12 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Πίσω από τον Ηνίοχο, κάτω από το χώμα, ίσως κρύβεται ο βασιλικός ένοικος του τάφου-Οι ομοιότητες με τις Αιγές-"Ναι, είναι μακεδονικός ο τάφος"

Με την ανακάλυψη του ψηφιδωτού με τον Ερμή, τελειώνουν άδοξα και οι προσδοκίες των ΣΥΡΙΖΑίων και της Παλαγγιά να είναι ρωμαϊκός ο τάφος...

Το ψηφιδωτό δεν τελειώνει στον Ηνίοχο, τον δαφνοστεφανωμένο άνδρα που κρατάει τα γκέμια των αλόγων. Μεγάλο στρώμα χώματος κρύβει άλλα 60 εκατοστά του ψηφιδωτού, το οποίο καθαρίζεται με προσοχή από τους ανασκαφείς.
Μαγεμένοι οι ανασκαφείς της Αμφίπολης αποκαλύπτουν καθημερινά κομμάτια από το παζλ του γιγαντιαίου μνημείου τα οποία τους οδηγούν στην ταυτότητα του ενοίκου του τάφου. Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα κρύβει συγκλονιστικές εκπλήξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι πίσω από τον Ηνίοχο θα αποκαλυφθεί σύντομα άλλο πρόσωπο, το οποίο πιθανότατα θα είναι ο ένοικος του τάφου.

Στην νεκρική πομπή, προηγείται ο ψυχοπομπός Θεός Ερμής, έπεται ο Ηνίοχος, ο οποίος οδηγεί τα δύο πανέμορφα λευκά άλογα. Πίσω από τον Ηνίοχο, κατά πάσα πιθανότητα, εκτιμούν οι ειδικοί, βρίσκεται ο ίδιος ο νεκρός, τον οποίο οδηγούν στην άλλη ζωή. Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη θα γίνει όταν αφαιρεθούν τα 60 εκ. χώματος τα οποία καλύπτουν ακόμη το ψηφιδωτό.


Οπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ανασκαφικής ομάδας "το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά".


Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.


Εδώ, δεξιά, πίσω από τον Ηνίοχο, αναζητούν τον ένοικο του τάφου.


Ο Ερμής οδηγεί το άρμα, ως ψυχοπομπός:



Tι δείχνει το ψηφιδωτό-Οι ομοιότητες με τις Αιγές
 
Φαίνεται πως το ψηφιδωτό μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στην ερμηνεία του απίστευτου τάφου της Αμφίπολης. Το ψηφιδωτό που προκαλεί πραγματικό δέος  απεικονίζει έναν μυστηριώδη γενειοφόρο άνδρα με στεφάνι , να οδηγεί άρμα με δύο άλογα και μπροστά ο ψυχοπομπός Ερμής, αγγελιοφόρος των Θεών.

Η πρώτη λεπτομέρεια είναι πως το ψηφιδωτό ΔΕΝ έχει αποκαλυφτεί ακόμα ολόκληρο, που σημαίνει πως μπορεί να υπάρχουν παραστάσεις που θα μας οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Η ίδια παράσταση υπάρχει και στους βασιλικούς τάφους των Αιγών , στον τάφο της μητέρας του Φιλίππου του Β' και γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ευρυδίκης.

Δείτε φωτο:



Διαβάζουμε στο χαρακτηριστικό απόσπασμα από την περιγραφή της τοιχογραφίας στους βασιλικούς τάφους των Αιγών:

"Η μοναδική τοιχογραφία από το εσωτερικό του τάφου, με την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άρχοντα του Κάτω Κόσμου, τη βουβή Δήμητρα και τις τρεις, αδέκαστες, Μοίρες, με τον Ερμή Ψυχοπομπό σε έντονη κίνηση και την τρομαγμένη νύμφη που μαρτυρεί το φοβερό γεγονός, είναι ένα μοναδικό επίτευγμα της αρχαίας ζωγραφικής τέχνης και μία σπάνια εικονογραφική μαρτυρία των αρχαίων μυστηριακών αντιλήψεων για τη μεταθανάτια ζωή"

Τι σχέση μπορεί να έχει ο μύθος αυτός με έναν βασιλικό τάφο;

Ο μύθος συμβολίζει την θεωρία της αναγέννησης και της αιωνιότητας της ζωής, που πηγάζει από τις γενεές που ξεπηδάν η μία από την άλλη. Αυτή ήταν η ουσία του εορτασμού της "ανόδου" της Περσεφόνης στα Ελευσίνια Μυστήρια. Η επιστροφή (άνοδος) της Περσεφόνης γιορταζόταν με τη σπορά του φθινοπώρου. Ο Πλούτος ταυτίζεται με τον Άδη, τον άρχοντα του κάτω κόσμου.

Άρα εδώ έχουμε τον συμβολισμό της αιώνιας ζωής που ταιριάζει στην βασιλική οικογένεια.

Πάνος Βαλαβάνης: "Ναι, είναι μακεδονικός ο τάφος"

"Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν πως ο τάφος είναι στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα" είπε ο αρχαιολόγος

 
"Νομίζω πως τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη βάζουν τέλος σε όσα λέγονται και γράφονται για την χρονολόγηση του τάφου" είπε αποκλειστικά στα parapolitika.gr o γνωστός αρχαιολόγος Πάνος Βαλαβάνης κληθείς να σχολιάσει τις νέες ανακαλύψεις στο λόφο Καστά.

"Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν πως ο τάφος είναι στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα" είπε χαρακτηριστικά, κάτι που άλλωστε διαλαλεί εδώ και καιρό η Αικατερίνη Περιστέρη.

Ανέφερε ακόμα πως ο τάφος "που είναι μακεδονικός, ανήκει σε κάποιον της μακεδονικής ελίτ", κάτι που σημαίνει πως στο λόφο Καστά υπάρχει κάτι πολύ μεγάλο...