28 Δεκεμβρίου 2014

Διασώθηκαν190 επιβάτες-Βαρβιτσιώτης: Ερχεται δύσκολη νύχτα -Ευελπιστούμε να σώσουμε όλους τους επιβάτες

Μέχρι στιγμής έχουμε έναν Έλληνα νεκρό, 4 επιβάτες τραυματίες και συνολικά 190 διασωθέντες και 287 επιβαίνοντες στο πλοίο

Καθώς το σκοτάδι έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών, οι άνθρωποι που παραμένουν στο πλοίο ζουν εφιαλτικές ώρες, εκτεθειμένοι στις κακές καιρικές συνθήκες, το κρύο, την έλλειψη τροφής.  
Αίσθηση όμως έχει προκαλέσει η πληροφορία που μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο Α' μηχανικός του πλοίου εγκατέλειψε το πόστο του και μεταφέρθηκε στην Ιταλία μαζί με άλλους διασωθέντες.

Η φωτιά που έχει κάψει μεγάλο μέρος του καραβιού εξακολουθεί να μαίνεται αν και υπό έλεγχο, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης. Η τιτάνια επιχείρηση διάσωσης θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όλο το βράδυ. «Θα είναι μία πολύ δύσκολη νύχτα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ήδη ένα ρυμουλκό έχει πλευρίσει το Norman Atlantic και αναμένεται το πλοίο να ρυμουλκηθεί στις ιταλικές ακτές, σύμφωνα με απόφαση που έχει λάβει το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων στη Ρώμη, που έχει και τον πρώτο λόγο στη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Εμπόδιο η σφοδρή καταιγίδα

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Mega, στην περιοχή που βρίσκεται το πλοίο, μαίνεται σφοδρή καταιγίδα με αποτέλεσμα τα επτά ελληνικά Super Puma που βρίσκονται στην Κέρκυρα και το Άκτιο, να μην μπορούν να προσεγγίσουν το Norman Atlantic για να απεγκλωβίσουν επιβάτες.

Τα Super Puma μπορούν να μεταφέρουν 6-7 ανθρώπους και αν καταφέρουν να φθάσουν στο πλοίο μόλις κοπάσει η καταιγίδα, τότε, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, ο ρυθμός διάσωσης των επιβατών θα επιταχυνθεί. Ο ίδιος πρόσεθεσε ότι τα ελικόπτερα δεν έχουν πρόβλημα να επιχειρούν το βράδυ και πως όλοι τώρα περιμένουν να κοπάσει η καταιγίδα.

Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν 478 άνθρωποι, τυλίχτηκε στις φλόγες στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν  εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. 

Το Norman Atlantic ανήκει στην εταιρεία «Visemar di Navigazione SRl» και ήταν  ναυλωμένο από την «ΑΝΕΚ». Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο τμήμα του πλοίου.

Στην περιοχή έσπευσαν πλοία, ρυμουλκά και ελικόπτερα Super Puma και στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης. Mέχρι  τις 18.00 της Κυριακής, είχαν διασώσει από το φλεγόμενο πλοίο 165 επιβάτες από τους οποίους, τουλάχιστον 30 Έλληνες.  

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκο Λαγκαδιανό, από τους 161 διασωθέντες επιβάτες, 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, 39 στο  Aby Jeannette και 49 στο πλοίο Spirit of Piraeus. Στο συγκεκριμένο πλοίο, βρίσκονται και τουλάχιστον 25 Έλληνες.

Ο κ.Λαγκαδιανός ανέφερε επίσης ότι 9 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και ένας ακόμη σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής που είναι εν πλω για το Πρίντεζι. Ανάμεσα στους εννέα 
Ανάμεσά στους εννέα διασωθέντες είναι και τρεις Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε της Ιταλίας. Υπάρχουν επίσης τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic και μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσίασαν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. 

Γύρω στις τέσσερις το πρωί της Δευτέρας, αναμένεται να φτάσει, στο λιμάνι του Πρίντεζι, το πλοίο Σαν Τζόρτζιο, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα μεταφέρει μεγάλο μέρος των διασωθέντων του Norman Atlantic.

 Εντολή να συμμετάσχει στον απεγκλωβισμό επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο έλαβε λίγο πριν τις 15.30 και ένα ελληνικό Super Puma. Το ελικόπτερο μετέφερε 10 Έλληνες και δύο Ουκρανούς επιβαίνοντες του Norman Atlantic στο πλοίο Cruise Europe.  Στην περιοχή έφθασε και δεύτερο Super Puma για να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης.

Αγωνία για τους επιβάτες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα του πλοίου.

Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Eλληνες.
Από το πλήρωμα, 22 είναι Ιταλοί και 34 Eλληνες.

Τρεις οδηγοί από δύο μεταφορικές εταιρείες της Ζακύνθου, βρίσκονται στο «Νorman Αtlantic» και σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη μίας εκ των δύο εταιρειών είναι «όλοι καλά στην υγεία τους και περιμένουν να διασωθούν», ενώ όπως επισήμανε τις τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές που μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ηλεκτρικά προβλήματα εμπόδισαν το κατέβασμα κάποιων από τις σωστικές λέμβους. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί. 

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες. Σε ετοιμότητα είναι και το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις αεροδιακομιδής.

Βαρβιτσιώτης: Ερχεται δύσκολη νύχτα -Ευελπιστούμε να σώσουμε όλους τους επιβάτες

«Θα είναι μια δύσκολη νύχτα» προειδοποίσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην επίσημη ενημέρωση που έκανε λίγο μετά τις 20:30 για το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί με το Norman Atlantic.

Η δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη έχει ως εξής:

«Το Norman Atlantic ειδοποίησε λίγο πριν τις 6 το πρωί το θάλαμο επιχειρήσεων ότι έχει εκδηλωθεί φωτιά. Εχων διασωθεί 165 επιβαίνοντες. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι υπάρχει ένας νεκρός ελληνικής καταγωγής που εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Εγινε πρόσδεση σε ρυμουλκό, υπάρχει, όμως, δυσκολία με τη ρυμούλκηση προς τις ιταλικές ακτές.

Οι ιταλικές αρχές έχουν αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.

Περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν αφού αναλάβει τη διεύθυνση της επιχείρησης το σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού που θα το ρυμουλκήσει.

Θα είναι μια πολύ δύσκολη νύχτα. Μια νύχτα στην οποία θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα τους διασώσουμε όλους και μια νύχτα που δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε νωρίτερα.

Τα σκάφη που έχουν παραλάβει επιβαίνοντες από το Norman Atlantic βρίσκονται στην περιοχή, αλλά δεν έχει οριστεί σε ποιο λιμάνι θα πάνε. Οκτώ εμπορικά βρίσκονται στην περιοχή, συνολικά τα πλοία που πλέουν εκεί είναι 10. Θεωρούμε ότι είναι μια από τις πιο σύνθετες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε μια επιτυχή κατάληξη. Αυτή τη στιγμή είναι η έρευνα και η διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν. Ολα τα άλλα θα αποτελέσουν το αντικείμενο της έρευνας που θα διαταχθεί. Αυτή την ώρα όλες οι δυνάμεις μας είναι πάνω από τους ανθρώπους. Τα ελικόπτερα θα συνεχίσουν να πετάνε όσο μπορούνε πάνω στην περιοχή. Θα επιχειρηθεί μαζική εκκένωση του σκάφους από τη θάλασσα, μόνο αν οι ιταλικές αρχές κρίνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί με απόλυτη ασφάλεια. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από αυτούς που έχουν την ευθύνη διαχείρισης του περιστατικού.

Δεν έχουμε καμία εικόνα αγνοουμένου. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι κάποιος που έχει φύγει από το πλοίο βρίσκεται στη θάλασσα και κινδυνεύει. Είμαστε σίγουροι ότι όσοι έφυγαν με τη λέμβο έχουν διασωθεί.

Ο κ. Πατρινός και εγώ επικοινωνήσαμε με τους ομολόγους μας ,τους μεταφέραμε αγωνία μας ότι οι αλβανικές ακτές βρίσκονται πιο κοντά στις ιταλικές, όμως οι τελικές αποφάσεις είναι των Ιταλών. Εχουν καλύτερη εικόνα και έχουν προκρίνει αυτή τη λύση. Αυτό που περιμένουν να δουν οι ιταλικές αρχές είναι κατά πόσο η φωτιά έχει τεθεί σε επαρκή έλεγχο ή όχι για να προχωρήσουν σε ρυμούλκηση του σκάφους.

Αυτή τη στιγμή συμμερίζομαι την αγωνία όλων όσων έχουν την αγωνία των δικών τους ανθρώπων. Οταν έρθει η στιγμή να ερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος και η ιστορία του πλοίου να είστε σίγουροι ότι θα δοθούν οι απαντήσεις»