16 Οκτωβρίου 2014

Ο Μέσι κοντεύει τα 14 χρόνια από την υπογραφή της... χαρτοπετσέτας

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου (16/5/2014), ο Λιονέλ Μέσι υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του με τη Μπαρτσελόνα που τον διατηρεί στο αγαπημένο του «Καμπ Νου» μέχρι το 2018 και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο με ετήσιες αποδοχές περίπου στα 20 εκατ. ευρώ.
Ο Αργεντινός σούπερ σταρ μετράει 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους «μπλαουγκράνα», τα οποία θα κλείσει φέτος στις 14 Δεκεμβρίου, όμως, ποιος να το φανταζόταν ότι το παιδί που στα 13 του υπέγραψε σε μία… χαρτοπετσέτα το πρώτο του συμβόλαιο με τους Καταλανούς, θα έφτανε να γίνει το νο1 ποδοσφαιρικό είδωλο παγκοσμίως.


Ίσως ούτε και ο ίδιος ο μετέπειτα προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τσάρλι Ρέσακ, ο οποίος το 2000, έδωσε ο ίδιος την περίφημη χαρτοπετσέτα στον πατέρα Μέσι για να υπογράψει ο Αργεντινός «πιτσιρικάς» που ντρίμπλαρε και τα σημαιάκια στο προπονητικό κέντρο της «Μπάρτσα».

Ήταν Σεπτέμβριος του 2000 όταν πατέρας και γιος μπήκαν στο αεροπλάνο που τους πήρε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και τους μετέφερε στη Βαρκελώνη. Οι δυο τους κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Πλάζα» και ο Λιονέλ έκανε τις πρώτες προπονήσεις στη «Μασία», όπου μεταξύ άλλων βρίσκονταν και οι Σεσκ Φάμπρεγας και Ζεράρ Πικέ. Στα αποδυτήρια οι νεαροί συμπαίκτες κοίταζαν… κάπως το μικρόσωμο παιδί από την Αργεντινή που όταν βγήκε στο γήπεδο, τους άφησε όλους άφωνους.


Στο ίδιο διάστημα, υπήρξαν εκλογές στον σύλλογο με τον Ζοάν Γκασπάρ να εκλέγεται ως νέος πρόεδρος και μεταξύ άλλων υποχρεώσεων να πρέπει να διευθετήσει την υπόθεση Μέσι που δεν ήταν και… τόσο απλή. Ο Χόρχε Μέσι και η καθαρίστρια σύζυγός του, είχαν απηυδήσει περιμένοντας την απόφαση της διοίκησης για το μέλλον του παιδιού τους.


Τον Οκτώβριο ο Μέσι έπαιξε σε ένα φιλικό, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, αλλά η Μπαρτσελόνα καθυστερούσε χαρακτηριστικά να κάνει «δικό» της τον μικρό «μάγο». Μετά τον αγώνα, ο πατέρας απείλησε να πάρει τον γιο του και να φύγουν, όμως, οι ιθύνοντες του συλλόγου τον… κάλμαραν, λέγοντας ότι είναι απλά θέμα χρόνου να πέσουν οι υπογραφές.

Ο καιρός περνούσε, ο Δεκέμβρης είχε μπει και στις 14 του μήνα ο πατέρας Μέσι έξαλλος για την καθυστέρηση της υπογραφής ενός επίσημου εγγράφου, απείλησε για δεύτερη φορά τη Μπαρτσελόνα ότι εκείνος και το παιδί του θα φύγουν, υποστηρίζοντας ότι είχαν ενημερωθεί και για το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο τότε τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Μινχέλα, ο οποίος πριν από 20 χρόνια είχε φέρει στην Καταλωνία τον Ντιέγκο Μαραντόνα, είπε στον τότε τεχνικό γραμματέα Ρέσακ (σ.σ. και μετέπειτα προπονητή) ότι πρόκειται για τον επόμενο «Ντιεγκίτο». Στο άκουσμα και του ονόματος της… μισητής «βασίλισσας», οι ιθύνοντες του συλλόγου έσπευσαν και ο Ρέσακ κάλεσε τον λατίνο πατέρα σε κοντινό εστιατόριο, όπου μετά από λίγη ώρα συζήτησης υπέγραψαν ένα τύπου… προσύμφωνο στην πρώτη χαρτοπετσέτα που βρήκαν στο τραπέζι τους.

«Εγώ ο Τσάρλι Ρέσακ, δεσμεύομαι να τηρήσω επακριβώς την προφορική συμφωνία που έκανα με τον Χόρχε Μέσι και παρά τις όποιες αντίθετες απόψεις υπάρχουν, ώστε να υπογράψουμε στη Μπαρτσελόνα τους όρους του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι».


Όχι βέβαια ότι το… στοίχημα δεν είχε κόστος! Η Μπαρτσελόνα βάσει της συμφωνίας, έπρεπε να πληρώνει περίπου 50.000 ευρώ ετησίως, να βρει δουλειά στον πατέρα του νεαρού και παράλληλα να καλύπτει την πανάκριβη θεραπεία (περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα) του πιτσιρικά που λόγω της κακής ανάπτυξής του, έπρεπε να του χορηγούνται ενέσεις αυξητικής ορμόνης (σ.σ. λεβοθυροξίνη που ενώ θεωρούνταν αναβολικό, επιτράπηκε στον Μέσι για λόγους υγείας). Αυτό κράτησε για τα επόμενα τρία χρόνια με τον Μέσι να υποβάλλεται σε καθημερινή θεραπεία για να φτάσει στα 14 του να… αγγίξει το 1.69μ..

Από εκεί και έπειτα, η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Τον Δεκέμβριο του 2001 ο Μέσι υπέγραψε νέο συμβόλαιο, ενώ το επίσημο ντεμπούτο του στην Primera Division το έκανε στις 16 Οκτωβρίου του 2004 σε ηλικία 17 ετών και 310 ημερών στον αγώνα κόντρα στην Εσπανιόλ. Παράλληλα, έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, πετυχαίνοντας γκολ απέναντι στην Αλμπαθέτε.

Σπύρος Κόλλιας

Newsroom ΔΟΛ