10 Οκτωβρίου 2014

Η ώρα της μεγάλης μάχης στη Βουλή - Ποιοί θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Οι ανεξάρτητοι θα δείξουν εάν πάμε σε εκλογές

- Η κυβέρνηση έχει σίγουρα 155 ψήφους εμπιστοσύνης μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη
- Από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές οι περισσότεροι έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης
- Πάνω από 10 βουλευτές ανεξάρτητοι και προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ ζητούν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης
- Ερώτημα η στάση των δύο βουλευτών. Μ. Ανδρουλάκη και Μ. Ιατρίδη

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Βουλή απόψε όπου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και παρά το γεγονός πως δεν προβλέπονται εκπλήξεις, αυτή η ψηφοφορία είναι μία πρόβα για τα όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Φυσικά στο επίκεντρο της μάχης θα είναι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την ένταση, προκειμένου να πολώσουν το κλίμα.

Μεγάλο ερώτημα φυσικά αποτελεί η στάση των ανεξάρτων βουλευτών οι οποίοι φτάνουν τους 23 στην παρούσα φάση της Βουλής.

Οι δύο αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων αναμένεται να επικεντρωθούν στις πολιτικές τους που θα οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση και σε αυτές τις πολιτικές θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.
Η κυβερνητική πάντως πλειοψηφία δεν απειλείται με 155 βουλευτές, μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη και έτσι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ανεξάρτητους βουλευτές.
Οι περισσότεροι από αυτούς είτε με δηλώσεις τους είτε με τις ομιλίες τους είτε και με σχόλια προς τους δημοσιογράφους δηλώνουν αρνητικοί στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ανάμεσά τους είναι: οι κκ. Π. Τατσόπουλος, Β. Καπερνάρος, Οδ. Βουδούρης, Κ. Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδης, Γ. Κασαπίδης, Π. Μουτσινάς, Ι. Κουράκος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Σπ. Λυκούδης, Β. Πολύδωρας, Β. Οικονόμου και Ραχήλ Μακρή.

Ερώτημα αποτελεί και η στάση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου μετά την διαγραφή του από τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο κ. Νταβρής δηλώνοντας "ωσεί παρών" αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να απέχει από την ψηφοφορία.

Στο "παρών" φαίνεται πως ανήκουν και ο κ. Αηδόνης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές, Μ. Ανδρουλάκης και Μίκα Ιατρίδη.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές μέσα στο κοινοβούλιο των βουλευτών που δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, αλλά δεν επιθυμούν και τη συνέχιση της κυβέρνησης, με τη μορφή που έχει τώρα. Για αυτό το λόγο ζητούν κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή μιλούν για την ανάγκη ύπαρξης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Και οι βουλευτές που το ζητούν είναι πολλοί, τόσο από την πλευρά των ανεξαρτήτων όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
newsit.gr