01 Σεπτεμβρίου 2014

Την αρχηγία του ΝΑΤΟ θέλει ο Μιχάλης Κωσταράκος

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποψήφιος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής
 
Για πρώτη φορά, στα 62 χρόνια που η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ένας Ελληνας αρχηγός είναι εκ των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ, Military Committee) κατά την προσεχή ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, στις 21 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της φετινής Συνόδου.

Ο λόγος για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο οποίος σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη προσπάθειά του έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβερνήσεώς του, καθώς και των καθ’ ύλην συναρμόδιων υπουργών Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρόκειται για γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο τυπικώς όσο και ουσιαστικώς, καθώς κρίθηκε ότι η υποψηφιότητα αυτή αντανακλά σε όλη την Ελλάδα και στην προσπάθεια ανακάμψεως που επιχειρείται από αυτήν σε όλα τα «μέτωπα».

Αλλωστε, ακριβώς για αυτό τον λόγο και προκειμένου να ενισχυθεί στον υπέρτατο δυνατό βαθμό η υποψηφιότητα του Ελληνα αρχηγού στη δύσκολη αυτή προσπάθειά του, ο κ. Αβραμόπουλος θα συνοδεύει την αποστολή της χώρας μας κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, που θα έχει επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό και στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών. Ολοι αυτοί, λοιπόν, ο καθένας στο δικό του επίπεδο, θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρουν όλους τους υπόλοιπους εκεί και να κάνουν τον -ας μας επιτραπεί η έκφραση- «προεκλογικό αγώνα» υπέρ της ελληνικής υποψηφιότητας.

Η επιλογή του Ελληνα αρχηγού είναι ιδιαίτερα δύσκολη για μία σειρά πολύ σοβαρών λόγων, όπως της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας, των συμμαχιών που αναπτύσσονται μεταξύ των ισχυρών μελών του ΝΑΤΟ, της δυνάμεως που έχουν τα ισχυρά κράτη του Οργανισμού, τα οποία συμβάλλουν με μεγαλύτερα ποσοστά και περισσότερα χρήματα στη Συμμαχία, του ότι σημαντικότερο ρόλο έχει η εξωτερική πολιτική των κρατών-μελών και πολύ λιγότερο οι προσωπικές σχέσεις και, τέλος, των διπλωματικών ισορροπιών.

«ΤΑΚΤΙΚΙΣΤΗΣ»

Πάντως, επειδή ο στρατηγός Κωσταράκος είναι έξοχος «τακτικιστής», συστηματικώς και μεθοδικώς καλλιεργεί την υποψηφιότητά του εδώ και αρκετό καιρό. Λίγο οι επαφές του με τους ξένους ομολόγους του, λίγο το γεγονός ότι όταν αυτοί έρχονται στην Ελλάδα, και με βάση το στρατιωτικό πρωτόκολλο, τυγχάνουν θερμής υποδοχής, λίγο το γεγονός ότι όλοι οι αρχηγοί περνούν για μία «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» συνάντηση και με τον υπουργό στο γραφείο του και «υφίστανται» και το σχετικό «πολιτικό μασαζάκι» από τον μετρ του είδους, Δ. Αβραμόπουλο, όλα αυτά συντείνουν στο μέτρο του δυνατού στην υποβοήθηση της υποψηφιότητας Κωσταράκου. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, του έθεσε και το θέμα Κωσταράκου. Ενα άλλο «κρυφό όπλο» του Ελληνα αρχηγού είναι η άριστη γνώση της λειτουργίας του Οργάνου, αφού σε προηγούμενη υπηρεσία του στο IMS του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, είχε προϊστάμενό του στο ίδιο γραφείο τον Δανό νυν πρόεδρο της MC/NATO, ενώ είναι γνωστό ότι χαίρει πολύ μεγάλης προσωπικής εκτιμήσεως από όλους τους συναδέλφους του στη Συμμαχία. Από την άλλη πλευρά, και η ελληνική διπλωματία είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Ο επικεφαλής της εθνικής διπλωματικής αποστολής στο ΝΑΤΟ παρέθεσε γεύμα στους ομολόγους του στη Συμμαχία, κατά το οποίο τους παρουσίασε την ελληνική υποψηφιότητα και ζήτησε τη βοήθειά τους. Αλλά και ο ίδιος ο στρατηγός Κωσταράκος έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του, ακόμα και με όσους φαντάζουν, για διάφορους λόγους, «αδύνατο να προσεγγιστούν».

Ο σύμβουλος του εκάστοτε γενικού

Σημερινός πρόεδρος της MC/NATO είναι ο Δανός στρατηγός Knud Burtels, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 2 Ιανουαρίου 2012. Είναι ο κυριότερος στρατιωτικός σύμβουλος του εκάστοτε γενικού γραμματέα, μεταφέροντας προς αυτόν τις προτάσεις που διαμορφώνονται με consensus στην Επιτροπή από τους 28 συναδέλφους του αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών, ενώ εκείνος τις μεταφέρει στην πολιτική επιτροπή της Συμμαχίας. Θυμίζουμε ότι την 1η Αυγούστου έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη συγκεκριμένη θέση. Συνολικώς υπεβλήθησαν τρεις υποψηφιότητες. Του Ελληνα, του Ιταλού και του Τσέχου αρχηγού. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ιταλός ήταν ο προηγούμενος του σημερινού προέδρου, ο ναύαρχος Τζιαν-Πάολο ντι Πάολα, ο οποίος αργότερα διετέλεσε και υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Η ψηφοφορία, όπως προαναφέραμε, θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, και η ανακήρυξη γίνεται με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με το 50%+1 (15 ψήφοι). Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. Εως τότε μπορεί να παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Ε.Δ. της χώρας του, αν βεβαίως το επιθυμεί και η κυβέρνησή του. Ο πρόεδρος της MC/NATO είναι η πλέον ισχυρή στρατιωτική θέση στη Συμμαχία. Στην πραγματικότητα, είναι η ανώτατη θέση στρατιωτικού σε αυτήν, καθώς ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ (SACEUR), ο οποίος είναι πάντα Αμερικανός, είναι στρατιωτικός διοικητής δυνάμεων και δεν έχει τη δυνατότητα ασκήσεως «πολιτικής», με την επεξεργασία θέσεων και την υποβολή προτάσεων προς τους πολιτικούς της Συμμαχίας. Το γεγονός αυτό από μόνο του φανερώνει τη δυσκολία του εγχειρήματος της υποψηφιότητας του Ελληνα αρχηγού και το πόσο σημαντική είναι αυτή.

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ