13 Δεκεμβρίου 2014

Νικητές και ηττημένοι στο δρόμο για τις πρόωρες εκλογές - Τι αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις

Στην πορεία προς μία εκλογική αναμέτρηση και στην προσπάθεια για ανίχνευση και πρόβλεψη του αποτελέσματος ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εξαγωγή συμπερασμάτων δεν είναι η κάθε δημοσκόπηση ξεχωριστά, αλλά η αλληλουχία δημοσκοπήσεων από την ίδια εταιρεία και με τη χρήση της ίδια μεθόδου.
Δεν είναι η φωτογραφία της στιγμής, όπως λένε οι δημοσκόποι, αλλά η γκαλερί διαδοχικών φωτογραφιών. Δεν είναι η επίδοση της μιας εβδομάδας, αλλά η τάση που αποκαλύπτεται.

Τούτων λεχθέντων η μελέτη του εβδομαδιαίου βαρόμετρου της εφημερίδας Παραπολιτικά που διενεργεί η Metron Analysis από τις 8 Νοεμβρίου ως 13 Δεκεμβρίου αποκαλύπτει πως για τα δύο μεγάλα κόμματα η φωτογραφία δεν διαφέρει σημαντικά με εξαίρεση το τελευταίο ενσταντανέ της Νέας Δημοκρατίας.

Για τα υπόλοιπα κόμματα και με δεδομένο το χαμηλό αναλογικά ποσοστό, οι εναλλαγές που παρατηρούνται είναι ποσοστιαία σημαντικές και αποκαλύπτουν ότι κινούνται σε κινούμενη άμμο.

Αναλυτικά για τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή ή παλεύουν για να μπουν (δυστυχώς η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πλέον καμία ελπίδα και γι' αυτό αναζητείται φόρμουλα συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να χαθεί το μπόνους των 50 εδρών) τα συμπεράσματα ενόψει ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών δείχνουν ότι:

-Προς το παρόν κανένα κόμμα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυναμική εκείνη που θα του εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Που σημαίνει ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συμμαχική. Εκτός κι αν στην πορεία συμβούν γεγονότα καταλυτικά τα οποία θα δώσουν ισχυρή δυναμική στο ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται από την πορεία του τελευταίου μήνα παρότι τα πολιτικά γεγονότα ήταν πυκνά. Επισημαίνεται ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis έχει συμπεριληφθεί και η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά για τα κόμματα που χτυπούν την πόρτα της Βουλής με κριτήριο την πρόθεση ψήφου και όχι την αναγωγή επί των εγκύρων, η κατάσταση εμφανίζεται ως εξής:


ΣΥΡΙΖΑ
Είναι πρώτο κόμμα με διαφορά που κυμαίνεται από 3,1% ως 4,7% από τη Νέα Δημοκρατία. Επομένως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα. Εξάλλου, αυτό δείχνει και η παράσταση νίκης. Η διαφορά με τη Ν.Δ. αλλάζει όχι τόσο από την αλλαγή στο δικό του ποσοστό, αλλά σε εκείνο της Νέας Δημοκρατίας. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναπτύσσει δυναμική η οποία να φανερώνει πως υπάρχει κάποιο ρεύμα υπέρ του στην κοινωνία.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις και καθηλωμένη κάτω από το 20%. Εξαίρεση η τελευταία δημοσκόπηση μετά την προκήρυξη εκλογών για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που το ποσοστό της φτάνει στο 21,1%. Ένα μικρό άλμα που οφείλεται στη μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων της η οποία προήλθε είτε από το ίδιο το γεγονός της έναρξης της εκλογικής διαδικασίας και την προοπτική πρόωρων εκλογών, είτε από το πρόσωπο του κ. Σταύρου Δήμα.


ΠΟΤΑΜΙ

Αξιοσημείωτα τα σκαμπανεβάσματα, αλλά φαίνεται πως θα είναι το τρίτο κόμμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και μάλιστα μπορεί να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων αν επιβεβαιωθεί η τάση που σήμερα προδιαγράφεται και δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Η συνεργασία του ή όχι με το ΣΥΡΙΖΑ (και του ΠΑΣΟΚ ασφαλώς) θα καθορίσει αν θα πάμε πάλι σε εκλογές ή όχι.


ΠΑΣΟΚ

Το κραταιό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρόθεση ψήφου κινείται πέριξ του 4%. Ο ρόλος του μπορεί να είναι πολύ σημαντικός στη δημιουργία συμμαχικής κυβέρνησης ή όχι.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στον άγνωστο Χ, δηλαδή το Γιώργο Παπανδρέου. Αν δημιουργήσει κόμμα, τότε θα δούμε αρκετές ανατροπές, όπως μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Οπότε θα είναι κι αυτός ένας από τους παράγοντες που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα. Το σίγουρο είναι πως θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδυναμία. Πάντως, το μετεκλογικό σταυρόλεξο θα είναι για πολύ δυνατούς λύτες, ιδίως αν οι ΑΝΕΛ δεν μπουν τελικά στη Βουλή.


ΑΝΕΛ

Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να μη διαβούν το κατώφλι της Βουλής. Στην πρόθεση ψήφου κινούνται κάτω από το 3%, ενώ με αναγωγή περνούν ελαφρώς πάνω από τον πήχη. Με δεδομένο ότι η πόλωση θα ενταθεί και θα αγριέψει όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές και σε συνδυασμό με τυχόν διαρροές βουλευτών, ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός Βουλής είναι πολύ μεγάλος και σε ποσοστά προσεγγίζει τη βεβαιότητα. Η εξέλιξη αυτή θα είναι πολύ δυσάρεστη για το ΣΥΡΙΖΑ, αφού ένας υποψήφιος κυβερνητικός σύμμαχος (ο πιο πιθανός) θα λείψει. Οπότε το πρώτο κόμμα αδυνατίζει διαπραγματευτικά έναντι των άλλων υποψηφίων συμμάχων οι οποίοι προς το παρόν δεν εκδηλώνουν καμία διάθεση συνεργασίας μαζί του. Το αντίθετο μάλιστα.


ΚΚΕ

Το κομμουνιστικό κόμμα κινείται πάντα μεταξύ 4 και 5% και εμφανίζει μία σταθερότητα με τάσεις βελτίωσης των εκλογικών του ποσοστών σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.


Χρυσή Αυγή

Σαφής η υποχώρηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Η εκλογική της βάση διαβρώνεται και οι δικαστικές περιπέτειες του αρχηγού και των βουλευτών, οι αποκαλύψεις της εγκληματικής της δράσης είναι πολύ πιθανό να διώξουν κι άλλους ψηφοφόρους ιδίως ανθρώπους φιλήσυχους που δεν εγκρίνουν τη βία και τις βάρβαρες πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

Το τελικό συμπέρασμα είναι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές πολύ δύσκολα θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μάλιστα η εκστρατεία φόβου για έξοδο από το ευρώ (που σημειωτέον ενισχύουν και τροφοδοτούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις για το "κούρεμα" του χρέους, τις μονομερείς ενέργειες από την ελληνική πλευρά, το σκίσιμο των μνημονίων) είναι πιθανό προκαλέσει μετακινήσεις δεξιών και κεντρώων ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία, να ανακόψει την πορεία κεντρώων προς το ΣΥΡΙΖΑ και προπαντός να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

ΚΟΜΜΑ08/1115/1122/1129/1106/1213/12
ΣΥΡΙΖΑ24,5%21,7%   23,3%24%24,3%24,2%
Νέα Δημοκρατία19,9%18,4%18,6%20,5%19,8%21,1%
Ποτάμι7,7% 6,9%5,9%5,5%6,9%6,8%
ΠΑΣΟΚ3,8%3,7%3,7%4,6%3,8%4,3%
ΚΚΕ4,0%4,2% 4,4%4,8%4,0%4,1%
Χρυσή Αυγή4,5% 4,0%3,5%4,5%5,0%4,1%
Ανεξάρτητοι Έλληνες3,6%2,6%2,8%2,7%2,7%2,5%

Θανάσης Λυρτσογιάννης
newsit.gr