Στα οδικά έργα που γίνονται στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών του τμήματος Μαλιακός – ΚλειδίΗμαθίας της νέας εθνικής οδού ΠΑΘΕ, τα σκαφτικά μηχανήματα έφεραν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κοντά στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σοφίας Κουλίδου, αρχαιολόγου της ΚΖ’ ΕΠΚΑ, η σωστική ανασκαφική έρευνα που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, αποκάλυψε στη θέση «Ρέμα Ξυδιάς» του Πλαταμώνα νεκροταφείο και οικισμό της Ύστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας πΧ!) Μάλιστα, η κ. Κουλίδου, δήλωσε πως ο χώρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως νεκροταφείο με 19 αποκαλυμμένους κιβωτιόσχημους τάφους.
Οι περισσότεροι τάφοι, περιείχαν πλούσια κτερίσματα, όπως αγγεία, χάλκινους κρίκους, οστέινες χάντρες, πήλινα «σφονδύλια», χάλκινα μαχαίρια, έναν σφραγιδόλιθο κ.α. Μάλιστα, κάποιοι τάφοι είχαν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και προφανώς είχαν μέσα τους παιδιά. Μετά την ταφική χρήση, κατασκευάστηκαν στην ίδια θέση, αρχιτεκτονήματα τα οποία φέρνει τώρα στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Πρόκειται για δύο αψιδωτά κτήρια και μνημειακούς τοίχους, που πιθανόν οριοθετούν τον οικιστικό χώρο.
Οι νέες αυτές ανακαλύψεις αποτελούν, σύμφωνα και με την αρχαιολόγο, μία σπουδαία ευκαιρία για την μελέτη τωνκοινωνικών δομών σε μία χρονολογική περίοδο κατά την οποία η οικιστική αρχιτεκτονική αρχίζει να αντικατοπτρίζει τον σταδιακό σχηματισμό μίας κοινωνικής ιεραρχίας. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας έχει συμπράξει με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είναι ο κύριος του έργου, με τηνΑυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., καθώς και με την Κοινοπραξία Μαλιακός-Κλειδί, ώστε το πρώτο αψιδωτό μαζί με το πρόσκτισμά του να μεταφερθούν και να αναδειχθούν στο Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων.
Σημειώνεται, ότι στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν όλες οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί, προσφέροντας στον επισκέπτη του πάρκου την πληρέστερη δυνατή πληροφόρηση για τον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής του Μακεδονικού Ολύμπου».
Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες: