Οι αντιδράσεις των καθηγητών του ΑΠΘ οφείλονται στους βαρύτατα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς που διατυπώνει σε βάρος τους ο κ. Μυλόπουλος, παρομοιάζοντάς τους με χοίρους οι οποίοι άβουλα και άκριτα υποτάχθηκαν στις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας με σκοπό την άλωση των πανεπιστημίων από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Αναφερόμενος στους νεοεκλεγέντες πρυτάνεις τούς θεωρεί υποκινούμενους από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και υποταγμένους σε αυτά, τονίζοντας πως η εκλογή τους ήταν προϊόν συμπαιγνίας και μεθοδεύσεων.
Το άδειασμα από τον Π. Μήτκα
Ενδεικτική της ενόχλησης την οποία προκάλεσε το προσβλητικό άρθρο του κ. Μυλόπουλου είναι η αντίδραση του διαδόχου του στο αξίωμα του πρύτανη, του καθηγητή του Πολυτεχνείου Περικλή Μήτκα. Συμμετέχοντας στη συζήτηση στο «Διάλογο», την οποία πυροδότησε το επίμαχο άρθρο, ο κ. Μήτκας παραφράζοντας τον Καβάφη έγραψε: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την θητεία σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».
Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα ο κ. Μυλόπουλος, υπό το βάρος και των επικριτικών σχολίων για το άρθρο του, έσπευσε να δηλώσει πως «ουδεμία υποψία μείωσης ή απαξίωσης στο πρόσωπο του νέου πρύτανη αλλά και κανενός άλλου δεν υπάρχει σε όσα υποστηρίζω». Απευθυνόμενος ειδικότερα προς τον κ. Μήτκα αναφέρει: «Αγαπητέ Περικλή, δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι θιγόμενος και να παραφράζεις στίχους ποιητών. Αντίθετα θα πρότεινα την παράθεση σοφών ρητών με διαχρονική αξία, όπως εκείνου του ‘Μηδένα προ του τέλους μακάριζε’...».
Το επίμαχο άρθρο
Με το άρθρο του ο κ. Μυλόπουλος, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Αυγούστου, επιχειρεί να εξηγήσει «τον κυβερνητικό θρίαμβο στις πρυτανικές εκλογές» και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει ισχυρή παρουσία στα πανεπιστήμια. Στην προσπάθειά του αυτή ο απερχόμενος πρύτανης κατηγορεί συλλήβδην τους έλληνες πανεπιστημιακούς ότι «εγκαταλείποντας ομαδικά το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο ενός διανοούμενου, την αμφισβήτηση της εξουσίας, αλλά και αγνοώντας όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω τους σε βάρος του λαού και της χώρας τους στράφηκαν μαζικά υπέρ των δύο κυβερνητικών κομμάτων». «Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η μαζική εκλογή το θέρος του 2014 φιλοκυβερνητικών πρυτάνεων σε όλα τα πανεπιστήμια όπου έγιναν εκλογές;», διερωτάται στο άρθρο του ο κ. Μυλόπουλος και τονίζει πως «τα ποσοστά εκλογής πρυτάνεων κατ’ εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, οι οποίοι αποδέχονται το νόμο αυτόν… αγγίζουν τα όρια εκλογών σε δικτατορικά καθεστώτα».
Συνεχίζοντας να κατακεραυνώνει τους συναδέλφους του καθηγητές ο απερχόμενος πρύτανης με ιδιαίτερα προσβλητικό ύφος σημειώνει: «Πολλοί μίλησαν για το μαγικό ραβδάκι της Κίρκης-πρώην υπουργού, που μετέτρεψε σε χοίρους τους έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων». Ερμηνεύοντας την επικράτηση πρυτάνεων οι οποίοι σε αντίθεση με εκείνον τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του ισχύοντος νόμου, ο κ. Μυλόπουλος αναφέρεται σε κυβερνητικό σχέδιο «Colpo Grosso!», για να αλωθούν τα πανεπιστήμια από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, καθώς και στο «νεοφιλελεύθερο Δούρειο Ίππο», όπως χαρακτηρίζει τα Συμβούλια Ιδρύματος. Ο κ. Μυλόπουλος αναφέρει ότι τα Σ.Ι. «’καθάρισαν’ το χώρο από τους ανεπιθύμητους αντιφρονούντες υποψήφιους, προεπιλέγοντας ‘κατά σύμπτωση’ παντού οπαδούς της συγκυβέρνησης» και συνεχίζει διαπιστώνοντας: «Αν εξετάσει κανείς τους τρεις υποψήφιους πρυτάνεις σε κάθε πανεπιστήμιο που προεπέλεξε το Συμβούλιό του, θα διαπιστώσει ως διά μαγείας ότι ανήκουν στο... ευρύ φάσμα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έως, το πολύ, την ονομαζόμενη και... κυβερνώσα αριστερά».
Ο κ. Μυλόπουλος ολοκληρώνει το άρθρο του αυτοεπαινούμενος, όταν αναφέρεται στους «τελευταίους δημοκρατικά εκλεγμένους πρυτάνεις, που αντιστάθηκαν όσο μπόρεσαν στη νεοφιλελεύθερη επέλαση… που κράτησαν επί τέσσερα χρόνια τα ιδρύματα όρθια παρά την άγρια λιτότητα που τα έπληξε» και επισημαίνει: «Να δούμε τώρα οι νέοι πρυτάνεις που εκλέχθηκαν με το νόμο Διαμαντοπούλου πώς θα διαχειριστούν τις επιλογές της φιλικής τους κυβέρνησης, η οποία διέλυσε τα πανεπιστήμια, αφήνοντάς τα χωρίς κονδύλια και χωρίς προσωπικό».
Οργισμένες αντιδράσεις
Παρότι οι καθηγητές του ΑΠΘ βρίσκονται σε διακοπές, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους σε όσα ανέφερε σε βάρος τους ο κ. Μυλόπουλος.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Νίκος Μουσιόπουλος στο ιδιαιτέρως αιχμηρό σχόλιό του επισημαίνει προς τον απερχόμενο πρύτανη ότι «κάπως αυθαίρετα βάζετε κομματικές ταμπέλες κάτω από εκλεκτούς συναδέλφους -και βέβαια όχι μόνον στο ΑΠΘ- που παρεμπιπτόντως ίσως να έχουν να επιδείξουν περισσότερες διοικητικές και ακαδημαϊκές περγαμηνές σε σύγκριση με όσες εσείς είχατε, όταν εκλεγήκατε». Αναφέρει επίσης ότι, εάν οι καθηγητές του ΑΠΘ συμμερίζονταν τις απόψεις του κ. Μυλόπουλου σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των πρυτανικών εκλογών, «οι συνάδελφοι έχουν και τη δημοκρατική ευαισθησία και επαρκή ωριμότητα, ώστε να κάνουν χρήση της δυνατότητας αποχής από τη διαδικασία. Αν θυμάμαι καλά, το ποσοστό συμμετοχής στις πρυτανικές εκλογές υπερέβη το 80%», σημειώνει. Καλεί τέλος τον κ. Μυλόπουλο να μην κάνει το έργο του διαδόχου του «δυσκολότερο απ’ ό,τι έτσι και αλλιώς θα είναι».
Ο καθηγητής Μιχάλης Μαριάς τονίζει πως «θα ήταν σοφότερο να αφήσετε την εκτίμηση της θητείας σας σε αυτούς που την έζησαν από κοντά, όπως οι καθηγητές, που δεν ‘μεταμορφώθηκαν σε χοίρους’ από το μαγικό ραβδί της Διαμαντοπούλου», και επιπλέον σημειώνει πως «δεν είναι ανάγκη να υπονοείτε το χιλιοειπωμένο ‘μετά από μένα το χάος’, όταν οι διάδοχοί σας είναι συνάδελφοι ικανότατοι και το έργο τους δύσκολο».
Ο καθηγητής Μιχάλης Μελετίδης στο σχόλιό του τονίζει: «Κύριε πρύτανη, βρίσκω πολύ προσβλητικά για μένα πρώτα αλλά και για τους/τις συναδέλφους που πήραν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη του πρύτανη στο ΑΠΘ τα σχόλια και τις αυθαίρετες γενικεύσεις που κάνετε… Λέτε στο άρθρο σας ότι κι εμείς, το 80% των μελών ΔΕΠ, που ασκήσαμε το εκλογικό μας δικαίωμα, πέσαμε θύματα αυτού του ολοκληρωτισμού! Παρασυρθήκαμε. Δεν το καταλάβαμε το colpo grosso. Αυτών των ηλιθίων μελών ΔΕΠ υπήρξατε πρύτανης;», διερωτάται ο κ. Μελετίδης. Επίσης υπενθυμίζει ότι στις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιοι αντιπρυτάνεις.
makthes.gr