποίους δείχνει να συντονίζει σε κοινούς αγώνες ο Δ. Τζαμτζής, αλλά και αρκετοί πρώην υπουργοί προερχόμενοι από τη λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα, δηλαδή οι Ευρ. Στυλιανίδης και Πρ. Παυλόπουλος, οι οποίοι εσχάτως παρεμβαίνουν, συχνά με ηχηρό τρόπο, όπως συνέβη πρόσφατα με τη δήλωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών για την αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ. Συχνή είναι τελευταία και η κριτική στάση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα, από το μπλοκ των σαμαρικών, αλλά και του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω του πακέτου του ΟΟΣΑ.

Την τελευταία εβδομάδα, αφορμή συζήτησης αποτελεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και η μελλοντική στάση της Ντ. Μπακογιάννη, μετά τον αποκλεισμό της από τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην ΕΕ, την οποία «κυνηγούσε» για καιρό. Μέχρι στιγμής, η πρώην υπουργός παραμένει σιωπηλή, προφανώς διότι η επιλογή από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ενός ιδιαίτερα προβεβλημένου στελέχους όπως του Δ. Αβραμόπουλου δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης. Οι αφορμές, ωστόσο, μπορεί να αναζητηθούν στο μέλλον σε ζητήματα πολιτικής. Κι εκεί, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό…

Προς το παρόν, όλες οι αντιδράσεις κινούνται εντός των κομματικών ορίων. Πολλοί, ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον…