16 Δεκεμβρίου 2014

Πως το Big Bang δημιούργησε ένα «σύμπαν καθρέφτη»

Το «βέλος του χρόνου» και το γεγονός ότι πηγαίνει προς τα εμπρός έχει προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και αιώνες, αλλά μια νέα θεωρία ελπίζει να απαντήσει σε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις.
Γιατί ο χρόνος πηγαίνει μόνο προς μία κατεύθυνση; Και γιατί είναι το μέλλον τόσο διαφορετικό από το παρελθόν; Φαίνονται προφανείς ερωτήσεις, αλλά έχουν απασχολήσει τους επιστήμονες για πάνω από έναν αιώνα. Μια νέα θεωρία υποστηρίζει ότι ο χρόνος δεν τρέχει μόνο προς μία κατεύθυνση και πως υπάρχει ένας άλλος κόσμος, ένας καθρέφτης μας, όπου ο χρόνος τρέχει προς τα πίσω.

Ένα πείραμα που αναδημιουργεί την αρχή του σύμπαντος μας δείχνει ότι, καθώς συνέβη το Big Bang, δημιούργησε ένα άλλο σύμπαν, το είδωλο μας, με το «βέλος του χρόνου» να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το πείραμα λύνει ένα βασικό πρόβλημα στη θεωρητική φυσική: ότι όλοι αυτοί οι θεμελιώδεις νόμοι, όπως της σχετικότητας και της βαρύτητας, λειτουργούν το ίδιο καλά και με τον χρόνο αντίστροφα.

Η τρέχουσα θεωρία υποστηρίζει ότι η εντροπία - η δύναμη του σύμπαντος μέσω της οποίας μετράται η αταξία- οδηγεί επίσης το χρόνο προς τα εμπρός. Δεδομένου ότι το σύμπαν ξεκίνησε ως ένα διατεταγμένο πράγμα, καθώς γίνεται πιο αποδιοργανωμένο συμβαίνει το ίδιο και με τον χρόνο. Αυτό όμως εξαρτάται από την παραδοχή ότι το σύμπαν ήταν εξαιρετικά οργανωμένο κατά την έναρξή του, σύμφωνα με τον Steven Carlip του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις. Και ενώ πολλοί επιστήμονες εργάζονται πάνω σε αυτή τη θεωρία, είναι αδύνατον να αποδειχθεί.

Αλλά η νέα θεωρία υποστηρίζει ότι ο χρόνος δεν πρέπει να ρέει σε μία μόνο κατεύθυνση, που θα διευθετούσε πλήρως το πρόβλημα. Όταν ξεκίνησε το σύμπαν, μπορεί να δημιούργησε άλλο ένα, που ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση, έγραψαν οι Julian Barbour, Tim Koslowski και Flavio Mercati στο Physical Review Letters. «Κάθε εσωτερικός παρατηρητής πρέπει να είναι στο ένα μισό της λύσης και θα γνωρίζει μόνο τις καταγραφές της μίας πλευράς, ενώ θα συνάγει μία μοναδική κατεύθυνση για το παρελθόν και το μέλλον από την επιθεώρηση των διαθέσιμων αρχείων», γράφουν. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο χρόνος κινείται προς μία κατεύθυνση, διότι μπορούν να δουν μόνο το μισό σύμπαν.

www.independent.co.uk