Σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο καθοδικό κύκλο παγιδεύτηκε η χώρα, η οικονομία, το χρηματιστήριο. Οι ξένοι επενδυτές υπό τον φόβο πρόωρων εκλογών ρευστοποιούν δίχως αύριο καθώς πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να αγοράσουν χαμηλότερα, όταν οι συνθήκες στην οικονομία στην Ελλάδα είναι διαφορετικές, πιθανότατα και δραματικές, κατά ορισμένους κύκλους -κυρίως ευρωπαϊκούς.
Αυτές οι διαρροές σε συνδυασμό με τις ακραίες δηλώσεις των ανεξάρτητων ή μη βουλευτών οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια για αλλαγή της στάσης τους- οδηγούν τους ξένους επενδυτές να συμπεραίνουν όπως όλοι ότι, οι βουλευτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες.
Συνεπώς πωλούν με μια άτακτη φυγή, κακήν κακώς, αφού από την άλλη πλευρά τους οι αγοραστές δεν βρίσκονται κάθε ημέρα.
Κάποια long only funds και ορισμένα emerging funds κάνουν τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αλλά αυτό δεν αρκεί σε μια ρηχή αγορά όπως η Αθήνα. Εφόσον δεν υπάρχουν «ισχυρά» χέρια, τότε η κατάρρευση είναι εύκολη.
Mέσα σε τρεις συνεδριάσεις η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχασε 12,9 δισ. ευρώ καθώς την περασμένη Δευτέρα το χρηματιστήριο κόστιζε 63,9 δισ. ευρώ και τώρα η αξία των εταιρειών έχει κατέλθει στα 51 δισ. ευρώ.
Μεγαλύτερη η ζημιά στις τράπεζες καθώς από τα 26, 5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση είναι μόλις 20,3 δισ. ευρώ.
Η επιστροφή του Grexit
Oι αναφορές, όμως, απο τους ξένους (ξένα μέσα ενημέρωσης) στο Grexit δεν είναι τυχαίες παρά το γεγονός ότι, υπήρξε συγκεκριμένο Eurogroup το οποίο ανακοίνωσε ότι, θα δοθεί πιστωτική γραμμή χρηματοδότησης και θα συζητηθεί η συμφωνία με την Τρόικα, εφόσον υπάρχει εκλογή προέδρου.
«Βουτιά» στο συμβόλαιο του FTSE25 στις 260 μονάδες. Χαρακτηριστικό του πανικού που επικρατεί στην αγορά ήταν το συμβόλαιο του Ftse25. Το παράγωγο του Ftse25 βρέθηκε στο κλείσιμο στο limit down με «βουτιά» 9,41%. Αυτό στη γλώσσα των παραγώγων σημαίνει ότι όποιος το σορτάρει, ,δηλαδή το πουλάει, περιμένει την αγορά ακόμα 2,2 % πιο κάτω (στο επίπεδο του Δείκτη). Αντίθετα, όποιος το αγοράζει σε αυτά τα επίπεδα περιμένει άνοδο 2,2%.