11 Δεκεμβρίου 2014

Οπου φύγει φύγει στο Χρηματιστήριο – Οι αγορές φοβούνται την προοπτική ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι δημοσιοκάφροι βλέπουν να φταίνε οι "εξελίξεις" γενικώς

Δείτε πως το παρουσιάζουν οι δημοσιοκάφροι! Φταίνει οι πολιτικές εξελίξεις ή η αιφνίδια απόφαση Σαμαρά να εκλεγεί Πρόεδρος λένε οι ΣΥΡΙΖΑίοι... δε φταίει το ότι μπορεί να μην εκλεγεί Πρόεδρος και να πάμε σε εκλογές με πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ... απαπαπα

Μπροστά σε μια παρατεταμένη περίοδο... ελεύθερης πτώσης του Γενικού Δείκτη τιμών βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις πολιτικές εξελίξεις (θόλωμα νερών από τον ΣΥΡΙΖΑίο... φταίνε γενικά οι εξελίξεις και όχι η προοπτική ΣΥΡΙΖΑ) στην Ελλάδα να προκαλούν τρόμο στις αγορές κάτι που αποτυπώνεται με τον πιο ζοφερό τρόπο στην κίνηση των μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρία σε χαμηλά επίπεδα, καθώς, έκλεισε στο -7,35% με τις αγορές να δείχνουν τα δόντια τους, ενώ, απομένουν ακόμη τέσσερις κρίσιμες συνεδριάσεις μέχρι την πρώτη ημερομηνία ψηφοφορίας για την εκλογή ή μη του Σταύρου Δήμα.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στις 29 του μήνα (δηλ. ρε δημοσιοκάφρε αν στις 29 δεν εκλεγεί Πρόεδρος το Χρηματιστήριο θα ανέβει μπροστά στην προοπτική ΣΥΡΙΖΑ;), αν δεν βγει... καπνός και στις 23 του μήνα, ωστόσο μέχρι τότε εκφράζονται φόβοι για συνεχόμενες εκρηκτικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο.

Στις 827,98 μονάδες ο γενικός δείκτης με πτώση 7,35%

Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε νέα δραματική πτώση και βυθίσθηκε σε νέα χαμηλά έτους, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει νέο άλμα πάνω από το 9%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 827,98 μονάδες σημειώνοντας πτώση 65,73 μονάδων ή σε ποσοστό 7,35%. Είναι τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Ιούλιο του 2013, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 819,60 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 8,29%.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων έχει καταγράψει πτώση 20,00%, από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 28,79%, ενώ από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου, τις 1.369,56 μονάδες, σημειώνει πτώση 39,54%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 180,27 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 7,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,11%.

Σαμαράς-Τσίπρας αλληλοκατηγορούνται για το ποιος τρομάζει τις αγορές (Ο Σαμαράς που έριξε το spread από τις 2.500 στις 450 φταίει ρε δημοσιοκάφρε! Όχι οι Λαφαζάνηδες που μιλάνε για αυξήσεις, κουρέματα και σκισίματα μνημονίων)

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα σε ένα κλίμα που έχει έντονο άρωμα εκλογών, σηκώνουν επικίνδυνα τους τόνους και βάζουν στο επίκεντρο τις αγορές και τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο.

Ο πρωθυπουργός τόσο το βράδυ της Τετάρτης όσο και το πρωί της Πέμπτης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα επαναφέροντας τη ρητορική περί Grexit και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τρομάζει τις αγορές.

Ο Αντώνης Σαμαράς καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ πως προσπαθεί ανοιχτά να ματαιώσει την επιτυχία της χώρας και σημείωσε «Φτύσαμε αίμα για να φύγει από το στόμα των ξένων η λέξη Grexit, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνει τη λέξη Grexit στο στόμα των ξένων. Η πιθανότητα να προκληθούν εκλογές και να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βεβαιότητα καταστροφής».

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε άμεσα στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «δεν διστάζει να παρακαλά τις αγορές για να επιτεθούν στη χώρα».
Αναλυτικά το σχόλιο του Γραφείου Τύπου:

«Η ομιλία Σαμαρά στην Κ.Ο. της ΝΔ συνιστά ομολογία της επερχόμενης ήττας του για τους 180 της προεδρικής εκλογής και για την προκήρυξη εκλογών. Σε ένα ρεσιτάλ κινδυνολογίας, από αυτά που μας έχει συνηθίσει εξάλλου, ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα συσπειρώσει έστω τους δικούς του βουλευτές για την ψήφιση Προέδρου. Δεν διστάζει να παρακαλά τις αγορές για να επιτεθούν στη χώρα. Είναι πολύ γελασμένος, όμως, αν θεωρεί ότι με το ξαναζεσταμένο φαγητό της εξόδου από την ευρωζώνη, θα τρομοκρατήσει την κοινωνία που ασφυκτιά από την αντικοινωνική πολιτική του μνημονίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το μοναδικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, τη μόνη ρεαλιστική πρόταση διαπραγμάτευσης, για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για να σταθεί ξανά η κοινωνία στα πόδια της. Ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του αντιπροσωπεύουν το χάος και τον φόβο, ο ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα και τη σταθερότητα».

Γενικευμένη ανησυχία (για λέγε, για λέγε! Ανησυχούν μήπως εκλεγεί Πρόεδρος; Λες να εκλεγεί Πρόεδρος να συνεχίσει ο Σαμαράς και να καταρρεύσει το ΧΑΑ ή το ανάποδο;)

Η ανησυχία σε αγορές και επενδυτές, πάντως, δείχνει να γενικεύεται, καθώς, τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα για τους τριγμούς που μπορούν να προκαλέσουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές δεν εστιάζουν μόνο στους κινδύνους που θα έφερνε πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει τη χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και ενδεχομένως αστάθειας.

Χρήστος Καλλιμάνης
iefimerida.gr