06 Οκτωβρίου 2014

Ποιος είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης που από κομμουνιστής έγινε δεξιός

[Και μην ακούσω βλακείες "δεν είναι δεξιός αλλά πατριώτης"κ.λπ! Δεξιός είναι και δεν το ξέρει... όπως τόσοι και τόσοι κομμουνιστές που μόλις μπουν στην πραγματική ζωή και τελειώσουν οι παπαριές με τα λεφτά του μπαμπά, γίνονται δεξιοί...]

Είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, συνδέεται με προσωπική φιλία πολλών ετών με τον Αντώνη Σαμαρά και τις τελευταίες ημέρες βάλλεται, γιατί όπως δηλώνει ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί.

Ο λόγος για τον βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος δυναμίτισε το πολιτικό σκηνικό με την παρουσία του στην πρόσφατη συνάντηση των τροϊκανών με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Ωστόσο, με την παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σφραγίσει την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων δύο ετών, καθώς είναι αυτός που πολλές φορές διαμορφώνει την «ατζέντα» του πρωθυπουργού. Κάποιοι τον αποκαλούν, χαριτολογώντας, ως τον «Αριστερό» του σκληρού πυρήνα του Μαξίμου εξαιτίας της «θητείας» του στο ΚΚΕ Εσωτερικού στα νεανικά του χρόνια. Ως φοιτητής στο οικονομικό τμήμα της Νομικής, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της χούντας ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου συνελήφθη, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και παρέμεινε κρατούμενος στις φυλακές μέχρι την πτώση της χούντας το καλοκαίρι του 1974.

Από το ΚΚΕ Εσωτερικού αποχώρησε μετά τις εκλογές του 1977 και έφυγε για τη γενέτειρά του, τη Νέα Υόρκη, για να πάρει το διδακτορικό του στην Οικονομετρία και στη Σύγχρονη Θεωρία της Ανάλυσης. Στη Νέα Υόρκη έμεινε αρκετά χρόνια. Εκεί γοητεύτηκε από την πολιτική και τη ρητορική του προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Χρ. Λαζαρίδης έχει κάνει ήδη «ιδεολογική στροφή» και γνωρίζει τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συνδέεται φιλικά.