17 Σεπτεμβρίου 2014

Nomura: Τα επικρατέστερα σενάρια για την εποχή μετά το Μνημόνιο

Η Αθήνα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί έως την εκλογή Προέδρου, προειδοποιεί η Nomura με σημερινή της έκθεση, στην οποία εκτιμά ότι η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, που είναι η τελευταία του προγράμματος, θα διαρκέσει για μήνες, διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες για την ολοκλήρωσή της μέσα στον Οκτώβριο.
Μπροστά σε ένα πολιτικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, ο επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες του να τηρούν ουδέτερη στάση απέναντι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Παρότι το τελευταίο ράλι δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, εντούτοις, οι αναλυτές θεωρούν τα κυπριακά κρατικά ομόλογα ελκυστικότερα.

Όπως σημειώνει η Nomura, πέραν των δύσκολων τρέχοντων ζητημάτων που απασχολούν την αξιολόγηση (απολύσεις στο Δημόσιο, μαζικές απολύσεις και lock out στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, απορρύθμιση κλειστών επαγγελμάτων και πλειστηριασμοί ακινήτων), αυτή θα πρέπει να ασχοληθεί και με τη μετά το μνημόνιο κατάσταση της Ελλάδας, από το2015 και μετά.

Το ζήτημα γίνεται πιο πιεστικό, με δεδομένο ότι η τρόικα εντοπίζει χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ για το 2015, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν χρηματοδοτικές διαβεβαιώσεις για τους επόμενους 12 μήνες, προκειμένου να μπορέσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κανονισμό του, να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένη την πολύ χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, το ζήτημα της αποδοχής των ελληνικών collaterals από την ΕΚΤ θα αποτελέσει ξανά κρίσιμο θέμα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενδεχομένως αναγκάζοντας τις τράπεζες της χώρας να στραφούν ξανά στην ακριβή χρηματοδότηση του ELA.

Σύμφωνα με τη Nomura, τα σενάρια για τη μετά το μνημόνιο εποχή για την Ελλάδα εκτείνονται από την “καθαρή έξοδο” με ελάχιστους όρους (κάτι που ενδέχεται να συνοδευτεί από σταδιακή υλοποίηση μιας αναδιάρθρωσης των δανείων διάσωσης), έως ένα τρίτο πρόγραμμα δανείων από τον ESM, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υπόλοιπο των δανείων διάσωσης του ΔΝΤ.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να επιτύχει μία συμφωνία χωρίς την επιβολή όρων από το εξωτερικό (που θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης εν όψει της εκλογής προέδρου), κάτι που φαίνεται και από τις επίμονες δηλώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο. Ιδανικό σενάριο για την Αθήνα θα ήταν, σύμφωνα με τη Nomura, το να μπορεί από το 2015 και μετά να θέτει μόνη της την ατζέντα των πολιτικών, την οποία όμως η Κομισιόν θα πρέπει να εγκρίνει.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα επιχειρήσουν να επιβάλουν στην Αθήνα κάποιους όρους, ώστε να διαβεβαιώσουν τους ψηφοφόρους τους ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη κάνει σαφές ότι ένα ελληνικό αίτημα για τρίτο δάνειο θα ήταν ευπρόσδεκτο.

Η αναμενόμενη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους, τους δίνει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, με τη Nomura να πιστεύει ότι θα μπορούσαν να θέσουν όρους για το 2015-2016, με τους οποίους θα ξεκλειδώνουν, μεταξύ άλλων
* η σταδιακή ελάφρυνση του χρέους,
* η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα,
* η επιμήκυνση της απόφασης της ΕΚΤ να κάνει δεκτούς τους ελληνικούς τίτλους ως collateral.

Ανοικτό ζήτημα θα είναι, επίσης, ο βαθμός εμπλοκής του ΔΝΤ που θα θέλουν οι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με τη Nomura, ένας πιθανός συμβιβασμός θα είναι η απομάκρυνση του ΔΝΤ, με πιο σταδιακό τρόπο, όπου η χρηματοδότηση (EFF) παραμένει ανοικτή στα χαρτιά, αλλά η Ελλάδα αυξάνει το χρόνο ανάμεσα στις αξιολογήσεις στους έξι μήνες και δεν ζητά την πλήρη εκταμίευση των ποσών που απομένουν από τα δάνεια διάσωσης.

Συμπερασματικά, η Nomura πιστεύει ότι ένα λογικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη μετά το μνημόνιο εποχή θα ήταν ένας συμβιβασμός που θα έχει την εξής μορφή:
* Ήπια επιβολή όρων για το 2015-2016, η οποία θα συνδεθεί με την ελάφρυνση του χρέους,
* μία πιο ευέλικτη παρουσία του ΔΝΤ στο εξής και ενδεχομένως,
* ένα προληπτικό πρόγραμμα του ESM.