06 Νοεμβρίου 2014

Reuters: Η ευρωζώνη δεν αποκλείει νέα ελάφρυνση χρέους, αλλά...

Η ευρωζώνη δεν έχει ακόμα αποκλείσει το ενδεχόμενο επιπρόσθετης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την οποία επιδιώκει η Αθήνα, όμως αυτό θα κριθεί από τη νέα ανάλυση βιωσιμότητά τους, με δεδομένες και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχους.

Τυχόν ελάφρυνση του χρέους «δεν έχει [ακόμα] αποφασιστεί, αλλά ούτε έχει αποκλειστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στο διεθνές πρακτορείο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μια δεύτερη πηγή επισήμανε ωστόσο πως η «πραγματικότητα» έχει «αλλάξει σημαντικά» από το Νοέμβριο του 2012, όταν το Eurogroup συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα προσφέρουν νέα βοήθεια για το χρέος, εφόσον δεν είναι δυνατό να μειωθεί «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

«Με τη ρύθμιση που υπάρχει τώρα, δεν είναι πολύ λογικό να λέμε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι μια χαρά βιώσιμο», σχολίασε ενδεικτικά η εν λόγω πηγή, αναφερόμενη στα μειωμένα επιτόκια και επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και μια τρίτη ευρωπαϊκή πηγή, τονίζοντας πως «οι υπολογισμοί τώρα δείχνουν πως η Ελλάδα είναι στο δρόμο της βιωσιμότητα [χρέους] και θα παραμείνει εκεί χωρίς περαιτέρω μέτρα [ελάφρυνσης]».

«Δεν θα υπήρχε πραγματικός λόγος να τους δώσουμε νέες παραχωρήσεις όσον αφορά τη διάρκεια των δανείων ή το επιτόκιο», συμπλήρωσε.

Άλλες ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν μάλιστα πως το χρέος επί του παρόντος είναι ένα δευτερεύον ζήτημα σε σχέση με τη διαχείριση της εξόδου της χώρας μας από το πρόγραμμα στήριξης, που θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο πως η Αθήνα δεν γνωρίζει να γίνεται επανεξέταση του θέματος από την ευρωζώνη αλλά εκτίμησαν πως η χώρα δικαιούται ελάφρυνση του χρέους, όπως της έχουν υποσχεθεί.