29 Δεκεμβρίου 2014

Στις 25 Ιανουαρίου εκλογές και στι 5 Φεβρουαρίου η σύγκληση της νέας Βουλής για εκλογή Προέδρου

Την ίδια ημέρα θα εκλεγεί και Προεδρείο της Βουλής ώστε την επόμενη να διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου για να συγκροτηθεί σε Σώμα.

Αυτό θα αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα που θα θυροκολληθεί αύριο στο κοινοβούλιο σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

Την ίδια ημέρα θα εκλεγεί και Προεδρείο της Βουλής ώστε την επόμενη να διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία (σ.σ. τέταρτη ουσιαστικά συνυπολογίζοντας τις τρεις άκαρπες που έχουν γίνει) για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που σε αυτή τη φάση για να καρποφορήσει η διαδικασία απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Η όλη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει ανεξάρτητα από την πορεία που θα έχουν οι διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, είτε μονοκομματικής είτε συνεργασίας.

Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός στην πρώτη ψηφοφορία της νέας Βουλής τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει για νέα ψηφοφορία, όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των τελικών όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστερη της προηγούμενης ψηφοφορίας. Οποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.