13 Δεκεμβρίου 2014

Πως η Ελλάδα πήρε 2μηνη παράταση του Μνημονίου και γιατί όλοι οι Ευρωπαίοι ήταν ενήμεροι από πριν

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί επίσπευσης των διαδικασιών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτέλεσε τη λύση του γρίφου και του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είχαν ήδη ενημερωθεί από τον Γκ. Χαρδούβελη για την ειλημμένη απόφαση του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της «κλειστής» συνεδρίασης του Eurogoup και η ενημέρωση αυτή ένας από τους μοχλούς πίεσης που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να αλλάξει η θέση κρατών-μελών και τρόικας για 6μηνη παράταση του μνημονίου. Και -εκ του αποτελέσματος- πέτυχε.

Νωρίς το απόγευμα ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες η εκκίνηση της διαδικασίας περί 2μηνης παράτασης στο μνημόνιο. Λίγο αργότερα και χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Αθήνα έγιναν και οι επίσημες ανακοινώσεις για την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου.

Καθώς στην κυβέρνηση διαπίστωναν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ ήταν αποφασισμένοι να «παγώσουν» τις διαπραγματεύσεις για πολλούς ακόμα μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα προκύψουν τον Μάρτιο πρόωρες εκλογές ή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας, στις Βρυξέλλες αναπτύχθηκε έντονο διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο, στο «παρά ένα» του κρίσιμου Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι λίγο πριν από τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας είχε διαμορφωθεί κλίμα για εξάμηνη παράταση.

Ο κύριοι Γκίκας Χαρδούβελης και ο κύριος Σταύρος Παπασταύρου βρίσκονταν σε «ανοιχτή γραμμή» με το Μαξίμου και, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ζητήθηκε να υπάρξει ένα τετ-α-τετ, πριν από τη συνεδρίαση, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Στη συνάντηση του πρόβαλε το επιχείρημα ότι αν ο έλεγχος και οι πληρωμές των δόσεων παραταθούν για περισσότερους από δύο μήνες, τότε θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, για να διαλύσει τους φόβους των δανειστών για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, επικοινώνησε με τον κ. Μοσκοβισί και ο πρωθυπουργός, ο οποίος τον ενημέρωσε για το σχέδιο επίσπευσης της Προεδρικής εκλογής, ώστε να μην παρατείνεται άλλο η πολιτική αβεβαιότητα που απασχολούσε τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Μοσκοβισί δεσμεύτηκε έτσι να υποστηρίξει την ελληνική πρόταση και αυτό φάνηκε λίγη ώρα αργότερα, όταν με την βοήθειά του ο κύριος Χαρδούβελης και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ανέφερε στους ομολόγους του στο Eurogroup το πρόβλημα των διαθεσίμων και τους έπεισε να γίνει δεκτή μια παράταση δύο μηνών, αντί για έξι.

Σημαντική λεπτομέρεια: την κρίσιμη στιγμή που συζητείτο το ελληνικό ζήτημα, στην διαπραγμάτευση στο Eurogroup μετείχε ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ ο κύριος Πόουλ Τόμσεν και όχι ο “εν Αθήναις” αντικαταστάτης του, κ. Ρίσι Γκοκιάλ, εξέλιξη που έχει τη σημασία της αφού ο κ. Τόμσεν συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους, αντίθετα με την “κόντρα” στάση που τηρούσε διαπραγματευτικά επί μήνες ο κ. Γκογιάλ, μπλοκάροντας πολλές φορές ως τώρα την πρόοδο των συζητήσεων.

http://moneypress.gr/?p=4000