16 Οκτωβρίου 2014

Καλά τα λέει ο Σέρβος ΠΘ. Μήπως να μαθαίναμε λίγο μπαλίτσα; Θα προχωρήσουμε τις αλλαγές ακόμα και αν χρειαστεί να γίνω το πιο αντι-δημοφιλές πρόσωπο στη χώρα.




Οι πολιτικές ελίτ του Βελιγραδίου- η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Σερβίας- μέσα στο διηνεκές της ιστορίας, είχαν ή έβρισκαν πάντα λόγο, σοβαρό ή μη , για να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των «έξω», των γειτόνων τους αλλά και των εκάστοτε ισχυρών.
Σήμερα, αυτός ο λόγος για το καινούργιο κέντρισμα αναζητείται σε πιο πραγματικές βάσεις, στο χώρο των οικονομικών δραστηριοτήτων, των διεθνών σχέσεων και προσανατολισμών. Σε κάθε περίπτωση, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Aleksandar Vucic, «μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει τέσσερις διαφορετικούς πολέμους κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, φαίνεται πως είναι μια χώρα που διαθέτει αντοχές».
Ο Aleksandar Vucic, γεννηθείς μόλις το 1970, είναι ηγέτης του φιλελεύθερου κεντροδεξιού κόμματος «Serbian Progressive Party». Με σπουδές στη Νομική Σχολή του Βελιγραδίου, ο Vucic, διετέλεσε σε ηλικία μόλις 28 ετών Υπουργός Πληροφοριών, ενώ από το 2012 έως το 2014 ήταν Υπουργός Άμυνας.


Τον συναντήσαμε στο Βελιγράδι στο περιθώριο  συνεδρίου της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος –πρόεδρος της οποίας είναι ο ΟΝΝΕΔίτης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Ήρθαμε στη σερβική πρωτεύουσα ως νεολαία του ΕΛΚ, προκειμένου να έχουμε μια σαφή εικόνα για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ίδιο κάνουμε και σε όλα τα υπό ένταξη κράτη», εξηγεί ο κ. Κυρανάκης.
Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία -όπως αποτυπώνεται σε και πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Βελιγράδι οι θετικές γνώμες για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αγγίζουν το 85%- δεν εμποδίζουν τον Σέρβο πρωθυπουργό να δίνει μια σαφή κατεύθυνση ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Εχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να φέρουμε νέες επενδύσεις. Το ουσιαστικό όμως για εμάς, είναι πως το κάναμε με δική μας βούληση και όχι με την πίεση κάποιου εξωτερικού παράγοντα. Όταν τον περασμένο Απρίλιο ανέλαβα Πρωθυπουργός, υπογράμμισα πως πάνω από όλα η Σερβία πρέπει να είναι ένα ισχυρό κράτος που θα έχει ασφάλεια. Η Ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την σταθεροποίηση της οικονομίας».
Η φράση «προσέλκυση νέων επενδύσεων» βγήκε πολλές φορές από το στόμα του κ. Vucic. «Το παράδειγμα της Air Serbia είναι για εμάς best case study. Προχωρήσαμε σε μια στρατηγική συνεργασία με την Etihad Airways δημιουργώντας μια ανταγωνιστική εταιρεία με νέες θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας: Αυτό είναι για εμάς το μεγάλο στοίχημα το οποίο θέλουμε να κερδίσουμε, για να αντιμετωπίσουμε κυρίως το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Και πάνω από όλα για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία των νέων. Δε μου αρέσει πως το 80% των νέων  στη Σερβία επιθυμεί να εργαστεί στο δημόσιο. Στόχος μου είναι ένα μικρό και ευέλικτο κράτος».
100 χρόνια μετά την ένταξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Σερβία ετοιμάζεται  να λάβει επίσημα –την 21η Ιανουαρίου του 2015- τον τίτλο της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
«Θα συνεχίσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων με επιμονή, διατηρώντας όμως τις στρατηγικές συμφωνίες που έχουμε σε διμερές επίπεδο. Αλλά επειδή δεν θέλω να είμαι λαϊκιστής οφείλω να πως ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να μπούμε στην ΕΕ. Να είστε όμως σίγουροι πως θα προχωρήσουμε τις αλλαγές ακόμα και αν χρειαστεί να γίνω το πιο αντι-δημοφιλές πρόσωπο στη χώρα. Έχουμε όμως ακόμα πολύ δουλειά», τονίζει ο κ. Vucic.
Όλα αυτά την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Σερβία να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού South Stream τονίζοντας πως «η διακυβερνητική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο».
Ενας αγωγός που αναμένεται –μόλις ολοκληρωθεί- να βάλει περίπου 2 δις ευρώ στα ταμεία της γειτονικής χώρας, ενώ ο Σέρβος πρωθυπουργός σημείωσε ότι, με βάση τη συμφωνία, οι σερβικές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού θα αποκομίσουν περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Και είναι σαφές πως η Σερβία βρίσκεται –και πάλι- στο μέσο μιας σύγκρουσης. Ευτυχώς-για τον πολύπαθο λαό της- όχι πολεμική.


Πηγή: Aleksandar Vucic: Οι αποκρατικοποιήσεις, ο south stream και η ένταξη στην ΕΕ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/69038/aleksandar-vucic-oi-apokratikopoiiseis-o-south-stream-kai-i-entaxi-stin-ee#ixzz3GJDFSOMb