28 Νοεμβρίου 2014

Ο Σαμαράς θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες

Μικρό παράθυρο για επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Δεκέμβριο άνοιξε το EuroWorkingGroup που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες. Η προτροπή ή εντολή που βγήκε από το λεγόμενο και «μικρό Eurogroup» είναι να τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο, ζητώντας ουσιαστικά επιτάχυνση των προσπαθειών.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο ανακοινωθέν ή διαρροές που να δείχνουν ότι έχει επέλθει οριστική ρήξη με την τρόικα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα υπάρξουν αγωνιώδεις προσπάθειες τα επόμενα 24ωρα για να λειανθούν οι πολύ σοβαρές διαφορές τρόικας – Αθήνας.

Οι πληροφορίες του antinews αναφέρουν ότι πλέον η υπόθεση της διαπραγμάτευσης και μιας έντιμης συμφωνίας με τους δανειστές έχει περάσει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό. Μετά το ναυάγιο στο Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και με συνεχόμενα τηλεφωνήματα σε ανώτερο επίπεδο, τόσο στη Γερμανία όσο και στις Βρυξέλλες επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει συνομιλήσει με τον βασικό… υπαίτιο της σκληρής γραμμής της τρόικας, δηλαδή τον Β. Σόιμπλε.

Σίγουρα έχει κάνει επαφές και με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ αλλά και με αξιωματούχους του ΔΝΤ προκειμένου να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αυτό που δεν συζητούν στο Μαξίμου, και είναι άλλωστε εκπεφρασμένη άποψη βουλευτών αλλά και όλου του ελληνικού λαού, είναι τα επιπλέον μέτρα φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ξεχάστε τις, διαμηνύουν στην κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν υποχωρήσεις θα γίνουν και από την ελληνική πλευρά, αν όμως συναντήσει ξανά «ντουβάρια» τότε θα έχει καταλάβει ότι η τρόικα δε θέλει να βοηθήσει αλλά να εκβιάσει.

Αν και δεν είναι ώρα για αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του υπ. Οικονομικών στη διαπραγμάτευση καθώς και της εντελώς διαφορετικής εικόνας που έδειξαν οι δανειστές στο Παρίσι, το σίγουρο είναι πως ο Σαμαράς παίρνει στα χέρια του τον «καυτό» φάκελο. Αν αποτύχει να φέρει σε πέρας ένα καλό αποτέλεσμα θα πληρώσει. Αν όχι και πετύχει τη συμφωνία που όλοι επιδιώκουν τότε θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για να επανέλθει η ηρεμία στην Ελλάδα και να σταματήσει αυτή η αβεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που έχει ειπωθεί ήδη. Πώς δεν έχει έρθει ακόμη η καταστροφή και πως ο Σαμαράς μπορεί να διαψεύσει για άλλη μια φορά τις Κασσάνδρες.

http://www.antinews.gr/POLITIKE/o-samaras-tha-diapseusei-tis-kassandres