10 Νοεμβρίου 2014

Αυτή είναι η πρωτεύουσα του κόσμου: 2,73 τρις δολάρια καθημερινή αγορά συναλλάγματος...

Φυσικά μιλάμε για το Λονδίνο... τη φούσκα της οικονομίας που κρατάει στον αφρό όλη τη Μ. Βρετανία... 

Στην αρχαιότητα, οι Δελφοί θεωρούνταν το κέντρο του κόσμου. Σε σύγχρονους όρους όμως, η πρωτεύουσα του πλανήτη είναι αρκετά μακριά. Και δεν είναι η Νέα Υόρκη. Γιατί το Λονδίνο... κερδίζει στα σημεία.

Η συζήτηση για το ποιες από τις δύο πόλεις κρατά τα ηνία αποτελεί αντικείμενο πολύχρονης αντιπαράθεσης. Πριν από 150 χρόνια, η απάντηση θα ήταν αναμφισβήτητα: το Λονδίνο. Πριν από 50 χρόνια, η Νέα Υόρκη θα «κέρδιζε». Τι ισχύει όμως σήμερα; Σύμφωνα με το Business Insider, η πρωτεύουσα του κόσμου είναι και πάλι το Λονδίνο. Κάτι που εξηγεί, αναφέροντας πέντε βασικά επιχείρηματα.

Είναι μία από τις πρωτεύουσες της παγκόσμιας οικονομίας

Από άποψη χρηματιστηρίων, το να αποκαλέσει κανείς το Λονδίνο την πρωτεύουσα της παγκόσμιας οικονομίας μοιάζει αστείο. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν είναι καν το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά από εκείνο της Νέας Υόρκης. Στην πραγματικότητα, είναι στην τέταρτη θέση. Ομως, αυτό δεν είναι απόλυτα δίκαιο, καθώς ο όγκος των συναλλαγών μετοχών που γίνεται στο Λονδίνο καταγράφει μόνο αυτές που γίνονται στην τοπική οικονομία. Οπότε σαφώς και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι μικρότερο από εκείνο της Νέας Υόρκης, από τη στιγμή που η βρετανική οικονομία είναι μικρότερη από εκείνη των ΗΠΑ. Αλλά η συγκεκριμένη σύγκριση αφορά τις πόλεις και όχι τις χώρες.

Οπότε, σε ένα πιο διεθνές μέτρο σύγκρισης της οικονομίας, δηλαδή την αγορά συναλλάγματος, στο συγκεκριμένο κύκλο εργασιών η βρετανία δεν είναι απλά οδηγός, αλλά κερδίζει και έδαφος, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Το 1998, το 32,6% της παγκόσμιας αγοράς ξένου συναλλάγματος έγινε στη Βρετανία- σχεδόν στο σύνολό του στο Λονδίνο- έναντι του 18,3% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ. Ομως, το 2013, η Βρετανία είχε ανεβάσει τα ποσοστά της στο 40,9% της παγκόσμιας αγοράς, με ημερήσιο μέσο όρο τζίρου τα 2,73 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ολοι θέλουν να δουλέψουν στο Λονδίνο

Οταν η Boston Consulting Group έκανε έρευνα ανάμεσα σε περισσότερα από 200.000 άτομα,σ ε 189 χώρες, το Λονδίνο ήταν μακράν η προτίμηση των περισσοτέρων ως την πόλη στην οποία θα ήθελαν να εργαστούν. Το 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα μετακόμιζαν στην πόλη, πολλοί περισσότεροι από εκείνους που θα επέλεγαν τη Νέα Υόρκη (12,2%).

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ιδιαίτερα να εξετάσει κανείς τα δημογραφικά στοιχεία του Λονδίνου. Τρία εκατομμύρια, από τα 8 εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης, έχουν γεννηθεί εκτός Βρετανίας. Στην πραγματικότητα, οι μη γεννημένοι εκεί αποτελούν το 105% της αύξησης του πληθυσμού της πόλης από το 2001 έως το 2011. Το 105% προκύπτει και επειδή έφυγαν Βρετανοί και οι μετανάστες υπερκάλυψαν το κενό.

Επιπλέον, τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη προϊδεάζουν ότι αυτή η τάση δεν πρόκειται να μειωθεί σύντομα. Ο αριθμός όσων μεταναστεύουν στη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά. Την περίοδο 2007-2008, 15.400 Ιταλοί πήγαν εκεί για να δουλέψουν, αριθμός που είχε αυξηθεί σε 44.110 μέχρι το 2013.

Ολοι θέλουν να ζήσουν εκεί

Σύμφωνα με την έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο του 2014, οι πλούσιοι του πλανήτη προτιμούν σαφώς να αποκτήσουν σπίτια στο Λονδίνο και όχι τη Νέα Υόρκη. Το κόστος αγοράς και ενοικίασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Λονδρέζων, αλλά αυτό είναι μία από τις συνέπειες της μεγάλης επιτυχίας της πόλης.

Το διάστημα 2012-2013, το 49% των αγοραστών στο Λονδίνο δεν ήταν Βρετανοί, κάτι που αποδεικνύει την τεράστια ζήτηση που υπάρχει από το εξωτερικό. Και οι συγκεκριμένοι δεν αγοράζουν ακίνητα απλά ως επένδυση. Μόνο το 28% των αγοραστών ζει εκτός Βρετανίας, στοιχείο που προδίδει ότι οι διεθνείς αγοραστές θέλουν να ζήσουν στο Λονδίνο.

Είναι η πρωτεύουσα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ

Οι δύο μεγαλύτερες αγγλόφωνες ιστοσελίδες εφημερίδων στον κόσμο ανήκουν σε βρετανικούς οργανισμούς, με έδρα το Λονδίνο. Πρόκειται για εκείνη της Daily Mail και του Guardian, που βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του comScore.

Και αυτό παρότι οι εφημερίδες της Νέας Υόρκης έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινό, στις ΗΠΑ, από ότι οι Λονδρέζικες μπορούν να έχουν στη Βρετανία. Ερευνα της Deloitte συμπεραίνει ότι παρότι οι αμερικανικές πόλεις έχουν τα ηνία σε ότι αφορά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, το Λονδίνο είναι πολύ μπροστά στον τομέα των ψηφιακών ΜΜΕ.

Είναι η πρωτεύουσα του πολιτισμού (καλά εδώ γελάμε αλλά τέσπα!)

Σύμφωνα με το Ιαπωνικό Ινστιτούτο αστικής στρατηγικής, το Λονδίνο έχει το πάνω χέρι στον κόσμο και σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό. Αυτό οφείλεται σε ένα μείγμα πολιτιστικών πόρων, στις εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες και το πόσο πρωτοποριακή είναι η πόλη. Μέρος αυτού οφείλεται στην ιστορία, την οποία η Νέα Υόρκη δεν διαθέτει. Αξιοθέατα του Λονδίνου είναι τέσσερις φορές πιο παλιά από ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ.