16 Οκτωβρίου 2014

Μήνυμα "προστασίας" από Draghi για τις ελληνικές τράπεζες

Η δραματική πίεση των αγορών στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα κρατικά ομόλογα, κινητοποίησε την ΕΚΤ προκειμένου να αποφύγει ένα νέο γύρο ισχυρών ευρω-κραδασμών με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες βράδυ και επιβεβαιώνονται – χωρίς επίσημες ανακοινώσεις - σήμερα το πρωί από στελέχη των αρμόδιων αρχών, ο Draghi δέχθηκε να προχωρήσει σε μία σιωπηρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατητας των ελληνικών τραπεζών μειώνοντας στο μισό το κούρεμα των ομολόγων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας.

Η «αλλαγή» αυτή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν περί τα 12 – 15 δισ. ευρω περισσότερα από την ΕΚΤ με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους έχουν κατακριμνησθεί το τελευταίο διήμερο.

Η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με μία έμμεση «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής τους ικανότητας έναντι της ΕΚΤ και καθιστά φανερή την υψηλής στάθμης ανησυχία που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η δραματική πίεση που ασκήθηκε από τις αγορές στο ΧΑ και στα ελληνικά κυρίως ομόλογα το τελευταίο διήμερο.

Όπως αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη της ΕΚΤ στο capital.gr «ο Draghi είχε δηλώσει στην συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στην Νάπολι ότι η ΕΚΤ περιμένει από την Ελλάδα να υποστηριχθεί από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 31/12/2014…». Σε ερώτηση τότε του capital.gr αν αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι του ΔΝΤ η απάντηση εκπροσώπου του Draghi ήταν ότι ο πρόεδρος μίλησε για ευρωπαϊκό πρόγραμμα και όχι για του ΔΝΤ.

Η νέα κίνηση της ΕΚΤ, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, δεν μπορεί παρά «να συνδέεται με κάποιου είδους δέσμευση και αποδοχή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ενός τέτοιου προγράμματος», διαφορετικά και παρά την ανησυχία της η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί αυτή την «ανατίμηση των ελληνικών ομολόγων όταν οι αγορές βυθίζουν τις τιμές τους…».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαδικασία «συνεννοήσεων» μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης  για την βελτίωση της χρηματοδότησης με την ανατίμηση των αποδεκτών ομολόγων, δεν έχει τελειώσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test στις 26 Οκτωβρίου.

Γ.Αγγέλης
Πηγή:www.capital.gr