Ο τότε αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νετζμεντίν Ερμπακάν ήταν αυτός που ξεκίνησε την εισβολή στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι με τον Ερμπακάν τα πράγματα ήταν διαφορικά από το 1963 και 1967 που οι τουρκικές κυβερνήσεις δεν επέδειξαν θάρρος για να εισβάλουν στην Κύπρο.
Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία κάθε φορά που οι ισλαμιστές λένε ότι ο Ερμπακάν ξεκίνησε την εισβολή στην Κύπρο και όχι ο Ετζεβίτ προκαλούν τις αντιδράσεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ήταν τότε ηγέτης ο Ετζεβίτ.
Ο Μπουλέντ Αρίντς σε ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του στην περιοχή Σιντζάν της Άγκυρας είπε ότι θυμήθηκε τον ισλαμιστή ηγέτη και δάσκαλό του Νετζμεντίν Ερμπακάν επειδή από εκεί οι στρατηγοί είχαν περάσει τα τεθωρακισμένα τους τον Φεβρουάριο του 1997 για να εκφοβίσουν την κυβέρνηση Ερμπακάν.
“Χθες γιορτάσαμε την 31η επέτειο” του ψευδοκράτους., είπε "Η επιχείρηση του 1974 και η απόβαση στην Κύπρο ήταν μεγάλη επιτυχία του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν", πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές εναντίον του τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, του πρωθυπουργού της εισβολής.
"Το 1963 και το 1967 οι Τ/κ ήταν θύματα δολοφονίας αλλά τότε δεν υπήρξε θάρρος, εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα. Εννέα μήνες μετά τον συνασπισμό του κόμματος Ετζεβίτ και του Ερμπακάν έγινε πραξικόπημα από τους Ε/κ αλλά τα πράγματα τότε ήταν διαφορετικά. Το 1974 με τον Ερμπακάν έγινε απόβαση στην Κύπρο.
Οι αφίσες του Ετζεβίτ ήταν σε όλην την Τουρκία με στρατιωτικό κράνος στο κεφάλι, ενώ τον Ερμπακάν προσπαθούσαν να τον δυσφημίσουν. Τελικά κάποιοι χάλασαν τη συμμαχία και ήθελαν να πάνε σε πρόωρες εκλογές αλλά ο Ετζεβίτ δεν μπορούσε να πάρει απόφαση για πρόωρες εκλογές. Τότε ο μακαρίτης δάσκαλός μας Ερμπακάν ήταν απλώς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά με το λόγο του, την ικανότητά του και την πίστη του ήταν αυτός που ξεκίνησε την απόβαση στην Κύπρο", είπε ο κ. Αρίντς.
http://www.sigmalive.com/news/politics/180969/diamaxi-tourkon-politikon-gia-to-poios-eisevale-stin-kypro#sthash.9yd3JFPO.dpuf
Η Χουριέτ ξαναγράφει την Ιστορία με προκλητικό τρόπο: Ζήτω η Βόρεια Κύπρος!
Ορισμένοι άνθρωποι προφανώς έχουν πρόβλημα να μετρούν τα χρόνια που πέρασαν. Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από το 1974, οπότε και συνέβη η τουρκική επιχείρηση στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οι Τουρκοκύπριοι γιόρτασαν την 31η επέτειο από την ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Η Χουριέτ ξαναγράφει την Ιστορία κατά το δοκούν και ο πρόλογος του συγκεκριμένου άρθρου της τουρκικής εφημερίδας είναι δηλωτικός.
Ακόμη και αν το 1983 η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Β. Κύπρου ήταν μια τακτική κίνηση των Τούρκων για να ενισχύσουν τη θέση τους στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, το κράτος είναι ένα γεγονός, σημειώνει το άρθρο. Η Β. Κύπρος είναι μια από τις δύο... πραγματικότητες στο νησί. Είναι άσχετη ερώτηση, λέει το άρθρο, να ψάχνουμε ποια είναι έγκυρη και ποια όχι. Πρέπει να αναγνωριστεί η ύπαρξη δύο δημοκρατιών, δύο λαών, δύο θρησκειών και δύο γλωσσών.
Πέραν του πολιτικώς ορθού, η ελληνική πλευρά έχει προσπαθήσει μέσω των διεθνών οργανισμών να καταδικαστεί η Τουρκία για «αλαζονεία» ή «άρνηση», όμως αυτές οι συμπεριφορές αντανακλούν στη νοοτροπία που διέπει την... άλλη πλευρά, που δεν δέχεται την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή και ότι δεν τίθεται θέμα μειοψηφίας-πλειοψηφίας στο νησί. Δεν μπορεί να κατανοήσει ότι υπάρχουν δύο ίσες κοινότητες που μοιράζονται την ίδια πατρίδα.
Οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να βλέπουν τους συσχετισμούς με τη λογική της πλειοψηφίας που θεωρούν ότι κατέχουν στο νησί. Θεωρούν πως θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το μέλλον της Κύπρου και να ελέγχουν την τουρκική κοινότητα. Οι Ελληνοκύπριοι είναι πεισματάρηδες στις διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά, ειδικά στο θέμα των υδρογονανθράκων και της εκμετάλλευσής τους. Αυτή είναι μια άρρωστη νοοτροπία, σημειώνει η Χουριέτ.
Μπορεί οι Αμερικανοί να πιέζουν την Τουρκία να αποχωρήσει από την ΑΟΖ, αλλά ποιος ο λόγος να συμβούν όλα αυτά όταν δεν αλλάζει η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς; Αν συνεχιστεί η ίδια μονόπλευρη τακτική, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν πλέον φωνή. Εδώ και 52 χρόνια οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν υπό την απειλή των όπλων και πολλά πράγματα έχουν συμβεί από τότε στο νησί. Τώρα, για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις πρέπει να το θέλουν και οι δύο -είναι όπως στο ταγκό, σημειώνει το άρθρο. Για να καταλήξει: «Όσο θα διαρκεί αυτή η κατάσταση στο νησί και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αρνείται τον διάλογο, τόσο οι Τουρκοκύπριοι θα φωνάζουν πιο δυνατά "ζήτω η Βόρεια Κύπρος"».