11 Δεκεμβρίου 2014

Υπέρ της εκλογής Δήμα ο τέως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Ν. Χρυσόγελος και το κόμμα του

Ως πρόσωπο που έχει πραγματικά ενδιαφέροντα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζουν τον Σταύρο Δήμα οι «Πράσινοι- Αλληλεγγύη» (το κόμμα του τέως ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου) και προτείνουν μια ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμφωνία, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο πρόσωπό του, σημειώνουν, συνοψίζονται τα εξής: Πετυχημένος Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος, πολιτικός με σημαντική εκτίμηση στο πρόσωπό του όχι απλώς από ορισμένα κόμματα αλλά και από την κοινωνία των πολιτών, αξιοπιστία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σαφή τοποθέτησή του υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών, δέσμευσή του για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Οι «Πράσινοι- Αλληλεγγύη», οι οποίοι εκτιμούν πως η εκλογή του Στ. Δήμα στον ρόλο του Προέδρου Δημοκρατίας είναι δύσκολο να συγκεντρώσει τη ψήφο 180 βουλευτών, με τα σημερινά δεδομένα, επισημαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται να βγει από την κρίση αλλά και τα πολιτικά αδιέξοδα, με ενισχυμένη την κοινωνική συνοχή της και προτείνουν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ πολιτικών κομμάτων, φορέων και της αυτιδιοίκησης, που θα βασίζεται σε επτά σημεία:

Ευρεία πολιτική και κοινωνική συμφωνία σε 14 τομείς που απασχολούν τους πολίτες:

– Προσαρμογή όλων των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών και των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές

– Πρόσβαση όλων σε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο δημόσιο σύστημα υγείας

– Διαμόρφωση σχεδίου αναζωογόνησης της οικονομίας και δημιουργίας βιώσιμων, αξιοπρεπών και κοινωνικά χρήσιμων θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με «εγγυημένο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης»

– Κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα

– Άρση εμποδίων για προώθηση της κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και ενίσχυση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

– Επεξεργασία ενός σχεδίου “ενεργειακής μετάβασης”, για σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα

– Διαμόρφωση μιας ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου

– Σχέδιο προστασίας κι αναβάθμισης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος

– Διασφάλιση των δικαιωμάτων των νέων

– Αντιμετώπιση του προβλήματος των κατασχέσεων και της χρεοκοπίας νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο και με βάση τη συνολική κινητή κι ακίνητη περιουσία των υπόχρεων.

– Στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής ένταξης

– Μέτρα για κοινωνική κατοικία και κοινωνικό ενοίκιο

– Ενίσχυση της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας κι αναδιοργάνωσης της διοίκησης,

– Συνεκτικό σχέδιο στήριξης κι αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της παιδείας, στήριξης της οικολογικής και κοινωνικής έρευνας και καινοτομίας.

Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει το δεσμευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα μιας μεταβατικής, ευρείας κυβέρνησης που θα έχει ως στόχο να υλοποιήσει τις πολιτικές αυτές για να βγει η χώρα τόσο από τις σημερινές ασφυκτικές πολιτικές όσο και από την βαθιά ελληνική κρίση. Στην νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχουν άτομα όχι μόνο από διαφορετικά κόμματα αλλά και από αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς χώρους.

2.Δέσμευση των κομμάτων ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική και έναρξη της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή
  1. Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μέσα στον Νοέμβριο 2015.
  2. Δημιουργία μιας ευρείας επιτροπής διαβούλευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας στην οποία αυξημένο ρόλο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.
  3. Αλλαγή του εκλογικού νόμου, με βασικότερη την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
  4. Δημιουργία, με την υποστήριξη της Βουλής, μιας επιτροπής ανεξάρτητων ερευνητών που θα συντάξει μια έκθεση για τις αιτίες και τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας αλλά και αξιολόγησης της πορείας από το 2008 έως σήμερα. Κατάθεση της έκθεσης στην Ελληνική Βουλή τον Σεπτέμβριο 2015
  5. Αξιοποίηση των κεντρικών σημείων των 2 εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου της 13/3/2014 που αξιολογούν την τρόικα και τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας στη βάση των απαιτήσεων και των προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος είναι η διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια εναλλακτική στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης.