16 Οκτωβρίου 2014

Στήριξη από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα-Βούλτεψη: Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν και πάλι

Βοήθεια «με όποιον τρόπο είναι αναγκαίος» προανήγγειλε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Κατάινεν - «Η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν - «Η ΕΕ θέλει να εξομαλύνει τον δρόμο για την πλήρη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές»
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια», τόνισε πριν από λίγα λεπτά από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο'Κόνορ. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξομαλύνει τον δρόμο της Ελλάδας προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ "βλέπει" ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει περάσει τον κάβο (European Commission sees strong evidence that Greece has turned the corner, ήταν η ακριβής διατύπωση στην αγγλική γλώσσα)», επισήμανε ο κ. Ο'Κόνορ. 

«Είμαστε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα έκανε λάθος που έθεσε θέμα εξόδου από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου νωρίτερα του προβλεπομένου, ο κ. Ο'Κόνορ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο και αρκέστηκε να πει: Το θέμα αυτό θα συζητηθεί αργότερα το φθινόπωρο.

Κατάινεν: Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με όποιον τρόπο είναι αναγκαίος

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με όποιον τρόπο είναι αναγκαίος για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος», τόνισε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν.  

«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στη δημιουργία μιας βάσης για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, σε μια πιο ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία και στην αποτελεσματική επίβλεψη του χρηματοπιστωτικού τομέα» σημείωσε. 

Και συνέχισε: «Αυτό το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής συνεπαγόταν πολύ δύσκολες επιλογές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωζώνη έχουν σταθεί στην Ελλάδα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ενώ υπάρχει σαφής ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει ξεπεράσει έναν δύσκολο κάβο». 

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα με όποιο τρόπο είναι αναγκαίος για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να εξομαλύνει το δρόμο προς την πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές». 

«Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές  για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία απαιτεί τη συμφωνία ενός ολοκληρωμένου πακέτου φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Θα εργαστούμε ώστε να εξασφαλίσουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος».

»Η Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα στο να καθησυχάσει τους δανειστές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές παράλληλα με τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και για τη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων». 

Βασίλης Δαλιάνης

Βούλτεψη: Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν και πάλι
 
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο η Ελλάδα έχει επιτελέσει τεράστια πρόοδο και εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος

Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν και πάλι, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, με αφορμή τις δηλώσεις του Επιτρόπου για τις Νομισματικές και Οικονομικές υποθέσεις Γίρκι  Κατάινεν, τονίζει πως έπειτα από την «ακατάσχετη καταστροφολογία των τελευταίων δύο ημερών, αποκαλύπτεται με τον πιο επίσημο τρόπο η αλήθεια». 



Σύμφωνα με την κυρία Βούλτεψη, η δήλωση Κατάινεν δείχνει ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει τεράστια πρόοδο και εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος ως το τέλος του έτους, καθώς και για την ασφαλή είσοδο στη μετά μνημόνιο εποχή. 

«Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν και πάλι…», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι  σε δήλωσή του ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα «με όποιον τρόπο είναι αναγκαίος για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος».

Σύμφωνα με τον κ.  Κατάινεν, η χώρα μας έχει κάνει τεράστια πρόοδο στη δημιουργία μιας βάσης για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, σε μια πιο ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία και στην αποτελεσματική επίβλεψη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ