16 Οκτωβρίου 2014

Τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες

Σε νέα τροπολογία για τη ρύθμιση του ζητήματος με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών προχώρησε η κυβέρνηση με στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες για τις τραπεζικές μετοχές που απορρέουν απο τα αυξημένα κεφαλαία που ενδεχομένως να προκύψουν απο τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής.

Η νέα τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, με τον αναβαλλόμενο φόρο να μετατρέπεται σε φορολογική απαίτηση έναντι του Δημοσίου από τα πιστωτικά ιδρύματα προαιρετικά. Προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να συγκαλέσουν γενική συνέλευση στην οποία απαιτείται αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία. Η απαίτηση από την μετατροπή μέρους ή συνόλου της φορολογικής απαίτησης συμψηφίζεται με τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος όχι μόνον του νομικού προσώπου αλλά και των εταιριών του ίδιου ομίλου του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν οι εγκριθείσες οικονομικές καταστάσεις.

Κάθε τράπεζα για το χρόνο που έχει ζημιά και ο φόρος εισοδήματος του έτους δεν επαρκεί για ολοσχερή συμψηφισμό της απαίτησης και κατά το μέρος που αυτή δεν έχει συμψηφισθεί η τράπεζα έχει πλέον άμεσα εισπράξιμη απαίτηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Η απαίτηση αυτή θα καλυφθεί μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της σχετικής της δήλωσης. Η τράπεζα υποχρεούται σε αυτήν την περίπτωση να εκδώσει δωρεάν παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (warrants) οι οποίοι θα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και θα αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές αγοραίας αξίας ίσης με 110% του ποσού της εισπρακτέας φορολογικής απαίτησης. Οι παραπάνω τίτλοι είναι μετατρέψιμοι σε μετοχές . Οι υφιστάμενοι μέτοχοι όμως έχουν εντός ευλόγου διαστήματος δικαίωμα εξαγοράς τους κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο κατά το χρόνο έκδοσης των τίτλων.

Πηγή: http://www.skai.gr