21 Δεκεμβρίου 2014

Με το μυαλό στα ομόλογα του 2015 το υπουργείο Οικονομικών

Έτοιμες απαντήσεις για τις δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς το ποσό αγγίζει τα 23 δισ. ευρώ.

Τα 2,1 δισ. ευρώ του πρώτου διμήνου του 2015 μπορούν να καλυφθούν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό εάν ωστόσο δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέτωπο των εσόδων. Όμως μόλις συμπληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του νέου έτους οι υποχρεώσεις φτάνουν τα 4,6 δισ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο το ποσό εκτοξεύεται στα 8,9 δισ. ευρώ.

Οι δυσκολότεροι μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος καθώς λήγουν τα ομόλογα της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών που δημιουργούν "βάρος" 8,8 δισ. ευρώ. Αν και έχουν χρησιμοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν ταμειακά "εργαλεία" έκτακτης ανάγκης, είναι κοινή η διαπίστωση ότι τέτοιες λύσεις στερούν την αγορά από "ζεστό" χρήμα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι χορηγήσεις νέων δανείων στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3,2%. Καμπανάκι κινδύνου για τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά έκρουσε εκ νέου ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στο "Βήμα της Κυριακής" τόνισε:

"Το πρόβλημα είναι η ρευστότητα στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν έπειτα από τόση προσπάθεια να είμαστε πάλι εκτός αγορών, όταν οι άλλες χώρες του προγράμματος δανείζονται πάλι φθηνά, τη στιγμή που εμείς καταβάλαμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια".

Για την αντιμετώπιση έκτακτων ταμειακών αναγκών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το "πάγωμα" ελαστικών" δαπανών, όπως και των πληρωμών σε τρίτους και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το "φρένο" στις επιστροφές φόρων και κυρίως οι έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

"Πάγο" έβαλε στις επιστροφές 4 δισ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής" σημείωσε ότι οι αγορές εκτιμούν πως στην Ελλάδα υπάρχει αβεβαιότητα και πρόσθεσε:

"Οι αγορές παρακολουθούν σε κάθε χώρα την πολιτική κατάσταση και την πιθανή αλλαγή κυβέρνησης. Είναι λογικό ότι οι αγορές ανησυχούν περισσότερο όταν η αντιπολίτευση έχει ριζικά διαφορετικές απόψεις στο πώς θα διαχειριστεί το μέλλον".